Kostholdsplanen som hjelper deg ned i vekt
Dropp dietter og slankekurer. Skal du varig ned i vekt er det vanlig mat i passe mengder som gjelder.
Opplever du raskt å bli sulten etter å ha spist havregrøt til frokost? For lite proteiner i måltidet kan være årsaken.
Det finnes en matrett som er helt overlegen i Vektklubb, og loggføres desidert mest i medlemmenes dagbøker. Nemlig den kjente og kjære havregrøten.
Ikke uten grunn har mange lagt sin elsk på gullgrynet i grøtform. Havregryn er full av næring, billig, enkelt og raskt.
– Jeg elsker havregrøt og det er nok min mest spiste frokost opp gjennom årene, både fordi det er sunt, enkelt og godt, men også veldig billig og studentvennlig, sier Nina Stuberg Guldseth, bak Instagramkontoen @sunn.student.
Les også: Å spise sunt er billigere enn du tror
En vanlig havregrøt kokt på vann, toppet med for eksempel syltetøy, vil være en veldig mager frokost, og mange kan oppleve å bli raskt sulten igjen. Ikke så rart, bruker du 40–60 gram havregryn gir det knappe 150–200 kcal, men det er også en annen grunn:
– I klassisk havregrøt kokt på vann vil energien hovedsakelig komme fra karbohydrat som kroppen kan fordøye raskt, forklarer klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.
Dropp karbofrykten: Dette er karbohydratene du bør spise
– Ved å tilsette en kilde til protein, og gjerne til fett også, vil kroppen bruke lengre tid på å fordøye maten og man holder seg mett lenger, er rådet fra ernæringsfysiologen.
Guldseth er en av de som ofte rører inn et egg i havregrøten mot slutten av koketiden.
– Det gjør havregrøten mer mettende, næringsrik og fluffy, mener Guldseth.
Det er ikke bare egg som øker proteinmengden i måltidet, cottage cheese eller kesam er også gode alternativer. Ramm tipser også om å lage grøten på melk i stedet for vann.
Luksusgrøten: Havregrøt med smak av salt karamell
– Litt frukt og bær på toppen så har du et komplett måltid med ekstra fiber, antioksidanter og vitaminer. C-vitamin i frukt og bær vil også øke opptaket av jern fra havregryn, forklarer kostholdseksperten.
– Legg gjerne til en kilde til sunt fett også, for eksempel nøtter, frø, chiafrø eller kjerner, foreslår hun.
Nøtter er noe av det mest næringsrike du kan spise, men husk at det inneholder mange kalorier også, så det er kanskje ikke nødvendig å fylle frokostskålen til randen med nøtter eller nøttesmør om du passer på kaloriinntaket.
10 gram mandler, cirka 10 stykk, inneholder omtrent 60 kcal. En spiseskje peanøttsmør (cirka 15 gram) gir omtrent 90–100 kcal.
Matspaneren tester: Peanøttsmørduellen – hva er sunnest?
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Dropp dietter og slankekurer. Skal du varig ned i vekt er det vanlig mat i passe mengder som gjelder.
Cottage cheese er både mager, kalorifattig og rik på proteiner som gjør den mettende. Perfekt som mellommåltid i et sunt kosthold.
Mange kan oppleve at dersom man spiser nok av den sunne mat kroppen trenger, får man mindre lyst på usunn mat, sier Vektklubbs kostekspert.
Er du lei salat og brødskiver til lunsj? Prøv disse smakfulle lunsjalternativene som holder deg mett lenger.
Ikke nødvendigvis, ifølge ernæringsfysiologen.
Ser du på kiloprisen og porsjonerer maten utover uken, kan det bli billig å spise sunt.