−25 KILO: Målet Hanne er å ha en sterk å sunn kropp. Hun liker ikke å fokusere så mye på vekten, men innrømmer at det er deilig og slippe å drasse på 25 ekstra kilo.
−25 KILO: Målet Hanne er å ha en sterk å sunn kropp. Hun liker ikke å fokusere så mye på vekten, men innrømmer at det er deilig og slippe å drasse på 25 ekstra kilo. Foto: Privat og Ola Vatn / VG

Hekta på CrossFit: Hannes vei til en sprekere hverdag

Elisabeth Stigum
Publisert: 2020-02-27 15:07

Hanne Alice Fjerdingren (36) bor i Moss og trener gjerne CrossFit flere ganger i uken. Treningen er blitt selve limet i en sunn livsstil. – Det gjør det lettere å ta de sunne valgene, sier hun.

Hva tenker du når noen sier «CrossFit»? Dukker det opp et bilde av en gjeng muskelbunter med mageruter eller brølaper iført høye strømper og shorts over tights, som utfører avanserte og tekniske øvelsene til utmattelse, der de til slutt ligger utslått på gulvet i en svettepøl?

Ikke akkurat en treningsform som passer for nybegynnere. Eller?

PRIORITERER TRENING: Hanne har tidligere vært av og på i forhold til trening og sunn livsstil. Etter hun begynte med CrossFit er det bare sykdom som får henne til å hoppe over en treningsøkt.
PRIORITERER TRENING: Hanne har tidligere vært av og på i forhold til trening og sunn livsstil. Etter hun begynte med CrossFit er det bare sykdom som får henne til å hoppe over en treningsøkt. Foto: Ola Vatn / VG

– Jeg har møtt mange som føler de må trene og komme i form før de vil prøve CrossFit, men det er jo det som er min jobb, sier CrossFit-coach og daglig leder av CrossFit Moss, Jeffry Ruvalcaba.

Han er lei stereotypen mange har av CrossFit, og skulle ønske flere skjønte at CrossFit kan være en ypperlig arena for nybegynnere som ønsker å finne et treningsmiljø der de under trygge rammer får kyndig treningsveiledning fra coachene, og støtte fra de andre deltagerne.

– Vårt hovedfokus er å få folk opp fra sofaen, sier Ruvalcaba.

Les også: Vektklubb testet Bikram yoga, CrossFit, Barrys bootcamp og personlig trener!

COACH: – CrossFit handler om fellesskap, å bli kjent med nye mennesker og støtte hverandre, forteller daglig leder av CrossFit Moss, Jeffry Ruvalcaba.
COACH: – CrossFit handler om fellesskap, å bli kjent med nye mennesker og støtte hverandre, forteller daglig leder av CrossFit Moss, Jeffry Ruvalcaba. Foto: Ola Vatn / VG

Hanne Alice Fjerdingren har ikke latt seg skremme, faktisk har hun blitt hekta på treningsformen. 36-åringen har trent CrossFit i ett og et halvt år, og ser for seg at dette er noe hun kommer til å gjøre i mange år fremover. Det er fellesskapet som gjør det gøy å trene, synes hun.

– Her er vi en gjeng med helt vanlige mennesker som trener sammen, sier Hanne.

ANNONSE: Trenger du hjelp til å gå ned noen kilo før sommeren? Bli medlem av Vektklubb her

FELLESSKAP: Det gode samholdet på CrossFit gjør at Hanne gjerne trener 3–5 økter i uken.
FELLESSKAP: Det gode samholdet på CrossFit gjør at Hanne gjerne trener 3–5 økter i uken. Foto: Ola Vatn / VG

Internasjonal treningsform

CrossFit-sentre blir kalt «box», og innenfor disse fire veggene blir du bombardert av engelske ord og uttrykk. Wod, amrap, emom, split jerk, deadlift og double under. Det kan virke overveldende for en nybegynner å forstå terminologien. CrossFit er et internasjonal fellesskap og det finnes tusenvis av «boxer» rundt om i verden. Siden man bruker samme ordforråd kan du i teorien gå innom hvilken som helst «box» i verden og forstå hva som skal skje gjennom treningsøkten.

En CrossFitøkt varer i en time, men det betyr ikke nødvendigvis 60 minutter med blodsmak og melkesyre. En økt kan bestå av felles oppvarming, grundig gjennomgang av øvelsene og teknikk, en hoveddel som varer alt fra 10 til 30 minutter og deretter nedtrapping.

Vil du begynne å trene? Her er de beste styrkeøvelsene

– Det som er så motiverende med CrossFit, er at det er en ferdig pakke samtidig som du tilpasser alle øvelser etter deg selv, sier Hanne.

FØR: Dette bildet av Hanne er tatt på feire i Alcudia på Mallorca i 2014.
FØR: Dette bildet av Hanne er tatt på feire i Alcudia på Mallorca i 2014. Foto: Privat

Motiverer hverandre

Noen dager er det tunge løft som står i fokus. Da skal man for eksempel løfte så tungt man greier i en øvelse, en eller to repetisjoner i fem serier.

