Superfrukten: Slik erstatter du sukker med banan
Banan er naturens egen energibar, ferdig innpakket og full av nyttig næring.
Kos deg med en digg og fløyelsmyk is av banan, til halvparten av kaloriene i fløteis.
Godt modne bananer er ekstra søte og perfekte å bruke i bakst, smoothie eller til å lage nicecream, det sunne alternativet til iskrem.
– Aldri kast bananer. Selv når de har blitt ganske brune kan de skrelles, kuttes opp og fryses, tipser klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.
Med fryst banan har du alltid ingrediensen klare til å lage deg en skål med nice cream når du fyser på noe søtt og godt. For du trenger i grunn bare banan, så enkelt er det!
– Etter en runde i en blender eller food processor er resultatet en «is» med deilig og kremete konsistens, sier trenings- og kostholdsekspert i Vektklubb, Silje Bjørnstad, som tidligere har laget nicecream med tre ulike toppinger til Vektklubbs lesere.
Mer fryst snacks: Frozen yogurt med snickerstopping
Når du først skal kose deg så er faktisk ikke is så gærnt sammenlignet med mye annen snacks, hvis man ser på kaloriinnhold og energitetthet. Den fryste strukturen øker nemlig volumet til dobbel størrelse fra væskeform.
Mens sjokolade som inneholder mye kalorier per 100 gram, cirka 550 kcal, så inneholder vanlig fløteis med vaniljesmak cirka 190 kcal per 100 gram. En kule iskrem defineres ofte som 50 gram, så det betyr at en kule gir cirka 90 kcal.
En banan veier i snitt 120 gram og gir omtrent 100 kcal. Mens iskrem er en ultraprosessert matvare og består av skummetmelk, fløte, sukker, aroma og tilsetningsstoffer, så er banan en matvare vi gjerne kan spise mer av.
Les også: Så mye frukt kan du spise
1–2 stk frosne bananer
1-2 ss vaniljeyoghurt eller vaniljekesam
evt. 1–2 ss vann
Slik gjør du det:
Fjern skallet, kutt bananen i skiver og legg de i en frysepose eller boks. Du kan godt ha ørlite sitron over for å unngå misfarging, og legg gjerne bananbitene med litt mellomrom slik at de ikke fryser sammen og blir en stor klump.
Bananbitene bør ligge i fryseren minst 3–4 timer før du lager bananisen.
Ta ut bananskiver fra fryseren og la det tine i ca. 10 minutter i romtemperatur. Ha banan i en blender eller food processor, tilsett litt vaniljeyoghurt (kan sløyfes) og kjør til du får en kremet konsistens. Tilsett bittelitt vann dersom det er vanskelig å blende bananen.
Du kan fint spise nice cream med en gang eller du kan sette den i fryseren for å få en fastere konsistens, og dersom du ønsker å forme kuler.
Topp med det du liker best, for eksempel bær, nøtter, revet sjokolade, kanel eller kokos.
Se næringsfordeling her (kun Vektklubb-medlemmer)
Sunnere versjon av klassikeren: Banansplitt
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Banan er naturens egen energibar, ferdig innpakket og full av nyttig næring.
Lag deg noe sunt og digg som demper søtsuget når du er fysen.
Lag en sunn og fløyelsmyk yoghurtis med kun fire ingredienser.
Er du av den som synes marsipan hører påsken til, har vi en knallgod oppskrift som sparer deg for unødvendig mye sukker.
Slik kan du kose deg med sjokolade uten å gå opp i vekt.
... uten å kutte det helt ut!