La barna delta i matlagingen!

10 på topp: Grønnsakene barna liker best

Publisert: 2022-11-29 18:30

La din sunne livsstil smitte over på familien og lær barna å like grønnsaker. Dette er ti av de mest barnevennlige grønnsakene.

Et sunt kosthold for hele familien er en smart investering i god helse. Det betyr at grønnsaker bør være til stede til de fleste måltider. Om barna (eller de voksne) er kresne kan det ofte by på utfordringer.

– I noen retter passer det å snike inn grønnsaker, men veldig ofte kan man få barn til å spise mer om grønnsakene er atskilt slik at barna kan forsyne seg selv, sier klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Vær en rollemodell

For at barn skal spise grønnsaker nytter det ikke at de voksne snurper igjen gapet.

Foreldre må vise at de er glade i grønnsaker og spiser det ofte, gjerne til hvert måltid, fortsetter kosteksperten.

– La barna delta i matlagingen, oppfordrer klinisk ernæringsfysiolog ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Tønsberg, Line Kristin Johnson.

Man trenger ikke gi den skarpeste kniven til barna, men finne andre oppgaver, som å hente grønnsakene fra kjøleskapet, vaske dem, putte de ferdigkuttede bitene i gryten eller i en bolle og røre sammen.

«Liker ikke»

– Dersom barnet avviser grønnsaken første gang, introduser en liten smaksprøve flere ganger, råder Johnson.

Det tar tid å venne seg til nye smaker, og bitterheten i grønnsaker tar ekstra lang tid for de unge smaksløkene å akseptere.

Dersom barnet slår seg helt vrangt kan det å «gjemme» grønnsakene i maten være en løsning.

– Finhakk grønnsakene og ha i pastasaus, eller bruk stavmikseren for å mose grønnsakene slik at de kan brukes i saus og suppe, foreslår klinisk ernæringsfysiolog og matspaner i Vektklubb, Eli Anne Myrvoll.

– En tomatsuppe kan tilsettes både sellerirot, gulrot, løk, hvitløk tomater, paprika eller squash.

Et annet tips er å lage rotmos av kålrot, sellerirot, potet, gulrot, litt smør og helmelk til for eksempel fiskemiddagen.

– De fleste barn liker «stappe» selv om det er mer enn bare potet i den, tipser Myrvoll.

Her er de 10 mest barnevennlige grønnsakene:

1. Tomat

BARNAS FAVORITT: Spaghetti med tomatsaus.

Tomaten troner øverst rett og slett fordi den er så anvendelig. Den kan brukes til det meste, fra saus eller spises naturell, og finnes i utallige varianter.

Cherrytomater for eksempel, er ypperlig å ha med i matpakken og likes godt av barn flest.

Selv om tomaten egentlig er en frukt, brukes den som en grønnsak, og klassifiseres derfor som «grønt».

Tomat er en veldig god kilde til lykopen, antioksidanten som gir den røde fargen. Tomater blir faktisk enda sunnere etter varmebehandling, og sammen med litt fett i maten, for eksempel olivenolje, vil lykopenet bli enda mer tilgjengelig for kroppen.

Supernytt: Til og med ketchup, barnas favorittsaus, er en god kilde til lykopen.

2. Avokado

Mos moden avokado med gaffel og ha på ristet brød!

Ok, avokado er strengt tatt også en frukt, men spør du barn svarer de nok garantert av avokado er en grønnsak. Så derfor lar vi avokado være en del av denne listen også.

Avokado er en god kilde til enumettede fettsyrer, vitamin E, omega-3 og -6, folat, B6, kobber og kalium. At fettinnholdet er så høyt gjør avokadoen betydelig mer kaloririk enn andre typer frukter. Det kan være ypperlig for barn som ikke har stor matlyst, men som likevel trenger å få i seg nok næring.

Avokado er allsidig og kan spises som den er, brukes på brødskiven, delt i biter som tilbehør eller ved å lage en barnevennlig guacamole til taco. Da moses bare avokadoen med en gaffel og tilsett noen få dråper sitronsaft.

