Matvarer du tror er sunne som ikke nødvendigvis er det
Noen matvarer kan fremstå som et smartere og sunnere valg, men det betyr ikke at de er spesielt helsebringende av den grunn.
Se listen over ultraprosesserte matvarer som er vanlig å spise til frokost.
Brød, grøt, omelett, yoghurt og melk, hvor prosessert er egentlig hverdagsmaten vår?
– Det kan være utrolig vanskelig å plassere mat etter hvor bearbeidet den er, sier klinisk ernæringsfysiolog og matspaner i Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
Da Vektklubb og matspaneren forsøkte å kategorisere vanlige frokostmatvarer etter grad av prosessering, oppsto en del spørsmål.
– Egg kommer i sin naturlige form, men om man steker egg i olje regnes det som prosessert mat, sier matspaneren.
Kokt egg kategoriseres som minimalt prosessert.
– Det betyr ikke at maten er «usunn» når vi tilbereder den. Det vi bør være bevisst på og begrense, er mat som er prosessert til det ugjenkjennelige, såkalt ultraprosessert mat, påpeker ernæringsfysiologen.
De seneste årene har nemlig grad av prosessering fått økt oppmerksomhet, og det forskes på om det har negativ effekt på helsen vår.
Et høyt inntak av ultraprosesserte matvarer forbindes ofte med høyere inntak av kaloririke matvarer, tilsatt sukker, mettet fett, transfett og salt. Ultraprosesserte matvarer er ofte lette å spise på farten, lett å spise mye av og kan ta plassen til mer næringsrik mat.
Det er ikke nødvendigvis slik at all mat i kategori 1–3 er «sunn» og all ultraprosessert er «usunn». Les mer om kategoriene her.
– Vi skal ikke være redd for all prosessering, for det er mye typer helsebringende mat som må bearbeides før vi kan spise den, forklarer Blomkvist.
Belgfrukter, egg, poteter og soyabønner er noen eksempler.
– Røkt kjøtt er prosessert mat og havner i kategori 3, men er likevel ikke å anse som helsebringende, påpeker Blomkvist.
For å skille klinten hva hveten kan ingredienslisten på et produkt avsløre om matvaren er lett bearbeidet eller om den er ultraprosessert.
– Bare se på forskjellen på ingredienslisten til vanlig gulost og tubeost, eller såkalt smelteost, sier Blomkvist.
Ost er «bare» prosessert, mens tubeost består av cirka 50 prosent gulost, vann, smeltesalt (som gjør den flytende og smørbar) og en rekke tilsetningsstoffer.
– Ultraprosessert mat har ofte mange og uforståelige ingredienser og er tilsatt labratoriefremstilte tilsetningsstoffer som aromastoffer, emulgatorer, fortykningsmidler, stabilisatorer og andre ingredienser som man gjerne ikke har hjemme på eget kjøkken, forklarer ernæringsfysiologen.
Tilsetningsstoff: Funn om xantangummi overrasket forskere
For å gjøre det ytterligere komplisert er det mange matvarer som kan finnes i både kategori 3 og kategori 4.
– Brød som er bakt på gamlemåten med kun mel, frø, gjær, salt og vann regnes som prosessert, men industribakt brød som er tilsatt gluten, enzymer, melbehandlingsmidler og emulgatorer er ultraprosessert, forklarer matspaneren.
Vi tok en titt på typiske frokostmåltider og har forsøkt å plassere matvarene i to kategorier: Ultraprosessert som den ene, og de som bare er prosessert, minimalt prosessert eller ikke prosessert som den andre:
Ikke-prosessert til prosessert:
Ultraprosessert:
Ikke-prosessert til prosessert:
Ultraprosessert:
Yoghurt naturell kan befinne seg i kategori 3 når det er laget av pasteurisert melk og/eller fløte tilsatt yoghurtkultur. Smaksatt yoghurt inneholder også ofte stivelse, stabilisatorer, aroma og andre tilsetningsstoffer som gjør at den defineres som ultraprosessert.
Minimalt prosessert:
Ultraprosessert:
– Mange frokostblandinger er bearbeidet til det ugjenkjennelige. For eksempel gjennom en prosess kalt ekstrudat, forklarer Vektklubbs matspaner.
– Ekstrudat er en prosess der mel av korn varmes opp ved høy temperatur samtidig som det eltes og presses. Dette endrer kornets struktur til noe lettere og mer luftig. Eksempler på produkter laget av ekstrudert korn er Cheerios og Havrefras (havre, hvete).
Test av Synnøves Frokostkuler: – Nøkkelhull, men ikke sunt
Ikke-prosessert til prosessert:
Ikke-prosessert til prosessert:
Ultraprosessert:
Ikke-prosessert til prosessert:
Ultraprosessert:
Ikke-prosessert til prosessert:
Ultraprosessert:
Prosessert mat:
Ultraprosessert:
Ikke-prosessert til prosessert:
Ikke-prosessert til prosessert:
I utgangspunktet så er fersk frukt, bær og grønnsaker ikke prosessert. Dersom man tilsetter melk eller juice er dette noe prosessert. Så vil jo selve prosessen med å mose frukten en form for «prosessering», men uten at produktet tilsettes stoffer for å øke holdbarheten, bedre konsistens eller heve smaken.
Sånn sett er hjemmelaget smoothie i de fleste tilfeller minimalt prosessert.
Ultraprosessert:
Ultraprosessert:
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Noen matvarer kan fremstå som et smartere og sunnere valg, men det betyr ikke at de er spesielt helsebringende av den grunn.
Tubeost, eller smelteost, er et populært pålegg som stadig kommer i nye smaksvarianter. Det er på tide å se litt nærmere på hva dette egentlig er.
Hva du velger å ha på brødskiven kan ha stor påvirkning for vekten og helsen din. Vektklubb har vurdert 13 påleggskategorier så det blir lettere for deg å ta sunnere valg.
De fleste er klar over at det er mye sukker i brus, energidrikk, kjeks og syltetøy, men vet du hvor mye?
Gode produkter, men uten karragenan oppleves drikkene som tynne i smaken, synes matspaneren.
Det kan være fort gjort å tro at chips laget av belgfrukter eller linser er sunt. Vektklubbs matspaner er faktisk fristet til å si at vanlig potetgull er sunnere. Les hvorfor: