Siden Miriam Haueng (40) meldte seg inn i Vektklubb i august, har hun gått ned over 10 kilo ved å ta grep om kostholdet.

10 uker med Vektklubb: Går ned i vekt uten å trene

Publisert: 2021-11-26 15:06

Er det ett ord Miriam hater så er det «trening».

– Det er nesten så det vrenger seg i magen, sier Miriam Haueng (40) og får grøsninger.

Miriam er fra Mo i Rana og er en av tre Vektklubb-medlemmer som deler livsstilsreisen i ti uker. Deltagerne får også støtte fra et ekspertpanel. På veien mot å finne sunnere vaner som varer, innrømmer Miriam at hun misliker å svette, pese, følelsen av å bli utslitt og at andre ser det.

– Jeg vet at det er bra å trene, men jeg kommer ikke til å springe ned dørene til treningssenteret med det første.

I tillegg gruer hun seg til den påfølgende migrenen som nesten alltid kommer etter hun har tatt seg ut for hardt fysisk.

– Da er hele neste dag ødelagt og jeg blir liggende på sofaen, ute av stand til å røre meg, forteller hun.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Koser seg på tur

Selv om tanken på å «trene» vekker avsky, så er hun faktisk fysisk aktiv stort sett hver dag.

– Jeg elsker å gå tur, for det ser jeg ikke på som trening! Da setter jeg gjerne på en lydbok eller podcast og koser meg på tur, forteller hun.

Treningsekspert Silje Bjørnstad er skikkelig imponert over at Miriam kommer seg ut på tur, stort sett hver dag.

– Dette er superbra! Og det er ikke verst når man bor i Nord-Norge hvor man kanskje er ekstra utsatt for all slags vær, skryter hun!

Derfor bør du gå mer: ...og det trenger ikke være mye!

– Å gå tur opp til en topp med utsikt er en fantastisk premie etter litt slit i forkant. Det er virkelig balsam for sjelen, og især havutsikt, sier Miriam Haueng.

Har satt aktivitetsmål

Miriam har i tillegg satt seg et tydelig mål for hvor aktiv hun har lyst til å være:

– Målet mitt er å gå 5000 skritt daglig, eller 35.000 skritt i uken, forteller Miriam.

For Miriam som bor i en sentrumsnær leiligheten, betyr det at hun må ta aktive valg hver dag, eller de fleste dager, i uken for å nå målet sitt.

– Dette er et fint og ikke minst realistisk mål som er fint å strekke seg etter, slik at det gir en god mestringsfølelse, påpeker Bjørnstad.

Tre spørsmål: Dette får Miriam til å spise mindre usunt

Selv om 10.000 skritt om dagen er et mål som mange har hørt om, anbefaler treningseksperten at alle tar utgangspunkt i seg selv dersom man ønsker å sette seg et skrittmål.

– Enkelt sagt kan man si at jo flere skritt du tar, desto bedre er det. Men selv små rusleturer er positivt for helsen, sier treningseksperten.

Det er faktisk ingen forskning som tilsier at akkurat 10.000 skritt er den magiske grensen som gir god helse og bra form, har Bjørnstad tidligere skrevet om her.

Nydelig panoramautsikt utover Mo i Rana fra Appelsinhaugen. Et nydelig sted Miriam ofte tar med ungene på tur i helgene.

Tidligere sofasliter

Miriam er ufør og nå ser hun på det å ta vare på helsen som sin «jobb».

– De dagene jeg helst bare vil ligge på sofaen under et pledd, prøver jeg å være mest fornøyd med at jeg får pressa meg selv til å gå ut eller gjøre husarbeid og få 2500 skritt.

De dagene gir hun seg selv lov til å ta det med ro uten å klandre seg selv.

– Jeg prøver å ikke snakke meg selv ned, selv om det ikke alltid er like lett. Det er de dagene jeg trenger å være ekstra snill med meg selv.

Hun erfarer at det ikke fungerer å være for streng eller å sette for høye mål som gjør at hun føler at hun mislykkes. Nå har hun satt målene til et nivå som passer henne.

– Det funker faktisk, da gir jeg ikke opp. Fra å være en sofasliter der jeg kanskje gikk 600 skritt på en dag, så er jeg meget fornøyd med egen innsats så langt!

Vektklubbs gåprogram: Gå deg i form på fire uker

Ikke bare kan man nyte panoramutsikt på Appelsinhaugen, det finnes også bålpanne og gapahuk som fritt kan brukes at turlystne.

Mye helse i en gåtur

I tillegg har treningsekspert Bjørnstad et godt råd til andre som kan kjenne «trening» byr dem imot:

– Bytt ut ordet «trening» med et ord som du forbinder med noe mer positivt. Det kan være å gå tur, bevegelse, mosjon, trim, aktivitet eller egentid, oppfordrer hun.

Å gå en tur er muligens en undervurdert aktivitetsform. For det er nemlig ikke slik at man må ta på seg treningstøy og svette i én klokketime hver dag for å oppnå helseeffekt. Litt bevegelse her og der kan til sammen utgjøre mange minutter.

– Gåturer er enkel, billig og skånsom mosjon du kan gjøre når som helst, hvor som helst. Å gå tur vil for mange også være en god inngang til en bedre og sunnere livsstil, forteller treningseksperten.

10 tips: Slik blir det lettere å gå en tur

I tillegg kan gåturer eller annen fysisk aktivitet være et viktig verktøy i forbindelse med vektreduksjon eller for å unngå vektoppgang.

– Jeg synes også det er lettere å ta sunnere valg i kosten når man trimmer kroppen, erfarer Miriam.

– En annen fordel med å gå tur er at du kan være sosial samtidig som du får beveget på kroppen og nyter godt av de fysiske og mentale godene fysisk aktivitet gir, sier Bjørnstad.

Her har Miriam tatt bilde på toppen av Tjuvtrappa. En bratt turrute i Selforslia i nærområdet i Mo i Rana.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her