Melk.no/Matprat.no/Trine Midtun

Frokostene du kan lage kvelden før

Publisert: 2018-09-13 16:01

En god start på dagen trenger ikke stjele tid på morgenen.

Klinisk ernæringsfysiolog og ekspert i Vektklubb,Anette Skarpaas Ramm, har tidligere forklart at å starte dagen med et måltid kan gi bedre appetittregulering og mer kontroll over matinntaket gjennom dagen.

– Det er også et viktig måltid for de som blir for sultne om de hopper over å spise tidlig, sa hun da.

Samtidig er ikke hvorvidt du spiser frokost eller ei avgjørende for om kostholdet som helhet er sunt og fornuftig, la hun til.

Det å spise frokost trenger ikke bety at du må stå opp tidligere eller være senere ut døren om morgenen. Vi har søkt i arkivet og funnet flere oppskrifter som lager seg selv - eller holder seg fint i kjøleskapet - over natten.

Energi- og næringsrike: Sunne kaloribomber du kan unne deg

Smoothie

Det er flere grunner til at en smoothie er en god start på dagen.

Om du har en flaske som er litt større enn den du bruker til vann, kan du fint lage klar smoothie kvelden før og ha den i kjøleskapet over natten.

Det er kun fantasien som setter grenser for hvordan du kan tilberede en smoothie. Enten du bruker frosne eller ferske bær kan denne oppskriften fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter være verdt å prøve.

Melk.no – Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Oppskriften gir to porsjoner med 222 kcal per porsjon.

1 banan
2 dl blåbær
1 dl bjørnebær
500 gram fruktyoghurt

Bland alt sammen i en blender, og voila frokosten er klar.

Ny forskning: Derfor bør du spise fullkorn

Kjøleskapsgrøt

Havregrøt er en frokostklassiker, men det å koke opp grøten hver morgen er det ikke alle som prioriterer tid til. Om du likevel vil starte dagen med fullkorn fra havregrynene, kan den også lage seg selv over natten i kjøleskapet.

Kjøleskapsgrøt med eple og nøtter

Juliesmatblogg for Godt.no

Oppskriften fra Juliasmatblogg for Godt.no gir 448 kcal per porsjon.

1,5 dl store havregryn
1 ts sitronsaft
1 ss linfrø eller sesamfrø
1 ss hakkede nøtter
0,5 ss honning
0,5 dl eplejuice
0,5 dl melk
0,5 dl yoghurt naturell
0,5 stk grovrevet eple

Slik gjør du:

Kvelden før du skal spise grøten rører du sammen alle ingrediensene i en bolle eller glass med lokk og setter det i kjøleskapet. Grøten er klar etter 5-6 timer.

Morgenen du skal spise grøten rører du inn litt friske bær. Hvis du synes konsistensen er for hard går det an å røre inn litt mer yoghurt for å få den mer kremete.

Tips: Du kan også eksperimentere med forskjellige krydder, for eksempel både kanel og kardemomme er veldig godt i. Det går an å la kjøleskapsgrøten stå to-tre dager i kjøleskap, slik at man kan lage en stor porsjon som varer halve uken.

Kjøleskapsgrøt med kokos

Opplysningskontoret for egg og kjøtt/Matprat.no


Oppskriften fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt (Matprat.no) gir to porsjoner med 323 kcal per porsjon.

2 dl havregryn/lettkokte store
2 dl ekstra lett melk
2 dl frosne bær
1 dl kokosmasse
1 dl kesam mager vanilje

Slik gjør du:

1. Ha havregryn og melk i et glass eller en annen beholder med lokk. Tilsett kokosflak og halvparten av blåbærene.

2. Ha på lokk, og sett glasset i kjøleskapet til neste morgen.

3. Rør rundt i grøten før servering, tilsett vaniljekesam eller yoghurt. Server med ekstra blåbær.

Chiapudding

Et alternativ til havregrøten er å bruke chiafrø, som svulmer opp i væske og dermed får en puddingliknende konsistens. Topp den med det du liker best, eller som her med mango, melon og ananas.

Trine Midtun/Klisjehjemmet.no.


Oppskriften fra Trine Midtun bak bloggen klisjehjemmet.no gir en porsjon med 296 kcal.

Du trenger:

2,5 dl mager vanilje kesam
1,5 ts tørre chiafrø
50 gram mango
50 gram honningmelon
50 gram ananas
1 ts kokosmasse

Slik gjør du:

1. Bland chiafrø sammen med kesam og rør godt. (Frøene begynner å ta til seg væske etter en halvtimes tid og er ferdig tilberedt etter ca. to timer). La den gjerne stå i kjøleskapet over natten, slik at frøene trekker til seg væske.

2. Kutt opp frukt i små biter og ha over blandingen av kesam og chiafrø. Dryss over litt kokosmasse før servering.

Eggemuffins

Om du vil ha noe helt annet er disse eggemuffinsene både praktiske å spise på farten og næringsrike. De kan fylles med grønnsaker, magert kjøttpålegg eller hva du ønsker.

Bettina Kojan

Oppskriften er fra Bettina Kojan og gir seks porsjoner på 88 kcal.

Du trenger:

6 egg
200 gram frosne wokgrønnsaker
salt og pepper

Slik gjør du:

Legg fryste grønnsaker i muffinsformer og knekk et egg over. Du trenger ikke stikke hull på plommen. Krydre med salt, pepper og annet godt krydder etter ønske.

Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca. 30 minutter.

Pakk maten kvelden før

Om ingen av disse oppskriftene fristet kan du alltids lage klar matpakker med knekkebrød eller brød med pålegg som du tar med deg. Eller kanskje du har hjemmelaget granola stående i skapet? Den kan raskt blandes med yoghurt på vei ut døren.

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her