Matspaneren: Derfor bør du velge grove rundstykker med fiber og fullkorn
Matspaneren tester grove rundstykker fra Hatting med havre og bygg, og forklarer hvorfor du bør velge grove kornprodukter fremfor fine.
En skikkelig god nyhet som imponerte Vektklubbs matspaner!
I høst lanserte Fazer et nytt produkt på det norske markedet, nemlig havreris.
Fazer skriver på sine nettsider at produktet er et svar på etterspørselen etter plantebaserte og bærekraftige produkter. De har regnet seg fram til at havrerisen, som er produsert i Sverige, har en sjettedel av klimabelastningen sammenlignet med ris som importeres fra Østen.
Også testet: Veggie sides fra Findus
Havreris er jo strengt tatt ikke ris, men lett polerte havrekjerner. Men ettersom bruksområdet er det samme som ris så kalles det vel ris for å få forbrukerne til å forstå hva de skal bruke produktet til.
En pakke Fazer Havreris inneholder én kilo havrekjerner. Tilberedingstiden er cirka 13 minutters koketid samt et par minutters hviletid.
Sjekk også: Sunne middagstips til hele uken
Havre er kjent for å være et sunt kornslag som både inneholder mye proteiner, kostfiber og umettede fettsyrer. En del av kostfiberen i havre er en type fiber kalt betaglukan. Betaglukaner er spesielt bra fordi de kan bidra til et lavere nivå av LDL-kolesterol (det «dårlige» kolesterolet) i kroppen.
Hvit polert ris, for eksempel basmati, jasmin eller lignende typer middagsris, har et betydelig lavere innhold av nyttige næringsstoffer som kostfiber, proteiner og umettet fett enn det havre har. Havreris vil derfor være et helt klart sunnere valg som middagstilbehør. At det er kortreist og bedre for miljøet er jo også helt klart et pluss.
Mer grønnsaker? Lag grønnsaksmos på 1–2–3
Selv om havrerisen har en mild smak av havre så smaker det slett ikke havregrøt. Smaken er mild og kornene har en passe «al dente» tyggemotstand. Havrerisen minner, både i smak og konsistens, om byggris som noen av dere sikkert har smakt. Jeg synes også havrerisen fungerer godt kald, så bruk gjerne rester i en lunsjsalat dagen etter. Konsistensen på havrerisen virker å kunne fungere godt som risotto, så det skal jeg prøve snart.
Jeg tok litt salt i kokevannet siden jeg pleier å gjøre det når jeg koker ris. Jeg synes havrerisen trakk til seg mer saltsmak enn ris pleier å gjøre så vær forsiktig med mengdene.
Tidligere testet: Grov vaffelmiks
Jeg er begeistret for havrerisen og kommer til å bruke den mye som erstatning for ris fremover. Om ungene er like begeistret som meg, det gjenstår å se.
Per 100 gram tørr vare:
Energi: 360 kcal
Fett: 6 gram, hvorav 1,2 gram mettet fett
Karbohydrat: 57 gram
Protein: 13 gram
Kostfiber: 7,5 gram
En porsjon havreris (50 gram tørr) gir cirka 180 kcal.
Der det ikke står spesifisert med produsent er det hentet tall fra Matvaretabellen som gjerne er et snitt av de produktene som finnes på markedet og som kan variere noe mellom produsenter eller opprinnelsessted.
Per 100 gram tørr vare, rangert fra høyest til lavest kaloriinnhold:
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Matspaneren tester grove rundstykker fra Hatting med havre og bygg, og forklarer hvorfor du bør velge grove kornprodukter fremfor fine.
Vektklubbs matspaner har testet müslibarene fra Eldorado og Coop. Det hun finner kommer du ikke til å like.
Kraftig bearbeidet og minner om smaksløs ostepop. De nye frokostkulene fra Synnøve imponerer ikke Vektklubbs matspaner.
– Disse grove vaflene var overraskende gode og lettvinte, sier Vektklubbs matspaner om den nye vaffelmiksen som er laget av svarthavre og består av 100 prosent fullkorn.
Et sunt, men dyrt, grøtprodukt. Og like lett å lage selv.
Kan enkelt og raskt også være sunt hvis produsentene gjør halve jobben for oss? Vektklubbs matspaner har tatt en titt på en ny frossenmiks med bønner og erter.