FARGESTERK: Linsepastaen smaker som annen fullkornspasta, og er et sunnere alternativ enn hvit pasta, ifølge Matspaneren.
FARGESTERK: Linsepastaen smaker som annen fullkornspasta, og er et sunnere alternativ enn hvit pasta, ifølge Matspaneren. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Matspaner: Økologisk linse- og ertepasta fra Rema 1000 Uten

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2019-01-07 12:53

Linse- og ertepasta bør ikke være forbeholdt de med glutenallergi, da de er et sunt valg for alle, konkluderer Matspaner Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Pasta er raskt i en travel hverdag, populært hos barna, og står på middagsbordet rett som det er hos oss, så hvorfor ikke prøve å finne litt sunnere varianter av pasta? Linse- og ertepastaen jeg har funnet fram til er en del av Rema 1000-serien «Uten», som består av ulike pasta- og brødprodukter uten gluten. De står ikke i pastahyllen, men i hyllen med glutenfrie varer så jeg har derfor ikke lagt merke til disse i butikken tidligere.

Jeg ble litt nysgjerrig på disse pastatypene og har tatt en nærmere titt på dem.

Lag selv: Slik lager du grønnsaksspagetti

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Innhold:

Ifølge varedeklarasjonen er ingrediensene kun økologisk mel av røde linsefrø og økologisk ertemel. Ingenting annet. Pastaen skal kokes i 6–8 minutter. Jeg kokte ertepastaen i cirka 7 minutter, men syntes linsepastaen behøvde ett minutt mer. Begge pastatypene har sterke farger, men mister litt av fargen under koking.

En pakke pasta på 250 gram skal ifølge varedeklarasjonen gi 4 porsjoner. Det vil si at en porsjon er cirka 60 gram tørr pasta (som blir cirka 100 gram kokt pasta). Dette er en nokså liten porsjon dersom pastaen utgjør hovedretten, men det er mer enn nok hvis pastaen er tilbehør til for eksempel fiskekarbonader og grønnsaker eller tilsvarende middagsretter. Det er denne porsjonsmengden jeg har brukt på bildene.

Les også: Derfor trenger du ikke kutte karbohydrater

Hva smaker det?

Først og fremst så smaker det som pasta gjør, nemlig nokså lite … Lukten av erter var ganske tydelig under koking av ertepastaen, men jeg synes ikke smaken var veldig fremtredende, og med saus på så smakte det egentlig som en hvilken som helst fullkornpasta. Jeg sier fullkornpasta fordi jeg synes pastaen har en slags grovhet i konsistensen som minner mer om fullkornpasta enn hvit pasta.

TOPPET: Ertepastaen er rik på proteiner, kostfiber og langsomme karbohydrater.
TOPPET: Ertepastaen er rik på proteiner, kostfiber og langsomme karbohydrater. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Jeg har ikke fått testet linse- og ertepastaen på barna ennå, men jeg kan ikke tenke meg annet enn at de synes det er gøy med grønn og rød pasta, og at de spiser det som om det var «vanlig» pasta, i alle fall så lenge det er en tomatsaus, ostesaus eller fløtesaus på.

Næringsrike middager: Fargerik grønnsaksfest

Hvor sunt er det?

Linser, erter og andre belgfrukter er sunne, næringsrike og bærekraftige matvarer med mye kostfiber, mye protein og langsomme karbohydrater. Vi burde alle bli flinkere til å inkludere mer belgfrukter i kostholdet vårt. Kanskje er det litt lettere når belgfruktene kommer i form av pasta?

Pastaene av linser og erter inneholder både mer proteiner og mer kostfiber enn vanlig pasta. Jeg vil også gjette på at de gir en langsommere blodsukkerstigning enn hvit pasta, men har ikke funnet noen dokumentasjon på om dette stemmer.

Pasta av linser og erter vil være et smartere valg som tilbehør til middagen enn hvit pasta. Jeg synes disse to pastavariantene burde få en plass sammen med all annen pasta i butikken slik at flere kan blir oppmerksomme på de. Linse- og ertepasta bør ikke være forbeholdt de med glutenallergi, da de er et sunt valg for alle.

MATSPANET: Disse pastaene mener Eli Anne Myrvoll Blomkvist fortjener en plass sammen med annen pasta fordi de er et sunt alternativ for alle, ikke bare de med glutenallergi.
MATSPANET: Disse pastaene mener Eli Anne Myrvoll Blomkvist fortjener en plass sammen med annen pasta fordi de er et sunt alternativ for alle, ikke bare de med glutenallergi. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Pris: 22 kroner for en pakke med 250 gram pasta.

Næringsinnhold per 100 gram tørr vare:

Ertepasta: 337 kcal, 2 gram fett, 54 gram karbohydrat, 21 gram protein og 9,7 gram kostfiber. En porsjon à 60 gram tørr pasta gir cirka 200 kcal, 12,5 gram protein og 5,8 gram kostfiber.

Linsepasta: 341 kcal, 1,7 gram fett, 52 gram karbohydrat, 26 gram protein og 6,7 gram kostfiber. En porsjon à 60 gram tørr pasta gir cirka 205 kcal, 15,6 gram protein og 4 gram kostfiber.

Flere Matspanere finner du på Instagram eller på Vektklubb.

Sammenlignet med annen pasta, per 100 gram tørr vare:

• Eldorado pasta penne: 363 kcal, 1,5 gram fett, 74 gram karbohydrater, 12 gram protein og 2,5 gram kostfiber.

• Sopps spaghetti: 340 kcal, 2 gram fett, 69 gram karbohydrat, 12 gram protein og 3 gram kostfiber.

• Sopps pasta penne fullkorn: 350 kcal, 2 gram fett, 65 gram karbohydrat, 14 gram protein og 7 gram kostfiber.

• Barilla fusilli fullkorn: 350 kcal, 2,5 gram fett, 65,7 gram karbohydrat, 13 gram protein og 6,5 gram kostfiber.

• Sopps bønnepasta fusilli med 30 prosent hvite bønner: 350 kcal, 2,3 gram fett, 64 gram karbohydrat, 14 gram protein og 6,8 gram karbohydrat.

• Sopps fullkornsfusilli med 20 prosent hvite bønner: 350 kcal, 2,8 gram fett, 59 gram karbohydrat, 16 gram protein og 9 gram kostfiber.

• Änglamark fettuccine av grønne soyabønner: 337 kcal, 6,8 gram fett, 14 gram karbohydrat, 45 gram protein og 20 gram kostfiber.

Tidligere Matspanere:

Hatting proteinrundstykker: – Bønnemelet gjør rundstykkene til et sunt tilskudd blant rundstykkene i butikken

Go' Morgen Shake: – Litt mye tilsatt sukker, men bedre enn boller eller sukkerholdig brus

Grønnsakspizza: – Mer grønnsaker og mindre salt og fett

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her