– I forrige uke satt jeg personlig rekord i markløft. Vi var fire damer som motiverte hverandre, og selv om jeg ikke følte jeg hadde dagen, så klarte jeg å løfte 92 kilo to repetisjoner, forteller Hanne stolt!

Les også: Dette gjør trening med kroppen din

På andre økter skal de utføre et visst antall repetisjoner innenfor en viss tidsramme.

– Selv om jeg kommer sist på en øvelse, så bryr jeg meg ikke noe om det. Da kommer jo de andre som er ferdige bort og heier på meg, og gir meg «high fives» når jeg er i mål.

Dyrt

Det koster å trene CrossFit. De fleste sentrene har en medlemspris på rundt 1000–1500 kr i måneden. Så tar du sikte på å trene kun én gang i uken blir det fort dyrt. Er du derimot en som motiveres av å trene i gruppe, og trenger forpliktelsen for å komme over dørstokkmila, så kan det være verdt å teste om denne type trening gir deg treningsglede og lyst til å dra på trening uke etter uke.

BOX: CrossFit-sentre kalles for «box». På CrossFit Moss har de til og med tilpassede timer for barn og ungdom. Både Hanne og sønnen er hekta på treningsformen.
BOX: CrossFit-sentre kalles for «box». På CrossFit Moss har de til og med tilpassede timer for barn og ungdom. Både Hanne og sønnen er hekta på treningsformen. Foto: Ola Vatn / VG

Ikke alltid elsker trening

Da Hanne ble gravid for over 11 år siden gikk hun opp 25 kilo under svangerskapet. Etter sønnen ble født tok hun av 18 kilo mens hun hadde mammapermisjon og bedre tid til å gå turer, lage sunn mat og trene.

– I en hektisk hverdag med fulltidsjobb, levering og henting i barnehage og sjonglering av alle oppgaver man forsøker å rekke over i hjemmet før dagen er over, sto trening nederst på listen over ting hun ville prioritere.

– Det fristet lite å sette i gang med trening klokken ni på kvelden etter sønnen min var i seng, huset ryddet og jeg var sliten, forteller hun.

Seks tips: Slik trosser du «dørstokkmila»

Det kjentes på formen at treningen uteble.

– Kroppen ble tyngre og alt ble et slit, beskriver hun.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Vendepunktet

Mannen til Hanne er fra Gudbrandsdalen, og hver gang de er på familiebesøk, er turer i fjell og mark et fast innslag. Hanne husker godt hvor trist hun synes det var å stå over gåturene, og ikke få være med sønnen og resten av familien på tur.

– Jeg ville ikke bli med fordi jeg trodde ikke jeg kom til å klare det, forteller hun.

Sukkertoppen: Toppturen som passer for alle

På jobben begynte hun og flere kollegaer å snakke om å melde seg på et mosjonsløp. Tanken tente lysten i Hanne og i april i 2015 meldte hun seg på løpet «10 for Grete». Et 10-kilometers løp som går i Oslo hvert år i september, i forbindelse med Oslo Maraton.

I samme slengen meldte Hanne seg inn på treningssenter og booket inn 15 timer med personlig trener (PT).

– Når jeg først bestemmer meg for noe, så går jeg «all in»!

BLIR BEDRE: Hanne Alice liker konkurranseelementet i CrossFit, men den hun konkurrerer med er kun seg selv.
BLIR BEDRE: Hanne Alice liker konkurranseelementet i CrossFit, men den hun konkurrerer med er kun seg selv. Foto: Ola Vatn / VG

Da Hanne hadde trent med PT det i ett år, kjente hun på lysten til å prøve noe nytt og spennende. Det var da valget falt på CrossFit. Siden har hun ikke sett seg tilbake.

Treningsvanene har hun holdt ved like. Hun har løpt «10 for Grete» tre ganger, og i juni 2018 besteg hun Glittertind, 2465 meter over havet.

– Det var et mål jeg ikke hadde sett for meg å klare, men jeg kom meg opp på min første 2000-meterstopp!

Målet til Hanne er å ha en sunn og sterk kropp, og hun har ikke fokusert på vekt gjennom prosessen. Målinger hun har tatt viser at hun har høy muskelmasse og en bra fettprosent. Men selv om kiloene ikke har vært viktig for Hanne merkes det godt at 25 av de er borte.

– 25 kilo var mye ekstra å drasse på!

Hanne kan du følge videre som @FruFjerdingren på Instagram!

STERK: Her har Hanne utført den olympiske øvelsen «split jerk». Først står man rett opp og ned, holder stangen på fremsiden av skuldrene, og i en sats skyver vektstangen over hodet samtidig som beina raskt flyttes til et utfall. Øvelsen er eksplosiv og svært teknisk krevende.
STERK: Her har Hanne utført den olympiske øvelsen «split jerk». Først står man rett opp og ned, holder stangen på fremsiden av skuldrene, og i en sats skyver vektstangen over hodet samtidig som beina raskt flyttes til et utfall. Øvelsen er eksplosiv og svært teknisk krevende. Foto: Ola Vatn / VG

ANNONSE: Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her