Ved å unne seg «usunn» mat av og til, synes Miriam Haueng det blir lettere å holde seg til fornuftige mengder av kosematen, uten at utskeielsen går over stokk og stein.
Ved å unne seg «usunn» mat av og til, synes Miriam Haueng det blir lettere å holde seg til fornuftige mengder av kosematen, uten at utskeielsen går over stokk og stein. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Tre spørsmål får Miriam til å spise mindre usunt

Elisabeth Stigum
Publisert: 2021-11-19 13:51

Men når hun først unner seg kosemat gjør hun det helt uten dårlig samvittighet.

For Miriam Haueng (39) fra Mo i Rana er det ingen vits å kutte ut sjokolade, kaker eller burgere fra kostholdet, og nekte seg selv å spise kosemat. Det funker ikke å være for streng i en livsstilsendring, mener hun.

Miriam er en av tre Vektklubb-medlemmer som deler livsstilsreisen i ti uker. Deltagerne får også støtte fra et ekspertpanel.

– Det er lov å kose seg innimellom, selv om man vil ned i vekt. Og da trenger jeg ikke sitte med dårlig samvittighet etterpå, det er bare bortkastet tull. Da gir man opp til slutt, sier hun.

Etter Miriam bestemte seg for å legge om livsstilen i august i år, har hun kost seg med både sjokolade, fast food og kake.

– Jeg sier til meg selv at det heter ikke «feil valg», men at det heller kan være et «usunt valg». Om man velger å spise noe «usunt» innimellom så er jo ikke det feil i seg selv, det handler om mengde og hvor ofte man gjør det. Da blir det ikke feil, sier hun.

Isabel slet med «snack attacks»: Slik tar hun grep om kveldsfråtsingen

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Tenker langsiktig

– Jeg har erfart at det er større sjanse for å gi opp dersom jeg er for streng mot meg selv, og ikke gir meg selv lov til å ta noe usunne valg innimellom, forteller Miriam.

Hun synes også søtsaker, snacks og fast food blir mer spesielt når det hører sjeldenheten til.

– Jeg venter med å spise sjokolade eller burger og så videre, til jeg har ekstra lyst på det, sier hun.

Tores handlingsregel: Slik motstår han fristelser

Kjenner hun seg litt fysen stiller hun seg tre spørsmål:

– Hva godt vil dette gjøre for meg, både nå og etterpå? Gjør det godt for kroppen min? Trenger jeg dette nå?

Miriam har IBS og magen kan reagere på visse typer mat. Særlig svært fet mat.

– Når jeg har fått tenkte meg om, så klarer jeg som regel å motstå fristelsene, men av og til spiser jeg en sjokolade og da helt uten dårlig samvittighet, slår hun fast.

– Det er viktig å bruke litt tid på hvordan man tenker rundt snacks og søtsaker, slik at det ikke lenger er negative tanker og følelser etter inntak av disse matvarene, sier klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.
– Det er viktig å bruke litt tid på hvordan man tenker rundt snacks og søtsaker, slik at det ikke lenger er negative tanker og følelser etter inntak av disse matvarene, sier klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Rom for kosemat

For selv om Miriam ønsker å gå ned i vekt, ser hun ikke for seg et liv fritt for kosemat.

– Dette er ingen slankekur for meg, men en endring i måten å leve livet på, og det skal derfor vare livet ut. Jeg kan derfor ikke gi opp ting jeg er glad i. Jeg må ha min egen greie og gjøre det som passer best inn i mitt liv. Da tror jeg sjansen er større for å lykkes, og for å ha motivasjon til å leve slik både om fem uker, fem måneder og fem år.

Sunnere oppskrifter: Fem søte hverdagsdesserter med mindre sukker

Klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm, hyller Miriams tankemåte og forteller at det er lurt å tenke på snacks, junk food, kaker, is og godteri som noe som også kan være en del av kostholdet – uten dårlig samvittighet.

– Trikset blir å finne ut hvor lite man kan spise og fortsatt være fornøyd, sier Ramm.

For mange er det et innarbeidet mønster med negative tanker og følelser som må snus. Det krever trening, prøving og feiling for å finne en balansegang, men den er viktig for mange, understreker hun.

– Det kan være viktig å bruke litt tid på å finne ut hvilken kosemat du ønsker å nyte, og klare å virkelig kose deg med denne maten uten dårlig samvittighet.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her