Lag ditt eget syltetøy enkelt og raskt: Frekke smaksbomber på glass!

Nina Andersen
Publisert: 2012-09-19 12:41

Glem kunstige tilsetningsstoffer, og skaff deg full kontroll. I høst skal syltetøyet og chutneyen være kortreist og samtidig smake litt frekt.

MAT-BLOGGERE: Tyttebærene er kokt inn med sukker og vann, og siles før neste oppkok. Litt pektin sikrer at geleen blir stiv. Hanne Stensvold (t.h.) og Ina Johnsen sverger til å lage mat fra bunnen av. Det gjelder også syltetøyet.

Eivind Griffith Brænde / VG

SYLTING OG SAFTING av tyttebær.

Eivind Griffith Brænde / VG

Blander du inn utradisjonelle og frekke smakskombinasjoner som pepper, ingefær, hvitløk, einerbær eller tranebær, er du garantert sylteglede langt utover høsten.

Den norske sesongen for frukt og grønt er kort, men fortsatt er det mulig å legge sommerens og høstens smaksbomber på flasker og glass.

Sylting innebærer som oftest koking av frukt, bær, eller grønnsaker med sukker og eventuelt fruktpektin. Men det finnes også lettvinte løsninger helt uten koking.

Begge metoder krever imidlertid riktig oppbevaring i sterile og tette glass.

Enkelt

Matblogger, matjournalist og kokebokforfatter Hanne Stensvold (42), mener det er enkelt å ta vare på frukt og bær fra sesongene.

- Setter du av en kveld eller to, har du syltetøy, geleer og chutneyer som varer i flere måneder, og vel verdt innsatsen, forteller hun.

Med billige råvarer, kan gleden bli stor over egen produksjon.

- Ditt eget syltetøy smaker bedre enn det du finner i butikken. Når sukker er eneste konserveringsmiddel, slipper du også alle de kunstige tilsetningsstoffene som er i kjøpesyltetøy, sier Stensvold.

Ny matbok

I kokeboken «Matmisjonen, ekte mat fra ti bloggere» som kommer i butikkene mot slutten av september (2012), har Stensvold invitert med seg et utvalg matbloggere. Alle med en visjon om at mat laget fra bunnen er det beste for mennesker, dyr og miljø.

En av disse er matbloggeren Ina Johnsen (48), kjent som Norges brøddronning når det gjelder eltefrie brød, men også en ivrig safter og sylter.

For både Stensvold og Johnsen fremstår høsten som en kortreist ferskvaredisk, som flere bør forsyne seg av.

- Det er nå det bugner av epler, pærer og plommer, samtidig som skogen er full av sopp.

For de som ikke rekker å få frukten over på glass og krukker med en gang, kan fryseboksen være et alternativ inntil videre.

Sylt året rundt

Eivind Griffith Brænde / VG

- Med friske bær tilgjengelig fra fryseren, kan du sylte året rundt, og samtidig blande frukt fra de forskjellige sesongene, tipser Johnsen.

Enkle oppskrifter gjør også at de fleste vil lykkes på kjøkkenet.

Synes du sylteagurkene fra butikken er i søteste laget, er det ikke noe hokus pokus å lage dem så syrlig du selv vil.

På kjøkkenbenken hjemme hos Johnsen fikk VG selv se hvor enkelt og raskt det er å legge frukt og grønt på krukker og glass.

Alt behøver nemlig ikke å forvelles (forkokes) før grønnsakene legges på glass, og deretter forvandles til smakfulle pickles i krydderlake.

Etter noen dager kan du nyte herlighetene som middagstilbehør, eller som snacks.

Både Stensvold og Johnsen håper oppskriftene skal inspirere til ekte matglede og bruk av gode råvarer for hobbykokken.

Vi kan anbefale jordbærsyltetøyet med karamellsmak, som først «stekes» i ovnen på høy varme. Supert som pålegg på nybakte rundstykker, eller over vaniljeisen.

Syltetips

Sylting av sopp og bær på glass.

Eivind Griffith Brænde / VG

● Vær nøye med renhold når du sylter, og bruk bare friske råvarer. Dårlige årlig bær kan forringe holdbarheten og øke veksten av mikroorganismer.

● Pektin er naturens eget fortykningsmiddel. Du får kjøpt poser med pektin i de fleste dagligvarebutikker. Fra Dansukker kan du derimot kjøpe syltesukker, som er tilsatt pektin fra sitrusfrukter, sitronsyre og kaliumsorbat.

● Bruk gjerne gamle glass. Norgesglass kan kjøpes på brukthandel og loppemarkeder. De må ikke ha sprekker eller skår, på grunn av fare for bakterier. Nye gummiringer kan kjøpes i jernvarehandelen. Mange kjøkkenbutikker har sylteglass i forskjellige varianter og størrelser.