3. Gulrot

Koking får frem sødmen i gulrøttene.

I rå eller raspet form, er gulroten uten tvil en barnevennlig grønnsak. Gulroten er selvsagt næringsrik med blant annet mye betakaroten og kostfiber, og kokte gulrøtter gir faktisk mer antioksidanter enn rå.

  • Kan spises rå, og som snacks med dipp laget av yoghurt naturell og krydder.
  • Råkostsalat likes også av barn, til for eksempel fiskeboller.
  • Finrasp og «gjem» i tomatsaus til pasta eller pizza, eller bland i lasagnen.
  • Gulrotsuppe er også en klassiker.
  • Kok og mos gulrot og lag puré som brukes som tilbehør til kjøtt og fisk.

4. Agurk

Fint med litt agurk og søte cherrytomater i matpakken!

Den milde smaken gjør agurk til en favoritt blant den yngre garde. I all hovedsak består agurk av vann, men den inneholder også kostfiber som gir agurken en fast konsistens.

Kutt opp noen agurkskiver og sett frem dersom barna er sultne og venter på middag (om de ikke hjelper til med å lage den).

En yoghurtdipp er også godt til!

5. Brokkoli

Artig form, ser nesten ut som trær!

Den milde og søte smaken faller i god jord hos barn, og det er bra for brokkoli er en av de mest næringsrike grønnsakene vi har.

Den er rik på vitamin C (faktisk inneholder den mer enn appelsiner), vitamin K, kostfiber, B-vitaminet folat og rekke antioksidanter. Den er rene supergrønnsaken!

  • Damp gjerne brokkolibuketten for å bevare mest mulig av næringsstoffene. C-vitaminnivået halveres dessverre ved koking, men antioksidantinnholdet stiger. Hvis barna ikke er begeistret for smaken kan du forsøke å smørdampe brokkolien.
  • Most til puré egner denne grønnsaken seg til både kjøtt, kylling og fisk.

6. Mais

God naturell eller med litt smør på.

Å få servert en diger maiskolbe er artig! Her kan man gnage løs og «kjempe» for maten. Fersk mais er virkelig en smaksopplevelser, men hermetisk mais funker fint det og.

Mais er en god kilde til B-vitaminet folat, mineralene kalium og fosfor. I tillegg er mais rik på fibes slik de fleste grønnsaker er.

7. Erter

Erter kan være et morsomt tilbehør som små kuler.

Smaken er mild med en undertone av sødme. Ertene er rik på protein og fiber, samt en god kilde til vitamin A, C, K og B1, folat og flere mineraler som fosfor, sink og jern.

Bruk gjerne frosne, grønne erter som kan dampes eller lag puré av ertene.

8. Paprika

Den enkleste grønnsaken å ha på brødskivene, som samtidig er proppfull av vitamin C, særlig den røde paprikaen. Paprika er en god kilde til antioksidantene karotenoider.

Grønnsaken tilhører chilifamilien, men har ikke den brennende chilismaken.

Tips: Kutt i staver og server med en barnevennlig dipp laget av kesam.

9. Sukkererter

Knasende sprø!

Har en søtlig smak som likes godt av barn. Dessuten er sukkererter svært enkle å ta med i matboksen. Grønnsaken tilhører bønnefamilien og er rik på vitamin C, folat og kostfiber.

Kan spises rå, dampet, grillet eller stekt.

10. Blomkål

Spis farger ... og blomkål!

Mange barn liker denne grønnsaken både rå og kokt, men om barna ikke liker den så godt er den lett å gjemme i potetmosen, eller du kan lage en blomkål mos som tilbehør i stedet for den tradisjonelle potetstappen.

Til tross for den bleke fargen er blomkål rik på vitamin C og sterke helsebringende fytokjemikalier.

Artikkelen ble første gang publisert i 22. januar 2015, og er oppdatert 29. november 2022.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her