Annette Ronander (55) gikk ned over 30 kilo for ett år siden.
Annette Ronander (55) gikk ned over 30 kilo for ett år siden. Foto: Sunniva Ronander

Annette gikk ned 30 kilo: Slik holder hun vekten

Elisabeth Stigum
Publisert: 2022-12-29 06:14

– Det er nå den vanskelige jobben har begynt.

I 2022 skrev Vektklubb om Annette Ronander (55) fra Tønsberg som tok tak i livsstilen etter en tur til København i 2020. Hun er over middels interessert i klær og sko, hadde gledet seg til shopping og komme hjem med noe fint.

– Men det eneste jeg kunne finne som passet meg var et skjerf og en diger poncho, fortalte hun.

Der og da bestemte hun seg for å gjøre noe med vekten. På drøyt ett år gikk hun ned 32 kilo ved å ta noen grep i kostholdet.

– Jeg var jo selvfølgelig glad for å ha klart å gjennomføre en livsstilsendring, men innser også at det er noe jeg må jobbe med resten av livet. Det er lett å falle tilbake til gamle vaner, forteller Annette til Vektklubb når vi nå tar kontakt ett år etter.

– Mange som har gått ned i vekt erfarer at det er når måltreken er passert at den virkelig jobben begynner, forteller klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.

Vår egen biologi gjør det utfordrende å holde vekten etter vektnedgang, forklarer ernæringsfysiologen.

– Kroppen vil forsøke å gjenvinne den tapte vekten ved å fyre opp apetitten og senke forbrenningen, sier Ramm.

Annette bekrefter disse signalene.

– Jeg merker at hormonene nå ønsker å trigge meg til å spise mer, og det er nå den vanskelige jobben har begynt. Det gjelder å jobbe med seg selv mentalt, og stadig påminne meg selv hvorfor jeg gjør dette, forteller hun.

FØR: Annette skydde kamera da hun veide mer, og trivdes best på den andre siden av linsen.
FØR: Annette skydde kamera da hun veide mer, og trivdes best på den andre siden av linsen. Foto: Privat

Henter seg raskere inn igjen

Ett år har gått siden hun gikk ned mye i vekt. Klarer hun å holde på vekten og livsstilen?

– I fjor sommer ble det litt utskeielser, men jeg fant raskt tilbake til sporet og bruker fremdelems Vektklubb-appen så og si daglig.

– Hvilke nye vaner eller grep var viktig for deg å videreføre?

– Jeg loggfører stort sett alt jeg spiser fremdeles, men ikke dersom jeg er i selskap eller på reise. Da koser jeg meg, men med måte.

– Har kostholdet endre seg fra da du ville ned i vekt til tiden etterpå?

– Kostholdet mitt har ikke endret seg så mye etter vektnedgangen, egentlig. Jeg spiser litt mer enkelte ganger, men holder meg stort sett til «programmet».

– Følger du et nogenlunde fast måltidsmønster?

– Ja, jeg følger stort sett et fast måltidsmønster, i og med at jeg er i full jobb. Prøver å følge et ganske fast mønster i helgene også. Jeg står stort sett opp tidlig da også.

– Apropos helg, skiller du mellom hverdag og helg?

– I helgene går jeg kanskje på en café og koser meg med en lunsj, og det blir noe ekstra godt til middag. Og til kvelds blir det litt godis.

Annette Ronander spiser sunt, men unner seg litt godteri hver kveld.
Annette Ronander spiser sunt, men unner seg litt godteri hver kveld. Foto: Sunniva Ronander

Litt godteri hver kveld

– Har du en «guilty pleasure» på matfronten?

– Min ultimate «gulilty pleasure» er napoleonskake! Jeg er egentlig ingen kakeelsker, men akkurat denne digger jeg. Men så blir jeg syyykt kvalm av å ha spist den, og så blir det veldig lenge til neste gang jeg skeier ut med det!

– Hvordan er det med søtsug, har du noe triks for å dempe dette?

– Jeg unner meg faktisk litt godteri hver eneste kveld, jeg. Da blir det for eksempel en Eventyrsjokolade, noen After Eight eller lignende og en kopp kaffe. Det er min lille «treat» som jeg gleder meg til, og så klarer jeg å holde meg unna fristelser på jobb, for der er det ALLTID noe å putte i munnen. Jeg klarer også stort sett å unngå store utskeielser fordi jeg får tilfredsstilt søtsuget litt hver dag.

