HOLDE VEKTEN MED SALAT? Erfarne jojo-slankere forteller at å gå ned i vekt bare er halve jobben. Den store utfordringen er å holde på de sunne vanene.
HOLDE VEKTEN MED SALAT? Erfarne jojo-slankere forteller at å gå ned i vekt bare er halve jobben. Den store utfordringen er å holde på de sunne vanene. Foto: Kirknes Magnar / VG

Varig vekttap er mulig

Line Kristin Johnsson / Klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2013-02-14 15:17

Til tross for utstrakt forskning på hormonelle faktorer, mentale prosesser, arvelige egenskaper og ulike dietter, er behandlingen for å gå ned i vekt fortsatt ganske enkel.

Skal du ned i vekt må du rett og slett innta færre kalorier enn kroppen forbruker. SÅ lett og SÅ vanskelig!

Enten man går på den ene eller andre dietten, trener mer, fedmeopereres – eller en miks av dette, skyldes vekttapet energiunderskudd.

Hvorfor er det da så vanskelig å opprettholde et vekttap?

Trolig fordi kroppens biologi har større beskyttelsesmekanismer mot vekttap enn mot vektøkning. Etter et vekttap vil kroppen gjøre følgende for å beskutte mot ytterligere vekttap:

  • Appetitten øker
  • Forbrenningen reguleres ned

Forhåpentligvis vil vi i fremtiden ha effektive hjelpemidler for å «kortslutte» kroppens motvilje mot vekttap. Men enn så lenge må vi nøye oss med kaloriunderskudds-strategier av ulike slag.

Klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson.
Klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson. Foto: Alf Øystein Støtvig

Operasjon eller tradisjonell slanking best?

Langtidsstudier viser at det er lettere å vedlikeholde et vekttap på mer enn femten prosent etter fedmeoperasjon enn bare ved hjelp av livsstilsendringer. Men det finnes også eksempler på at det er mulig å gå ned betydelig i vekt uten operasjon – og blir der.

I et stort dataregister i USA (National Weight Control Registry) sammenlignes personer som har gått mye ned i vekt og klart og opprettholde vekttapet (i gjennomsnittlig seks år) etter kirurgi med personer som har gått ned i vekt «bare» ved hjelp av livsstilstiltak.

Deltagerne ble spurt om hvilke strategier de benyttet for å lykkes. Den store fellesnevneren var at personer i begge grupper fortsatte å holde øye med kaloriinntaket sitt (1400-1500 kalorier per dag i gjennomsnitt).

Finn en mosjonsform du liker! Å gå tur er fin trening og kan gjøres overalt.
Finn en mosjonsform du liker! Å gå tur er fin trening og kan gjøres overalt. Foto: Knut Erik Knudsen

Sunnere vaner på veien videre

De som hadde gått ned i vekt uten operasjon spiste mer regelmessig, mindre fet mat, mindre junkfood og var i mer fysisk aktivitet enn de som hadde blitt operert.

Hold vekten ved fire enkle regler

Ved å følge de fire «vektstabilitetsreglene» er man på sporet:

  1. Spis regelmessig
  2. Spis mindre kaloritett mat
  3. Vær i regelmessig fysisk aktivitet
  4. Følg med på vekten.

Velg en strategi som er til å leve med og som du vil trives med over tid. Da er sjansen mye større for at vekttapet blir varig.

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her