Fingertykkelse er passe størrelse på en brødskive. Smaken er tam, synes matspaner Eli Anne.
Fingertykkelse er passe størrelse på en brødskive. Smaken er tam, synes matspaner Eli Anne.

Matspaneren: Møllerens lavkarbobrød

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2014-01-09 16:05

Kan brød i det hele tatt bli lavkarbo? Nei, men dette er fritt for siktet hvetemel.

Ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist på Sørlandets Sykehus Kristiansand.
Ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist på Sørlandets Sykehus Kristiansand. Foto: Petter Emil Wikøren / VG

I utgangspunktet er jeg ingen stor lavkarboentusiast. Jeg tenker at det ikke er nødvendig for folk flest å følge et lavkarbokosthold, men heller å tenke «grovkarbo». Det er imidlertid ikke til å komme bort i fra at mange spiser for mye raffinerte karbohydrater som siktet hvetemel og sukker. Dette trenger vi ikke. Men at man dermed også skal kutte ut frukt og fullkorn stiller jeg meg fortsatt tvilende til.

Et lavkarbobrød som Møllerens har laget kan selvsagt inngå i alles kosthold, lavkarbokosthold eller ikke, da det er et brød som inneholder mye fiber, fullkorn og sunne frø og kjerner. Det er ikke karbohydratfritt, men brødet har en lavere karbohydratandel enn vanlige brødtyper, og en noe høyere fettandel. Heldigvis er det aller meste av fettet av det sunne slaget.

Møllerens kom tidlig i høst med fire grove nyheter uten siktet hvetemel. Disse fire er lavkarbobrød, som jeg har testet i denne omgang, grove scones, grove knekkebrød og muslibrød. To av produktene har fått nøkkelhullsmerket (scones og muslibrød), og to av produktene er 100 prosent grove (lavkarbobrødet og knekkebrødene).

Jeg tipper mange har som nyttårsforsett både å spise sunnere og trene mer. Det er vel blant de vanligste nyttårsforsettene Ola Nordmann har. Etter en jul med mye god mat og kanskje litt for mye kaker og desserter så passer det fint å begynne hverdagen med sunt og grovt brød med magert og proteinrikt pålegg.

Brødet er fritt for salt, noe som er positivt for helsen. Kjøpebrød er vanligvis er en stor kilde til salt i kostholdet vårt, forteller matspaneren.
Brødet er fritt for salt, noe som er positivt for helsen. Kjøpebrød er vanligvis er en stor kilde til salt i kostholdet vårt, forteller matspaneren.

- Dette er enkelt

Framgangsmåten er rett og slett å røre sammen melblandingen med vann og olje, helle det i en form og sette det i ovnen. Blandingen blir nærmest tynn som en suppe, men blir mer grøtete når du har rørt litt i den. Det står at brødet skal stekes i ca 60 minutter, men jeg tok det ut etter 50 minutter da ovnen min erfaringsvis er ganske skarp på stekinga.

Brødet har en rekke sunne ingredienser som sammalt rug, hvetekli, linfrø, solsikkekjerner, sesamfrø, bokhvete, hirse og havregryn. So far, so good!

Hva med smaken?

Jeg må innrømme jeg ikke ble overbegeistret. Jeg har smakt noen andre typer lavkarbobrød tidligere, og jeg synes ofte de smaker 5,5 av fiber, hvis man kan si at noe smaker slikt. Min mann mente det smakte gress. At det ikke inneholder salt kjennes selvsagt på smaken, salt er en velkjent smaksforsterker. Når det er sagt, så er det et helt greit brød å spise, og utrolig kjapt om man har det travelt med bakinga, men jeg foretrekker nok vanlig grovbrød om jeg kan velge.

Pris: ca 30 kroner for en pakke som gir ett brød.
Pris: ca 30 kroner for en pakke som gir ett brød.

Tips! Kanskje noen hakkede nøtter i brøddeigen ville gjort smaken mer spennende?

Næringsinnhold per 100 gram ferdigstekt brød

Energi: 187 kcal
Protein: 5,9 gram
Karbohydrat: 12,9 gram
Fett: 10,6 gram
- hvorav kun 1 gram er mettet fett)
Kostfiber: 9,3 gram

1 fingertykk skive på 40 gram gir 75 kcal og 5 gram karbohydrater.

Slik lages brødet:

Blandingen helles i en bolle og blandes med vann og matolje.

Hell den tyntflytende røren i en brødform.

Stekes midt i ovenen i 50-60 minutter, avhengig av ovn. Avkjøl på rist.

Serveringsforslag: 40 gram lavkarbobrød, 2/3 kokt egg, tynt lag vita margarin (ca 3 gram) og litt lettmajones (cirka 5 gram). Totalt 180 kcal, 8 gram protein, 13 gram fett og 5,5 gram karbohydrat.

Sammenlignet med andre brødtyper

Per 100 gram vare

  • Brød bakt med 100 prosent sammalt mel og vann (tall hentet fra MatPåData): 221 kcal, 9,2 gram protein, 1,7 gram fett, 37,6 gram karbohydrat og 8,4 gram kostfiber.
  • Bakehuset naturlig sunt med havre: 241 kcal, 11,4 gram protein, 4,3 gram fett, 35,7 gram karbohydrat og 6 gram kostfiber.
  • First price kneipp: 250 kcal, 8,2 gram protein, 2,3 gram fett, 46,8 gram karbohydrat og 4,4 gram kostfiber.
  • Loff, hvitt brød, kjøpt (tall hentet fra MatPåData): 261 kcal, 9,4 gram protein, 2,9 gram fett, 46,9 gram karbohydrat og 3,6 gram kostfiber.

Har du tips til nye produkter matspaneren bør teste? Send oss en mail

Se alle matspaner-artiklene

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her