Matspaneren tester Eldorado ferdige posesupper
Ferdige supper kan være kjekke å ty til på travle hverdager, men er de ferdige suppene sunnere enn posesupper laget fra pulver?
Butikkhyllene flommer over av posesupper og ferdigsupper. En suppe kan være et raskt og sunt måltid, med lite kalorier.
Suppen kommer ferdig, og inneholder små tomatbiter.
Knorr har kommet med en ny serie ferdiglagde supper som heter ”Organic soups”, altså økologiske supper. Suppene er Debiomerket og merket med EUs "organic farming" logo, som er en garanti for økologi.
Alle tre suppetypene er vegetariske (noen med melkeprodukter), de er ferdiglagde og klare til oppvarming. En pose på 570 ml rekker til to porsjoner.
Matspaneren vil gjerne ha tips om matvarer, send inn her.
Jeg er glad i supper, men liker selvsagt hjemmelagde supper bedre enn posesupper. Jeg synes de fleste posesupper (av pulver) har en litt emmen smak som jeg ikke helt klarer å beskrive som noe annet enn smak av pulver og smaksforsterker (natriumglutamat/monosodiumglutamat), de er dessuten ofte veldig salte.
Likevel lager jeg oftere posesupper enn hjemmelagde med egen kraft, fordi det er enkelt med poser. Ferdiglagde supper fra butikken synes jeg derfor er spennende å prøve fordi de gjerne blir noe midt i mellom pulversupper og hjemmelagde supper.
Ved å ta en titt på ingredienslistene på Knorrs økologiske supper ser jeg at de inneholder mer friske råvarer enn tilsvarende pulversupper gjør. De er dessuten tilsatt spennende krydderier og ingen smaksforsterker og ingen kunstige fargestoffer. Dette gjør de sunnere enn pulversuppene.
Les alle matspaner-artiklene her!
At de i tillegg er økologiske synes jeg er et pluss, selv om vi fortsatt mangler litt forskning og dokumentasjon til å si at økologisk alltid er sunnere enn konvensjonelt produsert mat.
Jeg har kjøpt alle tre suppetypene: kremet tomat med timian, kremet soppsuppe og grønnsakssuppe. Foreløpig har jeg kun smakt tomatsuppen.
Det var merkbart at suppen var basert på friskere ingredienser enn en pulvertomatsuppe. Jeg fant blant annet en del tomatbiter i den. Personlig synes jeg den smakte litt for syrlig til at den blir en stor favoritt. Kanskje den blir bedre og rundere i smaken ved å tilsette en god slump melk eller en teskje sukker? Tomatsuppe er dessuten ganske enkelt å lage selv av hermetisk tomat, buljong, krydderier, løk, hvitløk og eventuelt andre grønnsaker man liker.
LES OGSÅ: Rett i koppen nudelsuppe
Selv om tomatsuppen ikke ble den helt store favoritten, synes jeg tanken bak produktene er god, med økologiske friske råvarer. Suppene er dessuten relativt kalorifattige (særlig grønnsakssuppen) og litt sunnere enn pulversupper. Jeg er spent på å prøve de andre to, og er spesielt optimistisk med tanke på grønnsakssuppen.
Pris: ca 35 kroner for en pakke med 570 ml.
Næringsinnhold per 100 gram (1 dl) og per porsjon (285 ml):
Kremet tomatsuppe: 50 kcal, 1,5 gram protein, 11 gram karbohydrat og 1,5 gram fett. 1 porsjon gir cirka 140 kcal.
Kremet soppsuppe: 60 kcal, 2 gram protein, 6 gram karbohydrat og 3 gram fett. 1 porsjon gir cirka 170 kcal.
Grønnsakssuppe: 25 kcal, 0,7 gram protein, 3,5 gram karbohydrat og 0,7 gram fett. 1 porsjon gir cirka 70 kcal.
Av klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Ferdige supper kan være kjekke å ty til på travle hverdager, men er de ferdige suppene sunnere enn posesupper laget fra pulver?
Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist
Suppe er en god, sunn og mager middag. Nå har matspaneren testet ferdigsuppene fra suppemerket Mere suppe, der én porsjon gir deg hele to av «5 om dagen».
Suppe er fint for deg som ønsker en lett og mager middag. Endelig er det mulig å finne suppevarianter som ikke er så salte at det svir i munn.
Vektklubbs matspaner tester to nye tilbehørssalater og stiller seg undrende til at produsenten har tilsatt natriumglutamat, tilsetningsstoffet som sto bak «kinamatsyndromet».
Økologisk limonade søtet med agavesirup høres jo bra ut, men er det sunnere enn vanlig brus eller lettbrus? Vektklubbs matspaner har smakt og sett nærmere på Kolonihagens nye brusende limonader.