FOR SØT: Lettmelk og bærpuré utgjør hovedingrediensene i dette mellommåltidet.
FOR SØT: Lettmelk og bærpuré utgjør hovedingrediensene i dette mellommåltidet. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Matspaner: Go' Morgen shake

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2018-11-26 16:07

Inneholder litt mye tilsatt sukker til å være «et smart lite måltid», men denne er mye bedre enn en sjokolade, bolle eller sukkerholdig brus, konkluderer Matspaneren. 

MATSPANER: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
MATSPANER: Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Foto: Petter Emil Wikøren/VG.

Vi kan vel alle ha behov for et raskt måltid i farta på vei til jobb, studier, et møte eller trening. Tine har nå kommet med en shake som de kaller «et smart lite måltid som tar knekken på sulten».

Innhold:

Tine go’morgen shake inneholder hovedsakelig melk, sukker og bær. Nærmere bestemt inneholder den lettmelk, 6 prosent sukker, 3 prosent bringebærpuré, 1 prosent limejuice, melkeproteinpulver, aroma og hyllebærjuice.

Hva smaker det?

Det smaker som drikkeyoghurt, lett syrlig, søtt og med mest bringebærsmak selv om jeg kan så vidt ane litt limesmak også. Drikkeyoghurten er nokså søt, og jeg tenker at det kanskje kunne gått fint å redusere sukkerinnholdet litt uten at det nødvendigvis ville blitt et for lite søtt produkt.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Hvor sunt er det?

Lettmelk og bærpuré er vel og bra, men jeg mener at 6 prosent sukker er litt i meste laget for et produkt som markedsføres som et smart lite måltid. En måte Tine kunne løst dette på er ved å gjøre produktet laktoseredusert. Ved å spalte laktosen vil produktet få en søtere smak som gjør at behovet for tilsatt sukker vil bli mindre.

6 prosent sukker i en flaske med 250 gram drikkeyoghurt blir tross alt 7,5 sukkerbiter med rent, hvitt sukker.

Tine skriver på flasken at produktet er proteinrikt, men det er ikke mer proteinrikt enn vanlig melk. Hvis du drikker et glass med tilsvarende mengde lettmelk (2,5 dl) får du i deg omtrent samme mengde proteiner og fett, men en betydelig mindre mengde enkle sukkerarter, fordi det kun kommer fra laktose/melkesukker og ikke noe tilsatt sukker. Da får du melkens gode næringsstoffer som kalsium, vitamin B12 og jod, uten å få det ekstra sukkeret på kjøpet.

Når det er sagt så er det selvsagt mye smartere å ta med seg en slik shake fra butikken enn å ryke på en sjokolade, en bolle eller en halvliter sukkerholdig brus.

Pris: cirka 20 kroner for en flaske med 250 gram.

Innfrir reglene for proteinrik-merket

Silje Øverås, merkeutvikler for Go'Morgen, svarer at «søthet» er en viktig faktor for smaken til produktet.

– Vi landet på 6 prosent tilsatt sukker for å levere på forbrukers ønsker og preferanser om smak, og deler således ikke oppfatningen om at vi kunne redusert sukkerinnholdet uten at det ville påvirket smaken, sier hun og legger til:

– Vi har et kontinuerlig arbeid med å redusere tilsatt sukker i våre produkter og har parallelt med høstens lansering av Go'morgen Shake, også utviklet Go'morgen Shake uten tilsatt sukker som vi gjerne også vil lansere hvis det er etterspørsel etter dette produktet i markedet.

LIKE PROTEINRIK: Et like stort glass lettmelk vil gi samme proteinmengde som en Go' Morgen Shake.
LIKE PROTEINRIK: Et like stort glass lettmelk vil gi samme proteinmengde som en Go' Morgen Shake. Foto: Helle Gannestad/VG

Gyrd Omholt Gjevestad, leder for ernæringsavdelingen i Tine, sier at det er helt korrekt at du kan få like mye proteiner i tilsvarende mengde lettmelk fordi melken er naturlig proteinrik.

– Det er klare føringer for hvilke matvarer som kan kalles proteinrike og svært mange av våre melkebaserte produkter innfrir på dette, ettersom melken i seg selv er rik på proteiner. Melk og Go'morgen Shake inneholder de sammen viktige næringsstoffene, slik som kalsium, vitamin B12 og jod, sier hun.

Næringsinnhold per 100 gram og per enhet:

66 kcal, 1,1 gram fett hvorav 0,7 gram mettet fett, 10 gram karbohydrat, 3,6 gram protein og 0,13 gram salt.

En flaske med 250 gram gir 165 kcal, 9 gram protein og 25 gram sukkerarter hvorav 15 gram er fra tilsatt sukker.

Sammenlignet med lignende mellommåltider:

(NB! Enhetene har ulik mengde)

*Skyr proteindrikk: 42 kcal, 0,2 gram fett, 4 gram karbohydrat og 6 gram protein. En boks à 3 dl gir 126 kcal, 18 gram protein og 12 gram karbohydrat. Produktet er søtet med sukralose. Karbohydratene kommer fra melk og bær.

*Skyr skogsbær på pose: 67 kcal, 0,2 gram fett, 4 gram karbohydrat, 10 gram protein. En klemmepose à 140 gram gir 94 kcal, 14 gram protein og 5,6 gram karbohydrat. Produktet er søtet med aspartam og acesulfam K. Karbohydratene kommer fra melk og bær.

*Tine Go’ morgen ZERO bringebær (yoghurt med musli): 105 kcal, 4,1 gram fett, 11 gram karbohydrat og 4,7 gram protein. Et beger gir 200 kcal, 9 gram protein og 21 gram karbohydrat. Produktet er søtet med aspartam og acesulfam K. Karbohydratene kommer fra melk, korn og bær.

*Tine 14 Havregrøt med blåbær og mandel: 147 kcal, 7,3 gram fett, 14 gram karbohydrat og 6 gram protein. Et beger à 170 gram gir 250 kcal, 10 gram protein og 24 gram karbohydrat. Produktet har totalt 1 prosent tilsatt sukker. Utover det kommer karbohydratene kommer fra melk, korn og bær.

Flere Matspanere finner du på Vektklubb eller følg @matspaneren på Instagram.

Tidligere Matspanere:

Cheez drodles light: – Mindre fett, men ikke så mange færre kalorier

Piano sjokoladepudding uten tilsatt sukker: – En dessert du kan nyte med god samvittighet

Honest Oraganic Coffee: – Liten nok til at den omtrent går under radaren kalorimessig

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her