Ty til tyttebær

Publisert: 2010-10-01 16:40

Tyttebær vokser vilt i mesteparten av Norge og finnes kun en skogstur unna ditt kjøkken.

Tyttebær er en populær klassiker til tradisjonsmiddager. Vi viser deg hvordan du kan
bruke de syrlige bærene i deilige desserter. Foto: Scanpix

Fra toppen: trollkrem, tyttebærfromasj
og tyttebæris.

Bærene har en relativt besk smak og spises vanligvis ikke naturell, men brukes mest rørt eller i syltetøy. Nyrørte tyttebær er en delikatesse og er nydelig til kjøttretter og vilt, spesielt populære er de nå i høstsesongen.
Tyttebær kan også brukes til å lage saft, i bakverk og desserter.
Slik kan du bruke høstens vakreste bær i desserter:
- Trollkrem
- Tyttebærfromasj
- Tyttebæris
Salgsperioden av ferske tyttebær i butikk er fra august og ut oktober. Tyttebær bør lagres så nær 0 °C som mulig. Dette gir lengst holdbarhet. Ved høyere temperaturer blir bærene fort bløte.
Bær har ofte en høyere konsentrasjon av antioksidanter enn frukt og grønnsaker. Helsedirektoratet anbefaler minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt og bær daglig, totalt fem om dagen. 1-2 dl bær tilsvarer én porsjon.
Les også: Klarer du å spise fem om dagen?
I tillegg til å være gode kilder til antioksidanter, inneholder bær rikelig med vitaminer og mineraler. E-vitamin, C-vitamin og pektin er blant de helsebringende stoffene i tyttebær.
Benzoesyren i tyttebær gir den syrlige smaken, men syren gjør også at bærene har ekstra lang holdbarhet uten koserveringsmiddel. De kan fryses rett ned naturell og tas ut igjen når de skal brukes. Ved frysing beholder bærene de fleste næringsstoffene.
Næringsinnhold per 100 gram:
Energi: 44 kcal
Protein: 0.7 gram
Fett: 0.6 gram
Karbohydrat: 7 gram.
(Kilde: Mat.no, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Matportalen.no)

Andre tyttebærtips:

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her