Matspaneren: Derfor bør du velge grove rundstykker med fiber og fullkorn
Matspaneren tester grove rundstykker fra Hatting med havre og bygg, og forklarer hvorfor du bør velge grove kornprodukter fremfor fine.
For oss brødspisende nordmenn kan nye varianter av brød og rundstykker være kjærkomment for å øke variasjonen i hverdagen. Hatting har nå kommet med noe de kaller grønnsakstykker som Vektklubbs matspaner har sett litt nærmere på.
Hatting grønnsakstykker er bakt med bønnemel, fullkornsmel og grønnsaker, nærmere bestemt 36 prosent fullkornshvetemel, 18 prosent bønnemel og 11 prosent gulrøtter. Rundstykkene inneholder ellers 3,5 prosent cornflakes, i tillegg til «vanlige» ingredienser som gjær, rapsolje, salt og en anelse sukker. Innholdet av tilsatt sukker er mindre enn 0,8 prosent sukker siden det står etter salt i ingredienslisten.
Hvert rundstykke skal ifølge Hatting inneholde 33 prosent grønnsaker, det må jo da være inkludert bønner, og 8 gram proteiner.
Tidligere testet: Hatting proteinstykker
Jeg må innrømme jeg var skeptisk da jeg så rundstykkene som lå i posen. De var mørke og så kompakte ut og jeg fryktet de skulle smake «kraftfôr» slik noen andre lignende rundstykker jeg har prøvd.
Heldigvis ble skepsisen feid til side da vi fikk smakt de ferdige rundstykkene. De var smakfulle og en anelse søte. Ikke var de spesielt kompakte heller. Både voksne og barn rundt bordet smattet fornøyd på de varme rundstykkene og barna uttrykte at jeg godt kunne kjøpe disse flere ganger.
Å spise mye fullkorn er bra. Det virker regulerende på fordøyelsen, metter godt og antas å kunne forebygge livsstilssykdommer som noen kreftformer og hjerte- og karsykdommer.
Å spise mye belgfrukter og grønnsaker er trolig enda smartere for helsen vår, i tillegg til at det er fornuftig i et bærekraftsperspektiv.
Det er vel få som vil argumentere mot at gulrøtter og bønner er sunt, så her har du mange bra komponenter bakt inn i et rundstykke.
Nå skal det sies at Hatting har flere lignende rundstykker i sortimentet sitt, altså rundstykker med høyt proteininnhold, lavt fettinnhold og bra kostfiberinnhold, for eksempel Proteinstykker og Havrestykker (se sammenligningen nederst i teksten).
Matplan: Spis dette for å gå ned i vekt
Det eneste som trekker ned her tenker jeg er prisen som er litt høyere enn mange andre grove rundstykker i frysedisken. Dersom du ønsker å eksperimentere med grovbakst selv, så er det fult mulig å putte moste hvite bønner og revne gulrøtter i deigen, det blir både saftig og godt.
Pris: cirka 39 kroner for en pose med 6 rundstykker, totalt cirka 400 gram.
per 100 gram og per rundstykke à 67 gram
Energi: 217 kcal
Fett: 2 gram, hvorav 0,4 gram mettet fett
Karbohydrater: 34 gram, hvorav 2,2 gram sukkerarter
Kostfiber: 6,2 gram
Protein: 13 gram
Salt: 0,86 gram
Et rundstykke gir cirka 145 kcal, 8,5 gram protein og 4 gram kostfiber.
per 100 gram vare, fra høyest til lavtest kaloriinnhold
• Hatting danske rundstykker (fine): 291 kcal, 5,7 gram fett hvorav 0,8 gram mettet fett, 49 gram karbohydrater hvorav 2 gram sukkerarter, 9,1 gram protein, 3,8 gram kostfiber og 1,2 gram salt.
• Hatting proteinstykker (inneholder bønnemel): 249 kcal, 4,7 gram fett hvorav 0,7 gram mettet fett, 32 gram karbohydrater hvorav 2 gram sukkerarter, 16 gram protein, 7,3 gram kostfiber og 0,77 gram salt.
• Kolonihagen økologiske rugrundstykker: 253 kcal, 4,8 gram fett hvorav 0,6 gram mettet fett, 40 gram karbohydrater hvorav 3,5 gram sukkerarter, 8,5 gram protein og 0,99 gram salt.
• First Price kuvertbrød (fine): 247 kcal, 0,8 gram fett hvorav 0,3 gram mettet fett, 50,3 gram karbohydrat hvorav 3,9 gram sukkerarter, 8,3 gram protein, 2,9 gram kostfiber og 1,5 gram salt. NB! Høyt saltinnhold.
• Hatting grove rundstykker: 240 kcal, 2,4 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 42 gram karbohydrater hvorav 2 gram sukkerarter, 9,4 gram protein, 6,5 gram kostfiber og 0,94 gram salt.
• Rema 1000 Prima grove miniflutes: 240 kcal, 2,4 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 43 gram karbohydrat hvorav 2 gram sukkerarter, 8,8 gram protein, 5,6 gram kostfiber og 0,81 gram salt.
• Hatting havrestykker: 229 kcal, 2,3 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 38 gram karbohydrat hvorav 2 gram sukkerarter, 11 gram protein, 6,1 gram kostfiber og 0,89 gram salt.
• Eldorado fullkorn rundstykker: 215 kcal, 1,6 gram fett hvorav 0,6 gram mettet fett, 40 gram karbohydrater hvorav 3,8 gram sukkerarter, 7,5 gram protein, 5 gram kostfiber og 1,1 gram salt.
Glad i rundstykker? Sjekk hvilket pålegg som er sunnest:
Mills Plantego’ grønnsakspålegg
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Matspaneren tester grove rundstykker fra Hatting med havre og bygg, og forklarer hvorfor du bør velge grove kornprodukter fremfor fine.
Det nye nistebrødet ligner forvekslingsvis på polarbrød, men er grovere og uten tilsatt sukker. Er det automatisk sunnere? Vektklubbs matspaner har lagt nistebrød fra Hatting under lupen.
Hatting er den eneste som har en grov variant av den populære hvitløksbagetten. Er den et bedre valg enn de andre? Vektklubbs matspaner har tatt en nærmere titt.
For å få spist mer grønnsaker i en travel hverdag kan frossengrønnsaker være en venn i tidsnøden. Hvordan smaker de to nye siderettene fra Findus og er konsistensen overbevisende? Vektklubbs matspaner har stekt, smakt og vurdert.
– Et sunt alternativ for de som synes det er enklere å ta med seg noe fra frysedisken enn å kjøpe og tilberede fersk fisk, skriver Vektklubbs matspaner.
Det finnes andre måter å gjøre baksten mer protein- og fiberrik, men dette melet er et helt greit produkt med gode bakeegenskaper, skriver Vektklubbs matspaner om den nye melblandingen fra Møllerens.