Her er havrerisen servert med en marokkansk aubergine- og kikertgryte som står på baksiden av pakken til havrerisen. – Det smakte fortreffelig, synes matspaneren.
Her er havrerisen servert med en marokkansk aubergine- og kikertgryte som står på baksiden av pakken til havrerisen. – Det smakte fortreffelig, synes matspaneren. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hvor sunt er havreris som middagstilbehør?

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2021-01-05 14:16

En skikkelig god nyhet som imponerte Vektklubbs matspaner!

I høst lanserte Fazer et nytt produkt på det norske markedet, nemlig havreris.

Fazer skriver på sine nettsider at produktet er et svar på etterspørselen etter plantebaserte og bærekraftige produkter. De har regnet seg fram til at havrerisen, som er produsert i Sverige, har en sjettedel av klimabelastningen sammenlignet med ris som importeres fra Østen.

Også testet: Veggie sides fra Findus

Innhold

Havreris er jo strengt tatt ikke ris, men lett polerte havrekjerner. Men ettersom bruksområdet er det samme som ris så kalles det vel ris for å få forbrukerne til å forstå hva de skal bruke produktet til.

En pakke Fazer Havreris inneholder én kilo havrekjerner. Tilberedingstiden er cirka 13 minutters koketid samt et par minutters hviletid.

Sjekk også: Sunne middagstips til hele uken

Slik ser pakken ut og havrerisen inni som tørrvare.
Slik ser pakken ut og havrerisen inni som tørrvare. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hvor sunt er havreris?

Havre er kjent for å være et sunt kornslag som både inneholder mye proteiner, kostfiber og umettede fettsyrer. En del av kostfiberen i havre er en type fiber kalt betaglukan. Betaglukaner er spesielt bra fordi de kan bidra til et lavere nivå av LDL-kolesterol (det «dårlige» kolesterolet) i kroppen.

Hvit polert ris, for eksempel basmati, jasmin eller lignende typer middagsris, har et betydelig lavere innhold av nyttige næringsstoffer som kostfiber, proteiner og umettet fett enn det havre har. Havreris vil derfor være et helt klart sunnere valg som middagstilbehør. At det er kortreist og bedre for miljøet er jo også helt klart et pluss.

Mer grønnsaker? Lag grønnsaksmos på 1–2–3

KOKT: Jeg fulgte porsjonsangivelsene på pakningen til fire porsjoner og kokte 2,6 dl havreris (cirka 200 gram). En porsjon havreris er dermed beregnet til å være cirka 50 gram tørr vare. Det gir omtrent 180 kcal per porsjon.
KOKT: Jeg fulgte porsjonsangivelsene på pakningen til fire porsjoner og kokte 2,6 dl havreris (cirka 200 gram). En porsjon havreris er dermed beregnet til å være cirka 50 gram tørr vare. Det gir omtrent 180 kcal per porsjon. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hva smaker det?

Selv om havrerisen har en mild smak av havre så smaker det slett ikke havregrøt. Smaken er mild og kornene har en passe «al dente» tyggemotstand. Havrerisen minner, både i smak og konsistens, om byggris som noen av dere sikkert har smakt. Jeg synes også havrerisen fungerer godt kald, så bruk gjerne rester i en lunsjsalat dagen etter. Konsistensen på havrerisen virker å kunne fungere godt som risotto, så det skal jeg prøve snart.

Jeg tok litt salt i kokevannet siden jeg pleier å gjøre det når jeg koker ris. Jeg synes havrerisen trakk til seg mer saltsmak enn ris pleier å gjøre så vær forsiktig med mengdene.

Tidligere testet: Grov vaffelmiks

Jeg er begeistret for havrerisen og kommer til å bruke den mye som erstatning for ris fremover. Om ungene er like begeistret som meg, det gjenstår å se.

Ingrediensene til den marokkanske aubergine- og kikertgryte som står på baksiden av pakken til havrerisen.
Ingrediensene til den marokkanske aubergine- og kikertgryte som står på baksiden av pakken til havrerisen. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Næringsinnhold

Per 100 gram tørr vare:

Energi: 360 kcal
Fett: 6 gram, hvorav 1,2 gram mettet fett
Karbohydrat: 57 gram
Protein: 13 gram
Kostfiber: 7,5 gram

En porsjon havreris (50 gram tørr) gir cirka 180 kcal.

Middagen er servert!
Middagen er servert! Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Sammenlignet med lignende varer

Der det ikke står spesifisert med produsent er det hentet tall fra Matvaretabellen som gjerne er et snitt av de produktene som finnes på markedet og som kan variere noe mellom produsenter eller opprinnelsessted.

Per 100 gram tørr vare, rangert fra høyest til lavest kaloriinnhold:

 • Eldorado couscous: 376 kcal, 0,6 gram fett hvorav 0,1 gram mettet fett, 77,4 gram karbohydrat, 12,8 gram protein og 5 gram fiber.
 • Ris, upolert naturris: 364 kcal, 3 gram fett hvorav 0,6 gram mettet fett, 72,8 gram karbohydrat, 9,4 gram protein og 4,2 gram fiber.
 • Hurtigris: 359 kcal, 0,7 gram fett hvorav 0,1 gram mettet fett, 78,4 gram karbohydrat, 8,5 gram protein og 2,6 gram fiber.
 • Jasminris: 354 kcal, 0,7 gram fett hvorav 0,1 gram mettet fett, 79,5 gram karbohydrat, 7,5 gram protein og 0 gram kostfiber.
 • Basmatiris: 354 kcal, 1 gram fett hvorav 0,2 gram mettet fett, 76,8 gram karbohydrat, 9,2 gram protein og 0,5 gram fiber.
 • Villris: 353 kcal, 1,1 gram fett hvorav 0,2 gram mettet fett, 68,7 gram karbohydrat, 14 gram protein og 6,2 gram kostfiber.
 • Go’Green couscous fullkorn: 350 kcal, 3 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 61 gram karbohydrat, 15 gram protein og 8 gram kostfiber.
 • Go’Green bulgur: 350 kcal, 1,3 gram fett hvorav 0,2 gram mettet fett, 68 gram karbohydrat, 12 gram protein og 7,7 gram fiber.
 • Helios fullkornsbulgur: 349 kcal, 1,8 gram fett hvorav 0,3 gram mettet fett, 65 gram karbohydrat, 12 gram protein og 12,5 gram kostfiber.
 • Møllerens byggris: 340 kcal, 3 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 65,2 gram karbohydrat, 8,8 gram protein og 8 gram kostfiber.

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

 • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her