● Rens alltid glassene før bruk. Ha glass og lokk i en gryte med vann, kok opp og la det koke noen minutter. Oppbevar glassene i det varme vannet før bruk.

● Skal glassene fylles med varmt innhold, bør de være varme. Pass på at det ikke er noen luftlommer i syltetøyet eller mellom grønnsakene. Sjekk at glassene er tette, d.v.s. at du har laget et vakuum, etter at glassene er avkjølt.

● Tette glass kan oppbevares mørkt og kjølig i opptil et år. Er de ikke tette bør de oppbevares i kjøleskapet og spises innen 2 uker.

● Husk å merke glassene godt med innhold og dato.

● Eksperimenter gjerne med kombinasjoner av forskjellige frukt, grønnsaker og bær. Frys frukt og bær fra forskjellige sesonger og kombiner dem i syltetøy eller chutney på et senere tidspunkt.

Kilde: Hanne Stensvold, Lise Finckenhagen

Fire syltede oppskrifter

Rødbetechutney med eple og plomme

Eivind Griffith Brænde / VG

(2 glass á 5 dl)

500 g rødbeter
650 g epler
500 g plommer
1 løk, finhakket
1 dl tørkede tranebær
2,5 dl sukker
2,5 dl eplecidereddik
1-2 ss finrevet ingefær
1 laurbærblad

Kok rødbetene møre i vann, ca. 30 min. Skrell og del i biter. Skåld plommene ved å ha de i kokende vann, ca. 1 minutt, så over i isvann. Da løsner skallet lett. Skrell, fjerne steiner og del i biter. Skrell eplene, fjern kjerner og del i biter. Ha alle ingrediensene utenom rødbeter i en gryte. Kok under omrøring og la det småkoke i 30 min. Tilsett beter og kok videre i 15 min. Ha chutneyen over på varme, steriliserte glass. Fyll helt opp og sett på lokk.

Syltede grønnsaker

Eivind Griffith Brænde / VG

(2 store glass á 8 dl)

ac. 800-900 g grønnsaker som brekk- og voksbønner, gulrot, fennikel, squash og agurk
2-4 små, røde chili
Frisk krondill
Syltelake
5 dl eplecidereddik
5 dl klar eddik (7%)
1 ts salt
2 ss sukker
s ts hele korianderfrø
2 ts hele karvefrø

Vask og tørk grønnsakene godt. Del squash, fennikel og gulrøtter i tynne skiver, på tvers eller på langs. Fordel grønnsaker, chili og dill i varme, steriliserte glass. Legg grønnsakene så tett som mulig. Varm opp ingrediensene til syltelaken til kokepunktet, og rør til sukkeret er oppløst. Hell den varme laken over grønnsakene. Fyll helt opp og pass på at krydderet er fordelt mellom glassene. Sett på lokk og avkjøl. La stå 24 timer før bruk.

Syltet hel løk og småagurk

Syltet rødløk og hel gul løk.

Eivind Griffith Brænde / VG

Syltelaken (til grønnsakene), kan også brukes til å sylte hele småløk eller småagurk. Strø salt over løk eller agurk og la stå kaldt over natten. Tørk bort saltet og legg løk eller agurker på varme, steriliserte glass. Hell over laken og forsegl glasset. Løken bør stå 30 dager før bruk, mens agurken kan nytes etter en uke.

Syltet rødløk

(2 glass á 4 dl)

2 dl eplecidereddik
2 dl klar eddik (7 %)
100 g sukker
1 klype salt
5-10 hele einebær
5 hele hvite pepperkorn
3 rødløk i skiver

Kok opp eddik, sukker, salt, einebær og pepper i en gryte. Rør til sukkeret er oppløst. Ha i løkskivene og la det småkoke i 1 minutt. Fordel løken i varme, steriliserte glass og fyll.

Tyttebærgelé

Tyttebærgele.

Eivind Griffith Brænde / VG

(4 glass á 2,5 dl)

1 kg tyttebær
0,5 dl vann
10 einebær, knuste
1/2 ts hele pepperkorn, knuste
2 laurbærblad
1 dl appelsinjuice
500 g sukker
1 pakke (70 g) Certo fruktpektin

Ha tyttebær, vann, einebær, pepperkorn og laurbærblad i en stor kjele. La det koke opp, sett ned varmen og la det småkoke i 30 minutter. Sil av saften, ca. 1 liter. Press gjerne massen gjennom en sil, men da blir ikke geleen klar. Ha saften i en ren kjele og tilsett appelsinjuice, sukker og pektin. Kok opp og la det koke i 5 minutter. Hell geleen over i varme, seriliserte glass og sett på lokk. Avkjol og oppbevar mørkt og kjølig. Det tar 24 timer før geleen setter seg.

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her