LURER ØYNENE: 60 gram godteri ser ut som en større mengde dersom du deler det opp i mindre biter. Det er samme innhold i skålene.
LURER ØYNENE: 60 gram godteri ser ut som en større mengde dersom du deler det opp i mindre biter. Det er samme innhold i skålene. Foto: Celina Skjolde

Slik kan du spise «mer» smågodt

Elisabeth Stigum
Publisert: 2020-02-07 10:55

Du kan helt klart spise en liten mengde lørdagsgodt selv om du vil ned i vekt. Deler du opp smågodtet i mindre biter vil du få følelsen av at godteriet varer mye lenger.

Selv om godteri og søtsaker er en matvaregruppe vi vet vi bør begrense inntaket av, kan et liv uten smågodt og sjokolade være utenkelig for mange av oss.

Begrense sukkerinntaket

Helsedirektoratet anbefaler at mindre enn 10 energiprosent kommer fra sukker, noe som utgjør 50 gram sukker i kostholdet til en person som trenger 2000 kcal daglig. Dette tilsvarer rundt 100 gram godteri.

100 gram smågodt bestående av en blanding, vingummi, sjokolade, karamell og lakris gir grovt regnet omtrent 300–550 kcal.

– Det er lurt å finne ut hvor lite godteri og snacks man kan klare seg med og fortsatt være fornøyd, foreslår klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.

Litt er lov

Om du har et stort sett sunt kosthold er det helt klart rom for litt lørdagsgodt, og da helst det du liker best. Det er ingen vits å velge skumgodteri dersom sjokolade er din store favoritt.

– Et godteriinntak i helgen som gir 200–300 kcal er det rom for hos de fleste, forteller ernæringsfysiologen.

Det utgjør omtrent 60 gram smågodt, eller cirka 10 biter.

SE HER: Så mange kalorier er det i smågodtposen din

ENERGITETT: Små og gode er de, men fulle av kalorier. For eksempel vil skumgodteri inneholder omtrent 330 kcal per hundre gram, karamellfudge inneholder omtrent 480 kcal per hundre gram, mens sjokolade gir rundt 550 kcal per 100 gram.
ENERGITETT: Små og gode er de, men fulle av kalorier. For eksempel vil skumgodteri inneholder omtrent 330 kcal per hundre gram, karamellfudge inneholder omtrent 480 kcal per hundre gram, mens sjokolade gir rundt 550 kcal per 100 gram. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Mengden avgjør

De ulike smågodtbitene har litt forskjellig kaloriinnhold avhengig om det hovedsakelig er et rent sukkerprodukt, som vingummi, skumgodteri og lakris, eller om det er fett på ingredienslisten også, som i sjokolade, fløtekaramell og fudge.

Men det er ikke nødvendigvis et poeng å henge seg opp i kaloriinnholdet per 100 gram siden bitene også kommer i ulik størrelse. En stor smågodtbit av vingummi kan gi like mange kalorier som en liten sjokoladebit.

Et triks for å få smågodtet til å vare lenger er å dele opp det nøye utvalgte smågodtet i mindre biter. Bare se her hvordan du kan lure øynene til å tro at du spiser mer:

Samme mengde – flere biter!
Samme mengde – flere biter! Foto: Celina Skjolde

Kaloriinnhold per 100 gram:

– Skumgodteri og vingummi: ca. 330 kcal
– Karamellfudge: ca. 480 kcal
– Lakris: ca. 300–360 kcal
– Sjokolade: ca. 550 kcal
– Festkaramell: ca. 470 kcal
– Sukkerfri sjokolade: ca. 470 kcal

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her