Shutterstock

Hvor ultraprosessert er frokosten din?

Publisert: 2022-09-23 15:52

Se listen over ultraprosesserte matvarer som er vanlig å spise til frokost.

Brød, grøt, omelett, yoghurt og melk, hvor prosessert er egentlig hverdagsmaten vår?

– Det kan være utrolig vanskelig å plassere mat etter hvor bearbeidet den er, sier klinisk ernæringsfysiolog og matspaner i Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Da Vektklubb og matspaneren forsøkte å kategorisere vanlige frokostmatvarer etter grad av prosessering, oppsto en del spørsmål.

– Egg kommer i sin naturlige form, men om man steker egg i olje regnes det som prosessert mat, sier matspaneren.

Kokt egg kategoriseres som minimalt prosessert.

– Det betyr ikke at maten er «usunn» når vi tilbereder den. Det vi bør være bevisst på og begrense, er mat som er prosessert til det ugjenkjennelige, såkalt ultraprosessert mat, påpeker ernæringsfysiologen.

De seneste årene har nemlig grad av prosessering fått økt oppmerksomhet, og det forskes på om det har negativ effekt på helsen vår.

Et høyt inntak av ultraprosesserte matvarer forbindes ofte med høyere inntak av kaloririke matvarer, tilsatt sukker, mettet fett, transfett og salt. Ultraprosesserte matvarer er ofte lette å spise på farten, lett å spise mye av og kan ta plassen til mer næringsrik mat.

Prosessert mat deles i fire kategorier:

  • Kategori 1: Ikke-prosessert og minimalt prosessert
  • Kategori 2: Prosesserte kulinariske ingredienser
  • Kategori 3: Prosessert mat
  • Kategori 4: Ultraprosessert mat

Det er ikke nødvendigvis slik at all mat i kategori 1–3 er «sunn» og all ultraprosessert er «usunn». Les mer om kategoriene her.

– Vi skal ikke være redd for all prosessering, for det er mye typer helsebringende mat som må bearbeides før vi kan spise den, forklarer Blomkvist.

Belgfrukter, egg, poteter og soyabønner er noen eksempler.

– Røkt kjøtt er prosessert mat og havner i kategori 3, men er likevel ikke å anse som helsebringende, påpeker Blomkvist.

For å skille klinten hva hveten kan ingredienslisten på et produkt avsløre om matvaren er lett bearbeidet eller om den er ultraprosessert.

Gisle Oddstad / VG

Ikke lett å plassere

– Bare se på forskjellen på ingredienslisten til vanlig gulost og tubeost, eller såkalt smelteost, sier Blomkvist.

Ost er «bare» prosessert, mens tubeost består av cirka 50 prosent gulost, vann, smeltesalt (som gjør den flytende og smørbar) og en rekke tilsetningsstoffer.

– Ultraprosessert mat har ofte mange og uforståelige ingredienser og er tilsatt labratoriefremstilte tilsetningsstoffer som aromastoffer, emulgatorer, fortykningsmidler, stabilisatorer og andre ingredienser som man gjerne ikke har hjemme på eget kjøkken, forklarer ernæringsfysiologen.

Tilsetningsstoff: Funn om xantangummi overrasket forskere

For å gjøre det ytterligere komplisert er det mange matvarer som kan finnes i både kategori 3 og kategori 4.

– Brød som er bakt på gamlemåten med kun mel, frø, gjær, salt og vann regnes som prosessert, men industribakt brød som er tilsatt gluten, enzymer, melbehandlingsmidler og emulgatorer er ultraprosessert, forklarer matspaneren.

