VURDERT: Rislunsj uten tilsatt sukker er et greit dessertalternativ, kanskje også et mellommåltid en gang iblant ifølge Vektklubbs Matspaner. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
Matspaneren tester rislunsj UTEN
Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2019-03-11 15:27
Rislunsj er fortsatt å regne som en dessert, selv uten sukker, konkluderer Vektklubbs matspaner.
Det blir et stadig større utvalg av mellommåltider og dessertprodukter uten tilsatt sukker, og blant de nyeste produktene er rislunsj UTEN.
Men blir det sunnere om man tilsatt sukker med kunstig søtning?
Innhold:
Rislunsj er en rispudding med bærsaus som har eksistert i noen år og er velkjent for mange. Den originale varianten består hovedsakelig av helmelk, kremfløte, ris og sukker i tillegg til bærsaus av bær og sukker.
Originalen inneholder totalt åtte prosent tilsatt sukker. Rislunsj UTEN tilsatt sukker inneholder også helmelk, ris og kremfløte, men inneholder søtstoffer i stedet for sukker. Det samme gjelder bærsausen. Søtstoffene er acesulfam K og sukralose. I tillegg er det stabilisatorer, surhetsregulerende middel og konserveringsmiddel i begge variantene.
Rislunsj er en søt og god dessert som jeg liker. Rislunsj UTEN smaker også søtt og ligner på originalen.
Produkter med kunstig søtning i stedet for sukker får gjerne en litt annen søtsmak enn originalproduktene med sukker, men det er bare som forventet, og ikke mer fremtredende i dette produktet enn det er i andre produkter det er naturlig å sammenligne med slik som yoghurt uten tilsatt sukker.
Jeg vil tro det er et marked for dette og andre produkt uten tilsatt sukker.
Selv om jeg liker rislunsj, og godt kan finne på å ta med meg en slik fra butikken, så synes jeg byggrynslunsjen er enda bedre så jeg ender nok heller opp med å ta med en slik en gang iblant. Byggrynslunsjen testet jeg da den kom, vurderingen kan du lese her.
Hvor sunt er det?
Rislunsj er et dessertprodukt, og det er det fortsatt selv om det ikke er tilsatt sukker. Den bør altså ikke erstatte frokosten eller lunsjen, da den ikke inneholder nevneverdige mengder av nyttige næringsstoffer som fiber, vitaminer og mineraler.
Som dessert er den imidlertid helt ok, og nå i en litt lettere utgave. Et beger gir nærmere 160 kcal og kan fint benyttes som kosemat eller kanskje erstatte et mellommåltid en gang iblant.
DESSERT: Selv uten sukker kan denne ikke erstatte frokost eller lunsj ifølge Matspaneren. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
Den nevnte byggrynslunsjen inneholder cirka fire prosent tilsatt sukker, men innholdet av kalorier er likevel det samme som Rislunsj UTEN tilsatt sukker. I det jeg begynte å sjekke næringsinnhold på tilsvarende produkter på internett oppdaget jeg at Fjordland byggrynslunsj også nettopp er kommet i en variant uten tilsatt sukker. Den ser ut til å være det letteste valget av disse.
Pris: 10–12 kroner for et beger à 150 gram
Flere Matspanerartikler finner du på Vektklubb eller ved å følge @matspaneren på Instagram.
• Rislunsj jordbær original: 138 kcal, 5,4 gram fett, 19 gram karbohydrat, 2,9 gram protein. Et beger à 150 gram gir cirka 237 kcal. Inneholder totalt 8 prosent tilsatt sukker.
• Fjordland byggrynslunsj jordbær original: 106 kcal, 4,1 gram fett, 14 gram karbohydrat, 3,4 gram protein og 1,4 gram kostfiber. Inneholder totalt 4 prosent tilsatt sukker. Et beger à 150 gram gir omtrent 159 kcal
• Fjordland byggrynslunsj jordbær/lime UTEN tilsatt sukker: 90 kcal, 4,1 gram fett, 9,7 gram karbohydrat, 3,5 gram protein og 1,4 gram kostfiber. Et beger à 150 gram gir 135 kcal.