Kåring av Årets Vektklubb-medlem 2015: Her er fjorårets superslankere! Stem på din favoritt
Til sammen har de 10 kandidatene gått ned 303 kilo. Les de inspirerende historiene og få deres beste råd for en sunn og varig vektnedgang.
Å gå ned i vekt er en ting. Det er like vanskelig å holde vekten nede og på de gode vanene over tid, det fikk Kristin fra Klokkarvik smertelig erfare.
Først og fremst er jeg glad i mat og spiste for store porsjoner. I tillegg så kommer jeg fra en familie med overvekt og har kanskje arvet både litt gener og litt dårlige vaner.
De verste vanene klarte jeg å snu sist jeg slanka meg, i 2004 gikk jeg ned 30 kilo, men gradvis begynte porsjonene mine å bli større igjen.
Etter en periode på et halvt år der jeg ble liggende på sofaen etter en operasjon, så ble det litt mer «småspising» og jeg kunne ta meg selv i å spise snop midt i uken uten at det var noe å feire. Fremdeles var det ikke så mye at jeg reagerte, men det var vanskelig å ta opp igjen trening etter denne perioden og gode treningsvaner skled ut.
STEM HER!
Dette førte så klart til at vekten begynte å snike seg opp enda mer.
Jegg måtte ha meg noen nye klær og da jeg var i butikken måtte jeg opp enda en klesstørrelse for å finne noe som passet. Jeg sa til meg selv: «NEI, dette vil du ikke Kristin! Det er ikke aktuelt å bli like stor igjen som du var!»
Jeg husker godt hvordan det da var å kjøpe klær og ikke finne klær som passer i vanlige butikker. Det var heller ikke kjekt å se seg rundt i venneflokken og konstatere at jeg var den største av de alle. Det ville jeg ikke oppleve igjen, så her måtte trenden snu!
Jeg handlet ikke mer klær enn jeg var nødt til, det var rett hjem og melde seg inn i Vektklubben til VG.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Jeg bestemte meg for å være streng å føre dagbok hver dag, så alt jeg puttet inn i munnen ble registrert i kaloridagboka. Det finnes forslag til mat som er fin å bruke, men jeg tilpasset maten vi bruker til daglig i familien, til å passe inn med kalorigrensen min på 1356 kcal, og det gikk stort sett fint.
Jeg trur det er lurt å legge litt om på vaner, men ikke forandre totalt, for da er det lettere å sprekke og det blir vanskelig å følge opp. Å spise mat man ikke liker så godt går jo klart en stund, men så bare gleder man seg til å bli ferdig så man kan spise den «vanlige» maten igjen, og da er min erfaring at vekten øker igjen.
Det som har fungert for meg er å begrense porsjoner, velge bort de «feteste» påleggene, finne lettprodukter jeg synes smaker godt, spise mer grønnsaker og mindre ris og poteter.
Planen min var også å få inn litt mer bevegelse i hverdagen, og jeg manglet jo ikke tid til å trene, så jeg begynte å gå masse turer i skogen og på fjellet. Etter ei stund ble det litt jogging i skogen, og etter sommeren startet jeg et løpeprogram på en app og klarte til slutt å løpe sammenhengende i 5-8 km.
Jeg vil fortsette å passe meg for de verste påleggene og fortsette med mye grønnsaker til middag. Det går fint å spise lite pasta når jeg fyller opp tallerken med blomkål og brokkoli (eller andre grønnsakene jeg liker godt). Jeg lar hverdagen være hvrrdag og kose meg på ferier. Viktigest er å unngå å stappe i meg når jeg har «fri» for da blir jeg sulten på hverdagen igjen når jeg kommer hjem, eller lure meg selv og spise større og større porsjoner.
Trening er og viktig, men man må ta grep om maten uansett, for av og til får man skader eller blir syk så man ikke kan trene. Mitt mål er å fortsette å trene når jeg kan og lære meg forskjellen på hverdag og ferie!
GÅ TIL AVSTEMNING
1. Begynn når DU er klar, ikke når andre presser deg. Det er viktig å være motivert.
2. Slank deg med mat du liker, ikke med mat du må tvinge i deg.
3. Husk at det er ikke tallet på vekten som er viktig, men hvordan du føler deg når du skal kle deg og se deg i speilet. Selvsagt er det bra for helsen din å være normalvektig, men hvordan du føler deg er viktigst.
Oversikt: Se alle 10 kandidater til Årets medlem 2015
Alle kandidatene er nominert av andre Vektklubb-medlemmer. Dette er ingen kilokonkurranse, men en premiering av vanlige mennesker som har klart å motstå utallige fristelser, bekjempet dørstokkmila og gått ned i vekt ved å erstatte dårlige uvaner med en sunn livsstil.
Sammen med VGs lesere vil en fagjury stemme frem hvem som stikker av med den gjeve seieren. I juryen sitter Vektklubbs fageksperter på kosthold og trening: Christian A. Drevon er lege og professor i ernæring, Anne Mette Rustaden er utdanner fysioterapeut og tar doktorgrad i styrketrening, Anette Skarpaas Ramm er klinisk ernæringsfysiolog og Roger Holmedal er personlig trener og foreleser.
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Til sammen har de 10 kandidatene gått ned 303 kilo. Les de inspirerende historiene og få deres beste råd for en sunn og varig vektnedgang.
Anita pleide å spise to digre måltider om dagen, i tillegg til all småpising av sjokolade. Nå spiser hun fem små måltider og det har fått bukt med søtsuget!
Overvekt stoppet Aina Hjertås (25) fra å ake, leke og dra på skogsturer med barna. På under et år tok hun av nærmere 40 kilo og lærte seg å håndtere søtsuget.
For Silje Andersen har det vært helt avgjørende å lære seg å spise lite og ofte, fremfor få og store måltider. I tillegg går hun minst 10.000 skritt hver dag.
For Renate har det vært like mye en mental prosess å gå ned i vekt. Hun har lært seg å være fornøyd med det hun ser i speilet og at hun er like mye verdt uansett hva vekten viser.
Bettine Vandås (25) hadde mistet både metthets- og sultfølelse som følge av et altfor høyt matinntak og dårlige kostvaner. Ved å lage matplaner har hun fått strukturen hun tidligere manglet.