Miriam Haueng, Tore Gundersen og Isabel Kjos skal i de neste ti ukene dele sin livsstilsreise med Vektklubb.
Miriam Haueng, Tore Gundersen og Isabel Kjos skal i de neste ti ukene dele sin livsstilsreise med Vektklubb. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

10 uker med Vektklubb: Skal dele livsstilsreisen

Elisabeth Stigum
Publisert: 2021-10-29 15:22

Tore, Miriam og Isabel er tre Vektklubb-medlemmer som skal dele livsstilsendringene med Vektklubbs medlemmer og lesere de neste ti ukene.

– Det blir mer virkelig og forpliktende når jeg går ut og forteller om hva jeg holder på med, sier Tore Gundersen (47) fra Blaker i Lillestrøm kommune.

Han er en av tre Vektklubb-medlemmer som skal dele stort og smått fra hverdagen der målet er å etablere gode og sunne vaner mot en bedre helse.

– Dette er ikke ment å være en total «makeover» eller en overveldende endring som ikke er gjennomførbar når de ti ukene er over. Jeg må sakte, men sikkert, bygge nye vaner. Jeg må ta et skritt tilbake og se meg for den jeg er og det jeg trenger, sier Isabel Kjos (24) fra Tromsø.

Alle Vektklubb-medlemmene ønsker å gjøre grep for å få bedre helse, og å få det bedre med seg selv.

– Jeg kjenner det blir en kamp med endringene, men en kamp jeg er villig til å ta, sier Miriam Haueng (39) fra Mo i Rana.

Følges opp av ekspertene

Med seg på laget får Tore, Isabel og Miriam støtte og oppfølging fra klinisk ernæringsfysiolog i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm, kostholds- og treningsekspert Silje Bjørnstad, samt tidligere Vektklubb-medlem Fredrik Tandberg Nilsen som selv har lagt om livsstilen og gått ned 40 kilo.

Sammen håper deltagerne at de kan inspirere andre til å finne sin egen vei dersom de ønsker å gjøre enkle grep for å leve litt sunnere.

Miriam Haueng

Alder: 39 år
Bosted: Mo i Rana
Yrke: Ufør

Miriam Haueng ønsker å jobbe seg ut av overvektskategorien og mot en normal BMI.
Miriam Haueng ønsker å jobbe seg ut av overvektskategorien og mot en normal BMI. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Miriam har to barn, elsker Pepsi Max, er særdeles systematisk og har tidligere gått ned ti kilo med Vektklubb etter hun fikk barn. For fire år siden gikk hun gjennom et samlivsbrudd.

Miriam merket at de siste årene havnet hun i negativ spiral med lite energi, helseplager og trøstespising. Hun tenkte stadig negative tanker om egen kropp og selvbilde. Vekten hindret henne i å gjøre det hun ville, hun takket ofte nei og ble værende hjemme i frykt for hva andre kom til å tenke om henne. Hjemme kunne hun se gode TV-serier og spise.

Hun så hvilken vei det bar, og bestemte seg for at nå var hun lei av å sitte i sofaen og vente på livet. Hun var lei av å ha vondt i kroppen og lei av å skamme seg over kroppen sin.

– Jeg ønsker ikke å stå i fare for å utvikle livsstilssykdommer. Jeg har to barn jeg må ta hensyn til, forteller hun.

Miriam presiserer at dette ikke er en slankekur, men en endring i måten å leve på. Hun ønsker også å lære seg å bli glad i seg selv.

– Jeg ønsker ikke leve livet mitt som tykk, ulykkelig og enslig. Jeg kunne ikke sitte å vente på den perfekte motivasjonen, for den kommer aldri. Jeg måtte bare kaste meg ut i det, og stå i det. Så langt har jeg ikke angret et sekund, sier Miriam om vendepunktet som gjorde at hun meldte seg inn i Vektklubb.

Siden august 2021 har hun brukt kaloridagboken flittig og ligger på rundt 1300 kcal daglig. Hver dag noterer hun også i en motivasjonsdagbok der hun også har oversikt over fremgangen, vekt og kroppsmål.

Miriam har satt seg som mål å gå 5000 skritt om dagen, eller til sammen 35 000 skritt i uken. Hun elsker å gå tur, selv om været i nord ikke alltid gjør det like fristende eller lett å komme seg ut. Miriam hører gjerne på lydbok, musikk eller podkast når hun går.

– Fra å være selverklært sofasliter til å komme seg ut på tur såpass ofte er jeg strålende fornøyd med egen innsats så langt!

