Kom i gang med løping: 5 ting å huske på
Før du snører på deg joggeskoene er det noen løpetabber du bør merke deg for å unngå belastningsskader.
Tøyer du ut etter trening med håp om å forebygge stiv muskulatur og støle bein? Du gjerne tøye, men du kan bli støl likevel.
De fleste av oss har kjent på verkende muskler dagene etter en treningsøkt. Enkelte ganger har det kanskje vært ekstra ille, og å gå ned en trapp eller å sette seg ned på do har nesten vært helt uutholdelig.
Hvorfor blir man så støl? Er det farlig og hva bør du gjøre når kroppen er stiv som en stokk?
– Stølhet kommer vanligvis av uvant aktivitet og trening. Øvelser som krever mye av musklenes evne til å bremse bevegelser, og spesielt når muskelen samtidig settes på strekk gir ofte mer stølhet, forklarer Benjamin Christensen.
Han er utdannet naprapat og personlig trener. I tillegg er han fagansvarlig i Akademiet For Personlig Trening (AFPT).
– Aktiviteter som innebærer lite strekk av musklene og lite bremsing gir ofte lite stølhet. Sykling er dermed en aktivitet som ofte gir mindre stølhet enn løping i nedoverbakke eller styrketrening, forteller han.
Støle muskler kan derfor skyldes at du har trent nye øvelser eller bevegelser, eller at du utsetter muskelen for større belastning enn den er vant med.
Stølhet kan også komme av at du har tatt i ekstra hardt eller at du rett og slett er ikke har trent på en stund.
12–3–30: Treningsøkten for deg som ikke liker løping
Det finnes mange myter og meninger om stølhet. I dag vet man ikke helt sikkert hva som skjer når du blir støl og mekanismene som fører til ømme muskler er fremdeles ikke fullstendig kartlagt.
Ifølge Christensen antas det at både stoffer som frisettes av hard muskeltrening og immunforsvarets reparasjonsprosesser etter trening, sannsynligvis er involvert.
– Disse gjør at sansenerver i musklene blir mer sensitive, og normale bevegelser og trykk som vanligvis oppleves smertefritt blir ømt og sårt.
Uansett er stølhet ikke noe å være redd for. Tenk på det som et ufarlig tegn på at du har gjort noe som er uvant. Det er heller ikke noe mål på treningseffekt, så det er ingen hensikt å jage stølhet.
Stor helsegevinst: Sitte mindre er viktigere enn å trene mer
Istedenfor bør du legge vekt på å ha kontinuitet i treningen din slik at muskelarbeidet ikke lenger er uvant for kroppen.
Sørg for å ha en jevn fremgang i treningen din, uten store rykk og napp i vanskelighetsgrad og motstand.
Et annet godt tips er å unngå hyppig bytting av øvelser og for stor variasjon i treningen din.
Husk at du blir god på det du gjør. Kroppen kan ha nytte av å tilvennes med bestemte øvelser der du i en lengre periode har fokus på å øke belastningen jevnlig. Om du starter for hardt kan du få overbelastning.
8-ukers program: Hjemmetrening med Silje
Christensen forteller også at når du først har blitt støl kan massasje lindre symptomene midlertidig, men samtidig påpeker han at stølheten etter hvert vil gå over av seg selv.
Når vi bruker den støle muskulaturen, forsvinner mye av den stølhets-følelsen. Og du kan fint være i bevegelse til tross for at kroppen kjennes tung og stiv ut. Faktisk så er det mange som opplever at det hjelper med noe lett aktivitet som eksempelvis å gå en tur, svømme eller sykle.
Selv om stølhet kan være plagsomt trenger du heller ikke å droppe treningen. Ofte kan man prestere ganske normalt selv med litt støle muskler. Har du støle bein kan du fortsatt trene styrke på overkroppen og omvendt.
Ifølge Helsenorge er støle muskler som oftest verst 1–3 dager etter en treningsøkt og denne følelsen blir svakere 3–7 dager senere.
En av de mest kjente mytene når det gjelder stølhet er at det hjelper å tøye etter trening.
– Det er ikke nødvendig, og vil vanligvis ha liten påvirkning på stølheten du vil oppleve de neste dagene, sier treningseksperten.
– Det å tøye hardt på musklene etter trening virker ikke å være hensiktsmessig for å redusere stølhet. Noen opplever å få en lindring av lett tøyning etter trening, men i snitt virker ikke dette å ha noen nevneverdig effekt som er verdt tidsbruken.
Dette betyr ikke at det er feil å tøye ut hvis dette er noe du liker å gjøre og at det gir deg en god følelse etter en økt.
I tillegg vil regelmessig tøying være smart for å opprettholde normal bevegelighet, men å tøye ut rett etter trening har altså ingen effekt for å forebygge stølhet.
Noen personer blir lettere støle enn andre, og selv toppidrettsutøvere og godt trente mosjonister kan bli veldig støle om de utsettes for uvante øvelser eller aktiviteter.
1RM, 4x4 og HIIT: Dette betyr treningsuttrykkene
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Før du snører på deg joggeskoene er det noen løpetabber du bør merke deg for å unngå belastningsskader.
Bare ett av disse grepene kan skru opp forbrenningen og bedre formen din betraktelig.
Derfor avslutter legen hver eneste dusj med iskaldt vann.
Disse vanene er både sunne og enkle å ta med i hverdagen din.
Det kan lønne seg å lytte litt ekstra til kroppen under menstruasjon, sier ekspertene vi har snakket med.
«Alt eller ingenting»-tankegangen ødelegger for mange når de øver på å bevare en balansert livsstil, forteller coach Mariann Deila.