Noen mennesker klarer ikke å øke i vekt, selv om de forsøker.

Opp i vekt på en sunn måte

Publisert: 2022-09-29 10:41

Det er mye av de samme reglene som gjelder om man vil gå sunt opp i vekt eller sunt ned i vekt - og bli der.

Selv om Vektklubb tilbyr hjelp for vektnedgang, er det flere som også sliter med det motsatte: Hvordan gå opp i vekt? Med bevisste valg og bedre måltidsstruktur kan man komme i energioverskudd.

For helsens skyld er det ingen god idé å forsøke å spise seg opp i vekt med snacks, godterier eller hurtigmat. Som alle andre kan selv mennesker med lav vekt få høyt kolesterol og for mye fettstoffer i blodet. Man bør derfor forsøke å spise sunn mat, som inneholder litt mer energi.

Vektklubbs råd for å gå opp i vekt:

Kort oppsummert:

  • Spis sunn mat
  • Planlegg måltider
  • Spis mer av det sunne fettet
  • Velg pålegg med sunt fett som metter
  • Spis meieriprodukter, ikke de magreste variantene, men heller ikke de feteste
  • Berik smoothien
  • Begrens inntaket av bearbeidede kjøttprodukter og rødt kjøtt

Den lengre versjonen:

Spis sunt og variert

Følg myndighetenes kostråd, og spis grove kornprodukter, grønnsaker, frukt, og fisk, særlig fet fisk (laks, ørret, makrell, sild). Du kommer langt med å basere kostholdet ditt på ordentlig mat og regelmessige måltider, fremfor å ikke ha en plan for hva du skal spise gjennom dagen. Da er det lett å ty til det første og «beste» innen rekkevidde.

Planlegg måltider

Forsøk å ha et jevnt måltidsmønster. For noen kan det være fint å spise hver tredje til fjerde time. Andre trives bedre med å spise sjeldnere, men større måltider. Velg det som passer deg. Går det lang tid mellom måltidene er det lurt å spise seg god og mett til hovedmåltidene og eventuelt legg inn noen små mellommåltider eller ha sunn snacks tilgjengelig (f.eks. nøtter).

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Få i deg protein

Sørg for å få i deg gode proteinkilder som egg, rent kjøtt, fisk og belgfrukter.

Velg det sunne fettet

Spis gjerne mer av det sunne fettet, som for eksempel fet fisk, nøtter, avokado, olivenolje, rapsolje, egg og majones. Nøtter inneholder veldig mye energi (kilokalorier), men består av sunt fett og egner seg ypperlig som mellommåltid eller i salater.

Velg pålegg med sunt fett

På brødskiven er det supert å velge pålegg som nøttesmør, gulost eller majonesbaserte salater (f.eks. italiensk salat, rekesalat). Majones er laget av sunt plantefett, og inneholder mye energi, men altså sunne fettsyrer.

Meieriprodukter

Av meieriprodukter trenger du ikke velge de aller magreste variantene. Gå gjerne for vanlig gulost, rømme, lettmelk og yoghurt naturell, gjerne gresk type.

Unngå bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt

Det er ikke fritt frem for ultraprosessert kjøttprodukter (pølser, burger, kjøkkboller og lignende). For helsens skyld anbefales vi å begrense inntaket av bearbeidet og rødt kjøtt. Selv om dette er matvarer som inneholder mye energi på lite volum er det ikke anbefalt å spise for mye av disse produktgruppene.

Berik smoothien

En annen måte å heller få i seg mer energi på er å lage mettende smoothie. I tillegg til frukt, bær og juice eller melk, ha oppi mer energirike og sunne ingredienser som havregryn, avokado, kesam, cottage cheese, en skje olje eller mandler (hvis du har kraftig nok blender).

Juice i stedet for brus

Det er også bedre å velge juice fremfor brus, da juice, i tillegg til å inneholde en del kalorier, også inneholder vitaminer og mineraler. Vann er likevel den anbefalte tørstedrikken, ettersom juice jo tærer på tennene.

Vektklubb er en tjeneste som tilbyr medlemmene et personlig vektreduksjonsprogram. VG valgte i 2005 å satse på dette for å imøtekomme overvektsproblematikken som rammer veldig mange i Norge.

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her