Sukkernekt gir drømmeferie: I ett år skal hele familien kutte ut sukker

Publisert: 2011-01-11 11:44

SAMLENDE FAMILIEPROSJEKT: - Vi tror prosjektet vil bringe oss enda tettere sammen, sier Jo Inge (38) og Lillian (39) som har kontraktsfestet sunnere livsstilsvaner med barna Nora (14), Mira (13) og Joakim (10).

Tomas NegårdSUNNDALSØRA (VG) Familien Nes på Sunndalsøra har inngått en skriftlig kontrakt: I et helt år skal familien kutte ut sukker. Premien er en storstilt ferietur.

- Vi håper dette året gjør både oss og ungene bedre rustet til å gjøre sunnere hverdagsvalg i matveien også på sikt, sier Jo Inge Nes (38). Han og kona Lillian Sæter Nes (39) viser frem kontrakten de har inngått med barna Nora (14), Mira (13) og Joakim (10).

IKKE NOE TULL: Sukkeravtalen mellom de fem medlemene i familien Nes er undertegnet av store og små i en skriftlig kontrakt.

Tomas Negård- Den er utarbeidet i fellesskap. Alle har kommet med innspill til regler og unntak som er tatt inn, forteller Jo Inge.

- Det er nå vi har mulighet til å påvirke dem. Sannsynligvis er det bare tre-fire år til de eldste flytter hjemmefra. Etter det har vi veldig liten innflytelse på livsstilen deres i hverdagen.
Uvaner

Trebarnsforeldrene har alltid vært bevisste på å gi ungene et sunt forhold til mat og godteri, men synes det har lett for å skli ut i en travel hverdag.

- Det er noe å feire og anledninger til å kose seg hele tiden. Godteri og usunn mat er så billig og tilgjengelig i dag. Vi spiser nok ikke mer godterier enn snittet, men likevel altfor mye. Tannhelse er også en god grunn til å begrense sukkerinntaket, sier Jo Inge.

- Det ble litt mye iste og andre søte drikker.

Godterikutt er ikke noe nytt i familien. 14 år gamle Nora og tiåringen Joakim har tidligere fulgt et lignende opplegg i henholdsvis ett og et halvt år.

- Det var ikke så vanskelig, sier Joakim.

- Bursdager er litt utfordrende. Men ellers tenker jeg ikke så mye på det. Da jeg kunne spise akkurat hva jeg ville i hele romjulen, var det egentlig ikke så godt heller, sier Joakim, som vurderer å stemme for Disneyland som reisemål, om hele familien innfrir kontrakten.

Fikk ikke gi blod

Far i huset har satt seg et tilleggsmål utover kontrakten. I løpet av året skal han ned 17,3 kilo.

- Kall det gjerne en førtiårskrise, men det ble en vekker da jeg i fjor hadde for høyt blodtrykk til å være blodgiver. I dag tåler hverken knær eller rygg jogging, og det gjør vondt å gå i nedoverbakke, forteller han.

Målet er overskudd, velvære og funksjonalitet med litt sunnere kost og gode, varierte treningsvaner.

- Det skal også bli kjekt å se nedover seg selv og ikke se for mye mage, erklærer han.
Noen av kiloene kom på da han sluttet å røyke for åtte år siden, selv om han innredet et komplett treningsrom hjemme for å forebygge vektoppgang.

- Det er ikke blitt utslitt av meg. Jeg har en tendens til å gå hardt ut og så bli lei og slutte helt, medgir Jo Inge, og beundrer kona som har trent regelmessig i mange år.

- Jeg blir bedre av astmaen med kondisjonstrening, sier Lillian.
Som automatiker og elektriker på oljeplattform i elleve år, jobbet hun mye med hendene over hodet.

- Nå har jeg mye stillesittende arbeid som fagansvarlig for plattformens elektro- og automasjonsavdeling. Uten styrketrening får jeg belastningsskader, sier hun.

Brudd er brudd

Også Jo Inge har profesjonelt behov for god støttemuskulatur.

- Som musiker og musikklærer med trommer og perkusjon som hovedinstrument, blir det mye sitting, rigging og bæring, sier han.

- Ved å spre dette på Facebook og i VG, kan vi bli fulgt med på overalt. Det er motiverende, sier Jo Inge fornøyd, men poengterer:

- Dersom noen ser meg spise et kakestykke på kafé, så er jeg altså i kaffeselskap.
Kaffebrød i selskap er tillatt ifølge kontrakten.

- Nei, nå må du gi deg, sier Lillian og ler.

- Du får heller ikke spise flere middager om dagen, bare for å kunne spise flere desserter!

Stort ansvar for barn

Det er foreldres ansvar å sørge for at sunn mat er tilgjengelig, og det er flott at familien Nes har dette med i reglene, sier klinisk ernæringsfysiolog og Vektklubb.no-ekspert Line Kristin Johnson ved Senter for Sykelig Overvekt (SSO), Helse Sør-Øst i Tønsberg.

Ernæringsekspert i Vektklubb.no Line Kristin Johnson.

Privat- Det er også bra at de har forbehold og unntak fra reglene. Svart-hvitt-opplegg er ikke bra for hverken store eller små, sier Johnson.

- Sukkerreduksjon er kjempebra, men fokus på fiber, usunt transfett og mettet fett er minst like viktig. Prøv derfor å velge grove kornprodukter og magre varianter av pålegg og melkeprodukter. Johnson råder også til å inkludere mer fisk og hvitt kjøtt fremfor rødt kjøtt i kostholdet. I tillegg kan det være lurt å bytte ut litt av potetgullkosen med nøtter og mandler i stedet, foreslår hun.

Johnson fremhever viktigheten av å gjøre et slikt prosjekt lystbetont, men har en innvending til familiens Nes´ kontrakt:

- Jeg syns konsekvensen av en liten glipp er veldig alvorlig for barna. Etter min mening er det et for stort ansvar for barn at en ferietur eventuelt kan bli avlyst. Kanskje burde far, som jo har en egen agenda og initierte dette, bære en større del av ansvaret for at ferieturen skal bli realisert?

Handler om å ta ansvar

Familien er ikke enig med kostholdsekspert Johnsson at kontrakten er et litt stort ansvar for de unge å bære.

- Kontrakten er bygd på et sterkt, gjensidig tillitsforhold i familien. Vi har en åpen og fortrolig dialog om det meste i vår familie. Ungene er superflinke til å ringe hjem og spørre hvis de er i tvil om noe er innenfor kontrakten eller ikke, sier Lillian.

- Selvsagt har vi tatt ungene i både hvite og grå løgner iblant, og det kommer vel en og annen fra oss voksne også. Men vi håper at vi har lært ungene at det er mer fornuftig å ta en ærlig prat hvis man har gjort noe galt, enn å lyve.

- Jeg har alltid forsøkt å være konsekvent i oppdragelse og grensesetting, og ungene vet at de ikke har mange sjanser når vi først inngår en avtale, sier Jo Inge.

- Hvis de som voksne bryter en avtale eller kontrakt gjentatte ganger, kan det få store følger. Derfor mener vi det er viktig at de lærer det ansvaret.
Brytes kontrakten ved en misforståelse, ordner det seg selvsagt gjennom en prat.

- Vi kan jo ikke overvåke hverandre døgnet rundt, sier Jo Inge.

AV Hanne Eide Andersen

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her