LITT SUNNERE: Du trenger ikke bare spise frukt eller grønnsaker for å holde deg slank. Det finnes ikke ja- eller neimat. Du kan i grunn spise alt, men ikke alltid. Ved å gjøre litt flere sunnere valg enn usunne, er det enklere å holde vekten etter en vektnedgang.
LITT SUNNERE: Du trenger ikke bare spise frukt eller grønnsaker for å holde deg slank. Det finnes ikke ja- eller neimat. Du kan i grunn spise alt, men ikke alltid. Ved å gjøre litt flere sunnere valg enn usunne, er det enklere å holde vekten etter en vektnedgang. Foto: Line Møller / VG

Slik blir du varig slank

Elisabeth Stigum
Publisert: 2015-06-08 13:33

Å lykkes med vektreduksjon er en seier i seg selv! Men la ikke lykkerusen gå deg til hodet, det er nå den virkelige jobben starter. Her er verktøyene du trenger når den nye livsstilen skal videreføres.

Endelig er målvekten nådd! Etter dager, uker, måneder og kanskje år med fokus på et sunnere og restriktivt kosthold, kan det være forlokkende å tenke at nå er du «ferdig». Realiteten er at dersom du går tilbake til gamle vaner, vil kiloene snike seg på igjen raskere enn du får sagt «livsstilsendring».

– Først når du har holdt vekten i to år, kan vi slå fast at du har klart å stabilisere vekten, fastslår Kjetil Retterstøl, professor i ernæring ved Universitet i Oslo og overlege ved Lipidklinikken.

Holde vekten vanskeligst

To som kan skrive under på at det er like krevende å holde vekten, som å gå ned i vekt, er tidligere Vektklubbmedlemmer Hanne Moen Bakken og Barbro Formo.

Les også: Slik ble vi varig slanke

– Å gå ned i vekt er ikke den tyngste delen. Jobben starter i etterkant, når den nye livsstilsendringen skal vedvare. Det er en evig kamp, og fristelsene dukker opp til stadighet, minner Barbro om.

39-åringen fra Snåsas slanket vekk 14 kiloene i 2013, og de har hun klart å holde unna.

– Det som hjelper meg er å si til meg selv at kalorier inn må balanseres med kalorier ut, forteller Hanne. I 2012 gikk 25-åringen ned drøye 40 kilo.

Jojo-fella

Vår egen biologi jobber mot vektreduksjonen og kan gjøre det lett å legge på seg igjen.

– Nytelsessenteret i hjernen fyrer av ekstra sterke signaler til hypothalamus, og lysten på kaloritett mat øker. Funksjonen er biologisk viktig, for et vekttap tidligere jo var et tegn på at man manglet mat, sier klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved sykehuset i Vestfold.

Når vekten går ned, går også forbrenningen ned. Så når kroppen skrur opp matlysten etter en vektreduksjon, kan resultatet bli at man legger på seg alle kiloene man har gått ned, bare ved å spise normalt igjen. Urettferdig?

5 råd for å lykkes

STABIL VEKT: Kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm anbefaler deg å veie deg regelmessig selv etter du har nådd vektmålet ditt.
STABIL VEKT: Kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm anbefaler deg å veie deg regelmessig selv etter du har nådd vektmålet ditt. Foto: Frode Hansen / VG

Selv om det kan virke vanskelig å holde vekten etter en slankeprosess, er det slettes ikke umulig. Vektklubbs kostholdsekspert og klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm, har listet opp de beste verktøy for å sikre deg en varig lavere vekt:

1. Selvmonitorering

I «gode tider» bør du komme frem til hvilke endringer du har gjort for å oppnå vektreduksjon som du bør fortsette med. Det kan for eksempel være at du har lagt inn et mellommåltid før middag for å unngå for store middagsposjoner eller at du har fått til tre treningsøkter i uken. Finn en måte å kontrollere at denne vanen ikke har sklidd ut. En måte kan være å ha månedlig påminnelse på telefonen.

Spis etter klokken - bli slank!

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

2. Vei deg regelmessig

Ha en fast ukentlig eller månedlig veiedag, der du registrerer morgenvekt (etter at du har vært på do, før du har kledd på deg og spist frokost). Har du faste dager du skal veie på, unngår du at du kun veier deg i perioder som har gått bra med tanke på matinntak og fysisk aktivitet. Mange synes det er viktig å ha en ernæringsfysiolog eller lege å komme til for oppfølging, for å unngå at vekten sakte glir tilbake til der den var, men at de oppdager det tidligere og tar grep i tide.

3. Før matdagbok

Marker i kanderen forhåndsvalgte perioder der du registrerer matinntaket ditt. Ikke skriv matdagbok kun i de periodene du er ekstra «flink». Vektklubb er et verktøy der du automatisk ser hvordan du ligger av i forhold til energiinntak, slik at du lett kan sammenlikne med tidligere perioder. Har du ikke tilgang på et slikt verktøy er det å skrive ned alt du spiser og drikker både tankevekkende og nyttig for mange.

10 sunne matvarer som metter

4. Planlegg måltidene

UT PÅ TUR: Du trenger ikke jogge en mil for å få treningseffekt. Snør skoene og gå en tur, helst så du blir andpusten og varm i trøya. Senk terskelen for deg selv, det er fint mulig å komme i god form uten treningsstudio og dyrt treningstøy.
UT PÅ TUR: Du trenger ikke jogge en mil for å få treningseffekt. Snør skoene og gå en tur, helst så du blir andpusten og varm i trøya. Senk terskelen for deg selv, det er fint mulig å komme i god form uten treningsstudio og dyrt treningstøy. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Planlegging, og det å legge til rette for en fornuftig kosthold, er nøkkelen for mange. Mange forteller at de egentlig vet hva de bør spise og hvordan de bør trene, men at de sliter med gjennomføringen. En god planlegging er derfor helt nødvendig for å få til de målene du setter deg.

Slik får du et tidseffektivt døgn med sunn mat og trening

5. Vær i bevegelse

En time fysisk aktivitet om dagen. Legg inn små hverdagsaktiviteter og lengre treningsøkter der målet i gjennomsnitt er minimum en time hver dag.

10 ukers funksjonelt treningsprogram

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Her er vanene som får nordmenn ned i vekt

Slik ble vi varig slanke

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her