Ty til tyttebær
Tyttebær vokser vilt i mesteparten av Norge og finnes kun en skogstur unna ditt kjøkken.</p><p>
Tyttebær vokser vilt i mesteparten av Norge og finnes kun en skogstur unna ditt kjøkken.
Tyttebær er en populær klassiker til tradisjonsmiddager. Vi viser deg hvordan du kan
bruke de syrlige bærene i deilige desserter. Foto: Scanpix
Fra toppen: trollkrem, tyttebærfromasj
og tyttebæris.
Bærene har en relativt besk smak og spises vanligvis ikke naturell, men brukes mest rørt eller i syltetøy. Nyrørte tyttebær er en delikatesse og er nydelig til kjøttretter og vilt, spesielt populære er de nå i høstsesongen.
Tyttebær kan også brukes til å lage saft, i bakverk og desserter.
Slik kan du bruke høstens vakreste bær i desserter:
- Trollkrem
- Tyttebærfromasj
- Tyttebæris
Salgsperioden av ferske tyttebær i butikk er fra august og ut oktober. Tyttebær bør lagres så nær 0 °C som mulig. Dette gir lengst holdbarhet. Ved høyere temperaturer blir bærene fort bløte.
Bær har ofte en høyere konsentrasjon av antioksidanter enn frukt og grønnsaker. Helsedirektoratet anbefaler minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt og bær daglig, totalt fem om dagen. 1-2 dl bær tilsvarer én porsjon.
Les også: Klarer du å spise fem om dagen?
I tillegg til å være gode kilder til antioksidanter, inneholder bær rikelig med vitaminer og mineraler. E-vitamin, C-vitamin og pektin er blant de helsebringende stoffene i tyttebær.
Benzoesyren i tyttebær gir den syrlige smaken, men syren gjør også at bærene har ekstra lang holdbarhet uten koserveringsmiddel. De kan fryses rett ned naturell og tas ut igjen når de skal brukes. Ved frysing beholder bærene de fleste næringsstoffene.
Næringsinnhold per 100 gram:
Energi: 44 kcal
Protein: 0.7 gram
Fett: 0.6 gram
Karbohydrat: 7 gram.
(Kilde: Mat.no, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Matportalen.no)
Andre tyttebærtips:
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Tyttebær vokser vilt i mesteparten av Norge og finnes kun en skogstur unna ditt kjøkken.</p><p>
De små og røde bærene er proppfulle av helsegivende antioksidanter. Her viser vi deg hvordan du kan bruke de syrlige bærene i deilige desserter.
Bær er kalorifattige og stinne av sunne stoffer som er godt for kroppen.
La din sunne livsstil smitte over på familien og lær barna å like grønnsaker. Dette er ti av de mest barnevennlige grønnsakene.
Helsemyndigheter verden over er enige om at å spise frukt, bær og grønnsaker er bra for helsen vår.
På søndag var det norske eplers nasjonaldag. Her gir vi deg tips og oppskrifter til sunnere desserter med den populære frukten. Hva med epleostekake, tilslørte bondepiker eller eplemuffins?