Vi tok en titt på typiske frokostmåltider og har forsøkt å plassere matvarene i to kategorier: Ultraprosessert som den ene, og de som bare er prosessert, minimalt prosessert eller ikke prosessert som den andre:

Brødskive og knekkebrød med pålegg

Mattis Sandblad / VG

Ikke-prosessert til prosessert:

  • Eple
  • Agurk
  • Paprika
  • Ost
  • Melk
  • Knekkebrød, type Wasa Husman (består av fullkornsrugmel, gjær og salt)

Ultraprosessert:

  • Skinkepålegg (tilsatt konserveringsmidler og stabilisatorer)
  • Industribakt brød
  • Plantemargarin
Magnar Kirknes / VG

Havregryn med frukt og yoghurt

Ikke-prosessert til prosessert:

  • Banan
  • Jordbær
  • Havregryn
  • Melk
  • Yoghurt naturell, gresk type
  • Kaffe

Ultraprosessert:

  • Smaksatt, søtet eller kunstig søtet yoghurt

Yoghurt naturell kan befinne seg i kategori 3 når det er laget av pasteurisert melk og/eller fløte tilsatt yoghurtkultur. Smaksatt yoghurt inneholder også ofte stivelse, stabilisatorer, aroma og andre tilsetningsstoffer som gjør at den havner defineres som ultraprosessert.

Shutterstock

Frokostblandinger

Minimalt prosessert:

  • Melk

Ultraprosessert:

  • Søtede frokostblandinger

– Mange frokostblandinger er bearbeidet til det ugjenkjennelige. For eksempel gjennom en prosess kalt ekstrudat, forklarer Vektklubbs matspaner.

– Ekstrudat er en prosess der mel av korn varmes opp ved høy temperatur samtidig som det eltes og presses. Dette endrer kornets struktur til noe lettere og mer luftig. Eksempler på produkter laget av ekstrudert korn er Cheerios og Havrefras (havre, hvete) eller ostepop (mais).

Test av Synnøves Frokostkuler: – Nøkkelhull, men ikke sunt

Sara Johannessen Meek / VG

Kjøleskapsgrøt

Ikke-prosessert til prosessert:

  • Bær
  • Frukt
  • Havregryn
  • Frø
  • Nøtter
  • Melk
  • Yoghurt naturell, gresk type

Egg og bacon

Jan Ovind / VG

Ikke-prosessert til prosessert:

  • Stekt egg
  • Loff
  • Stekte poteter
  • Salat

Ultraprosessert:

  • Bacon
Sara Johannessen Meek / VG

Omelett

Ikke-prosessert til prosessert:

  • Egg
  • Spinat
  • Spirer
  • Fetaost

Ultraprosessert:

  • Ketchup
David Engmo / VG

Yoghurt med granola og bær

Ikke-prosessert til prosessert:

  • Bær
  • Nøtter
  • Havregryn
  • Yoghurt naturell, gresk type
  • Hjemmelaget granola
Sara Johannessen Meek / VG

Croissant med rørte bær

Prosessert mat:

  • Hjemmelagede rørte bær tilsatt litt sukker

Ultraprosessert:

  • Croissant
  • Syltetøy kjøpt i butikk (tilsatt fortykningsmiddel og konserveringsmiddel)
Sara Johannessen Meek / VG

Chiagrøt

Ikke-prosessert til prosessert:

  • Chiafrø
  • Bær
  • Tørkede kokosflak
  • Gresk yoghurt naturell
  • Yoghurt
Helena Krekling / Vektklubb

Smoothie

Ikke-prosessert til prosessert:

  • Frukt og bær
  • Juice

I utgangspunktet så er fersk frukt, bær og grønnsaker ikke prosessert. Dersom man tilsetter melk eller juice er dette noe prosessert. Så vil jo selve prosessen med å mose frukten en form for «prosessering», men uten at produktet tilsettes stoffer for å øke holdbarheten, bedre konsistens eller heve smaken.

Sånn sett er hjemmelaget smoothie i de fleste tilfeller minimalt prosessert.

Elisabeth Stigum / Vektklubb

Energibar eller proteinbar

Ultraprosessert:

  • Energibarer
  • Proteinbarer
Krister Sørbø / VG

Porsjonsbeger

Ultraprosessert:

  • Go’morgen-yoghurt
  • Rislunsj
  • Bygglunsj
  • Havrelunsj
  • Proteinpudding
Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her