Bløtkake, ostekake og pavlova med mindre kalorier og sukker
Mai er full av festligheter og fristelser. Her er tre kakeoppskrifter med litt mindre sukker og kalorier, perfekt til deg som også passer vekten.
Det er størrelsen som teller, i alle fall når det kommer til porsjoner og kakestykker!
Utfordringen med kaker og kaloritelling er å vite hva som er riktig størrelse på kakestykket. Tar du et stort stykke kan det uansett være vanskelig å stoppe før du har spist opp.
I en liten studie som er omtalt i det anerkjente fagtidsskriftet The American Journal of Clinical Nutrition, i april 2018, fant forskere at forsøkspersoner som ble eksponert for mindre porsjonsstørrelser over tid kunne endre egen oppfatning av hva som var en «normal» porsjonsstørrelse, og dermed føre til at de spiste mindre.
Det har lenge vært kjent at økte porsjonsstørrelser, større fat og servise kan få oss til å spise mer. Et lurt triks kan derfor være å finne frem bestemors servise. Da vil du se at fatene er betydelig mindre enn dagens tallerkener, og rommer naturlig nok mindre mat.
Maifest: Bløtkake, ostekake og pavlova med mindre kalorier
Kanskje kan det å servere små porsjonskaker, kontra en diger kake, hjelpe deg å begrense kakekaloriene. Lotta Talbot har laget disse nydelige minipavlovaene som passer perfekt til 17. mai.
En minipavlova med lemon curd, frukt og bær gir omtrent 150 kcal.
Ned i vekt? Slik går du ned 5 kilo til sommeren!
Talbot er utdannet konditor, opprinnelig fra Drøbak og bor for tiden i Nederland med mann og barn. På fritiden deler hun bilder og oppskrifter på Instagramkontoen @spiselsktren.
I oppskriften hun deler med Vektklubbs lesere har hun byttet ut sukker og smøret i lemon curd med Sukrin og en lett variant av smør for å spare kalorier og begrense sukkerinnholdet.
Til 10 stk., 74 kcal per stk., trenger du:
3 eggehviter
2 dl sukker
1 klype salt
1 ts hvitvinseddik
1 ts maisenna
Slik gjør du det: Ha romtempererte eggehviter i en tørr og ren bolle. Pisk eggehvitene sammen med saltet og ha i litt og litt sukker av gangen. Tilsett hvitvinseddiken og maisenna. Pisk til massen er blank og smidig.
Dekk et stekebrett med bakepapir. Bruk en spiseskje og fordel marengsen i 10 porsjoner. (ca. 8 cm i diameter) Bruk en skje og lag en liten grop i midten av hver marengs.
Stekes på 125 grader i 45 minutter. Avkjøl på rist eller la de stå i avslått ovn til den er kald.
Til 10 porsjoner, 65 kcal per porsjon, trenger du:
4 eggeplommer
2 sitroner (saft og skall)
1 dl Sukrin
100 g lett plantemargarin
Slik gjør du det: Rør sammen eggeplommer, sitronsaft, sitronskall og Sukrin i en kjele på svak varme til blandingen er tykk. Ta kjelen av platen og pisk inn smøret. Avkjøl
Ha en spiseskje lemon curd på hver pavlova og pynt med frukt, bær og spiselige blomster. Her er fersken, blåbær, moreller og stemorsblomst brukt.
Se næringsinnhold i oppskriften (kun for VK-medlemmer)
Flere oppskrifter fra Lotta Talbot:
Havregrynskopper med yoghurt og bær
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.
Mai er full av festligheter og fristelser. Her er tre kakeoppskrifter med litt mindre sukker og kalorier, perfekt til deg som også passer vekten.
Ingen grunn til å droppe desserten selv om du vil velge sunt!
Sunt og lett tilbehør til grillmaten kan spare deg for hundrevis av kalorier.
Lag myke banankjeks av kun tre ingredienser!
Tilbehøret som gjør grillmaten ekstra sunn!
Denne blåberterten er så god at du knapt tror den er sunn!