New York City, med sine 8,4 millioner innbyggere, er den største byen med en lokal lov mot vektdiskriminering.

New York vedtok lov mot vekt-diskriminering

Publisert: 2023-06-06 12:45

En ny lov skal hindre at personer med overvekt diskrimineres av arbeidsgivere og utleiere.

– Ingen skal diskrimineres basert på høyde og vekt. Alle fortjener den samme tilgangen til jobber, bolig og offentlige fasiliteter, uavhengig av utseende, sa ordfører av New York, Eric Adams, da han signerte lovforslaget 26. mai, etter det hadde fått flertall i byrådet.

Loven, som ble ledet frem av komitémedlem og demokrat Shaun Abreu, gjør at vekt og høyde føye seg til listen over egenskaper som beskyttes mot diskriminering. Sammen med blant annet hudfarge, kjønn, alder, religion, legning, graviditet eller funksjonsnedsettelse.

– Hvor høy du er eller hvor mye du veier, bør ikke spille inn når du søker jobb, er ute i byen vår eller ønsker å leie en leilighet, sa ordfører Adams.

Else Kåss Furuseth ber om endring: – Skjerp dere!

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Her gjelder loven

Den lokale loven, som gjelder i New York City, forbyr arbeidsgivere og bedrifter å diskriminere arbeidstagere på bakgrunn av vekt. Det vil likevel finnes noen unntak for yrkesgrupper der vekt og høyde er avgjørende for å utføre jobben.

– Vi er svært klar over hvordan diskriminering på bakgrunn av størrelse påvirker arbeidernes jobbmuligheter, så vel som deres inntektspotensial og karrieremuligheter, sa leder for fagforeningen for varehandel (RWDSU), Stuart Applebaum, under signeringsseremonien.

Kiosk fikk kritikk: Tar reklamegrep

Loven gjelder også på boligmarkedet, samt fasiliteter og lokaler der offentligheten har tilgang, som for eksempel butikker, restauranter, hotell, bibliotek, kino, teater, leie av bysykler og mer.

Byrådet i New York, City Hall, ligger i Manhattan.

– Endre kulturen

– Diskriminering på grunn av størrelse er sosialt urettferdig og en trussel mot befolkningens helse. Folk med ulike kroppsstørrelser nektes adgang til jobbmuligheter og lik lønn, og de har ikke hatt noen jurisidk mulighet for å bestride det, sa komitémedlem Shaun Abreu.

Abreu hevder selv å ha opplevd vektdiskriminering da han gikk opp i vekt under pandemien og la merke til at folk behandlet han annerledes.

– Denne loven handler ikke bare om å beskytte mennesker på arbeidsmarkedet eller fra å få en leilighet, på grunn av vekt. Det handler også om å endre kulturen om hvordan vi tenker rundt overvekt, sa Abreu på høringen for lovforslaget ifølge New York Times.

Møter motstand

Før lovforslaget ble signert av ordføreren hevdet kritikere at lovforslaget kan bli en byrde for næringslivet og belaste rettsvesenet unødvendig.

– Omfanget og kostnadene ved denne lovgivningen er ikke fullstendig vurdert, sa Kathy Wylde, resident og CEO of the Partnership for New York City, i en uttalelse ifølge CNN.

På høringer før lovforslaget ble vedtatt ble det presentert historier om hvilke problemer personer med overvekt kan støte på, som for små stoler på restauranter og teater, bysykler med vektgrense, taxier som trenger setebelteforlenger.

– Alt dette kan da regnes som diskriminerende under denne loven og kreve kostbare tilpasninger for å unngå bøter og saksmål, hevder Wylde.

Mat-endringene de ønsker seg: – Ville virkelig gjort en forskjell

Håper på ringvirkninger

– Vi vet at New York er en global by, og dette vil skape ringvirkninger over hele kloden ved å vise til verden at diskriminering mot personer på bakgrunn av kroppsstørrelse er galt og noe vi kan endre, sa Tigress Osbourne som leder National Assocoation of Advance Fat Acceptance.

New York City, med sine 8,4 millioner innbyggere, er den største byen med en lokal lov mot vektdiskriminering.

Det finnes tilsvarende lov i én annen stat i USA; Michigan, og i seks andre byer; Binghamton (NY), Madison (WI), Urbana (IL), Washington (DC), San Francisco (CA) og Santa Cruz (CA).

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her