Følg: Miriams blogg i forumet

Tore Gundersen

Alder: 47 år
Bosted: Blaker i Lillestrøm
Yrke: Datavarehusutvikler

Tore Gundersen ønsker å knekke koden som gjør at han klarer å holde på sunne vaner – resten av livet!
Tore Gundersen ønsker å knekke koden som gjør at han klarer å holde på sunne vaner – resten av livet! Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Tore er en familiefar med stillesittende jobb, der hverdagen ofte har tett program fra syv om morgenen til åtte om kvelden med matpakkesmøring, barnehagelevering, køstamping, jobb, fritidsaktiviteter og middagslaging til en familie med fem ulike ganer, noen mer kresne enn andre.

Tore hevder selv at han har svart belte i å være overvektig, for han har vært overvektig så lenge han kan huske. Det har han også prøvd å gjøre noe med, i form av slankekurer, supper, shaker, faste, lavkarbo og andre ulike metoder for slanking. For 15 år siden gikk han ned hele 40 kilo, men mesteparten har han gått opp igjen.

– Jeg har til nå altså ikke klart å finne et opplegg som har gitt meg varig livsstilsendring, sier Tore.

Og det har ikke manglet motivasjon eller kunnskap.

– Jeg kan dra på butikken og fylle opp en handlekurv med sunn mat og jeg vet at trening og mosjon er sunt. Jeg vet at å sitte foran TV-en og ikke bevege på seg er usunt. Jeg vet at det er ingen andre enn meg selv som kan gjøre en endring, sier han.

Utfordringen er å holde det gående over lang tid, og ha riktig «verktøy» til rett tid, forklarer Tore:

– Det å kunne dykke ned i verktøykassen og hente frem riktig verktøy når gnisten er borte, motstå fristelser, holde vekten i sjakk eller beholde en god flyt med trening.

Han tror også at forskjellen nå, i forhold til tidligere forsøk, er at fokuset hans ligger på hva slags livsstil han ønsker, ikke på å gå ned en viss vekt. Ved å være med på «10 uker med Vektklubb» synliggjør han planene sine og det oppleves som mer forpliktende.

Tore har også et hårete og skikkelig kult mål, og det er å sykle Birken før han fyller 50 år!

Følg: Tores blogg i forumet

Isabel Kjos

Alder: 24 år
Bosted: Tromsø
Yrke: Student og jobber deltid som lærer

Isabel Kjos ønsker å lage seg gode vaner og finne trivselsvekten.
Isabel Kjos ønsker å lage seg gode vaner og finne trivselsvekten. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Isabel er en dame med mange jern i ilden og et klokt hode på toppen, for samtidig som hun studerer, jobber hun deltid som lærer, er over middels interessert i språk og snakker russisk!

Isabel er som studenter flest, hun bor i kollektiv med begrenset plass til oppbevaring av mat, i tillegg til at hun synes det er utfordrende, og ikke alltid like motiverende, å lage middag til én på studentbudsjett.

Det er egentlig ikke middagene som er Isabel hovedutfordring, for hun vet godt hvor den største mengden kalorier kommer fra. Når klokken slår 19 på kvelden er det som hun forvandles til en «serial snacker»:

– Det er akkurat som om kroppen plutselig blir fysen på noe. Jeg kan gå en hel dag uten å kjenne meg sulten, for så å sluke en pose potetgull eller annet godteri på kvelden, skriver hun på bloggen sin på Vektklubbs forum, hvor hun signerer innlegget som en «tørrlagt snackoholiker».

Isabel har et ønske om å gå ned i vekt fordi hun er i en fase av livet hvor de vanene hun nå skaper, kan ha god effekt på fremtiden. Hun ønsker å være aktiv, hun elsker egentlig å trene, men kan også kjenne på at dørstokkmilen blir lang.

– Jeg har mange styrker. Jeg er besluttsom, sterk og en som gir alt jeg har. Dessverre har dette som regel resultert i at fokuset går til andre. Nå er det på tide at jeg tar ansvar for meg selv og søker den hjelpen jeg trenger!

Det var en grunn til at hun ønsket å være med i «10 uker med Vektklubb». Og selv om startskuddet gikk denne uken er Isabel er lei av uttrykket «ny start».

– Hele mentaliteten er riv ruskende gal. Vi starter jo ikke på nytt. Vi har ikke blanke ark. Vi er de menneskene vi er, med den bagasjen, både fysisk og psykisk, vi har. Jeg skal slutte å starte på nytt. Jeg kan ikke gå inn i dette prosjektet å tenke at på mandag endrer alt seg. Jeg må begynne i det små.

Følg: Isabels blogg i forumet

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her