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse
Annonse

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Sunt kosthold til hverdags

– Hva finner vi alltid i kjøleskapet ditt?

– Jeg har stort sett alltid hjemmelaget hummus stående klar i kjøleskapet. Den bruker jeg som dressing på salaten jeg som regel har med som matpakke på jobb, og den er super til diverse middagsretter også.

– Hva spiser du helst til frokost?

– Det varierer veldig hva jeg spiser til frokost. Det kan være alt fra knekkebrød med magert pålegg, til havregrøt eller en omelett. Nå om dagen har jeg litt dilla på gresk yoghurt med litt hakket, tørket aprikos, ristede gresskarkjerner og frysetørret bringebær. Og så et glass juice og trankapsler, hver dag!

– Hva er ditt favorittpålegg?

– Vanskelig å svare på for en matmons som meg. Det varierer veldig, men roastbiff og svinestek er veldig godt, da. Til hverdags går det mye i magerost, mager cottage cheese eller crab sticks, faktisk.

Stor gjennomgang: Dette er det sunneste pålegget

– Har du tips til sunn og smart mat på farten?

– Helt klart salat eller rester fra middagen. Jeg er opptatt av å ikke kaste mat. Hvis jeg vil ha med noe veldig enkelt som passer i vesken, blir det nok en müslibar eller en liten boks med dadler.

– Hva med middag, hvis du må slenge sammen noe raskt, hva blir det da?

– Jeg underviser jo i mat og helse, og lager også det meste av maten hjemme, så her kunne jeg kommet med utallige forslag. Fiskeburgere er en hit hos alle hjemme, og det går raskt. Jeg spiser dem uten burgerbrød, og har issalatblader rundt i stedet.

– Er det noe du aldri spiser?

– Jeg spiser stort sett alt, og nyter mat! Men jeg er ikke så veldig glad i aubergine. En ting kommer jeg aldri til å spise: Smalahove! Kan ikke spise noe som stirrer på meg fra tallerkenen.

– Hva velger du helst på restaurant?

– Definitivt fisk eller skalldyr, dersom det er på menyen. Men jeg er heller ikke fremmed for å prøve spennende vegetarretter eller ting jeg aldri har smakt før.

Å passe inn i de klærne hun vil har vært en stor motivasjonsfaktor for Annette for å gjøre noe med livsstilen.
Å passe inn i de klærne hun vil har vært en stor motivasjonsfaktor for Annette for å gjøre noe med livsstilen. Foto: Sunniva Ronander

Aktiviteten hun trives med

Annette har siden 40-årsalderen slitt med fibromyalgi, en kronisk sykdom som forårsaker store smerter i hele kroppen. Det har gjort det krevende å være fysisk aktiv, i tillegg til at hun nærmest føler seg mørbanket etterpå.

Men det er en aktivitet som hun trives med:

– Svømming! Det er en sport som funker veldig fint når man sliter med muskel- og leddsmerter, og jeg har alltid likt å svømme.

Siden Annette ikke har førerkort blir det også en del gåturer til og fra aktiviteter.

– Hva er «god form» for deg?

– God form for meg er når jeg har en vekt som tillater meg å kunne røre meg som jeg vil, at jeg får nok søvn og hvile, og at jeg spiser mat som jeg vet og kjenner at gjør kroppen min godt.

– Hvordan er det med søvn, når legger du deg og når står du opp?

– Dagen min begynner som regel klokken 06.00. Jeg liker å ha god tid på morgenen. Og så skulle jeg gjerne sagt at jeg er disiplinert og legger meg klokka 22 eller noe sånt, men helt ærlig kan klokka fort bikke midnatt før jeg får somlet meg til å sove. Det er så mye gøy å holde på med!

Motivasjon

– Er det noe som motiverer du deg og hvordan holder du motivasjonen oppe?

– Det å høre om andre som har lykkes med vektnedgang motiverer meg, både fra folk jeg kjenner og suksesshistorier på nett. Ellers er det jo en stor motivasjonsfaktor å klare å holde vekten slik at jeg kan kose meg med alle de nye klærne jeg har måttet kjøpe etter vektnedgangen!

– Hva skulle du ønske du visste før du tok tak i egen livsstil?

– Jeg skulle ønske at jeg hadde forstått hvor mye det har å si for livsstilsendring at man klarer å være glad i seg selv, men noen ganger er det sånn at «livet» og omstendighetene kanskje ikke muliggjør det.

Annette for et år siden.
Annette for et år siden. Foto: Sunniva Ronander

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her