Man legger ikke på seg av et «cheat meal».

«Cheat meals»: Kan gi ekstra motivasjon når du vil ned i vekt

Publisert: 2023-01-06 06:37

Å tillate seg selv «cheat meals», eller juksemåltider, er ikke så dumt. Men det er visse ting du bør passe på.

«Cheat days» og «cheat meals» er dager og måltider hvor man planlegger og tillater seg en pause fra «dietten» eller slankeplanen.

Det kan være mange grunner for at man ønsker å legge inn juksemåltider i kostholdsopplegget sitt. Mange kan oppleve at det å ha en «cheat day» eller et frimåltid å se frem til, fungerer som god motivasjon for å holde seg på riktig spor ellers av tiden.

Dette kan derfor bidra til at man unngår fristelser og unødvendig snacking i hverdagen fordi man vet dette er noe som skal nytes senere i uken.

Gode opplevelser

Hvis du for eksempel vet du skal på en bursdagsfest eller en annen sosial begivenhet på slutten av uken kan du planlegge «cheat meals» rundt denne dagen eller hendelsen.

Da kan det bli enklere å senke skuldrene fordi du har planlagt dette på forhånd og du vet det er greit å unne seg litt ekstra.

Det vil være en mye bedre opplevelse å kunne nyte mat og drikke uten å bekymre seg for kaloriinnhold eller vekt.

Silje Bjørnstad er kostholds- og treningsekspert i Vektklubb.

Sosialt samvær med måltider er tross alt også en viktig del av livet! Man skal heller ikke undervurdere den fysiske og psykiske effekten av ekstra energi i kroppen.

Litt mer påfyll kan gi økt motivasjon for mer aktivitet i dagene etterpå, samt at man kanskje får en følelse av å kunne gi mer på trening.

Øker ikke forbrenning på sikt

En teori med spisedager er også at man «booster» forbrenningen, kanskje spesielt hvis vektpilen har stått stille en periode og vektnedgangen har stagnert.

Og ja, du vil kunne få en akutt økning i forbrenning etter et juksemåltid, men det er imidlertid lite forskning som støtter strategien når det gjelder langvarig effekt.

Når du slanker deg så vil forbrenningen din gå ned og reduseres over tid. En spisedag vil i liten grad påvirke denne mekanismen på lang sikt.

Seks myter: Dette bør du vite om forbrenning

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Forskjell på ett måltid og flere dager

Om juksemåltider vil være positivt for deg og din vektnedgang kommer an på hva du selv trives best med. Enkelt sagt så er det uansett det du gjør over tid som har størst påvirkning på vekten din.

Hyppighet og mengde er viktige nøkkelord når målet å miste noen kilo eller å holde en stabil vekt.

Selv om «cheat days» og «cheat meals» kan indikere at du kan spise hva du vil og hvor mye du vil, så vil også dette inntaket ha betydning for om vekten går opp eller ned over tid.

For eksempel er det mange som ligger i et jevnt kaloriunderskudd i ukedagene, men starter man med «cheat meals» på fredag kveld, med fortsettelse både lørdag og søndag, er det stor sjanse for at vinningen går opp i spinningen.

SNACKSKALORIER: En pakke med lefsesnacks og et lite glass saft gir like mange kalorier som en stor proteinrik salat med kylling, bønner, avokado, cottage cheese og grønt.

Magetrøbbel

Maten som velges til «cheat days» eller «cheat meals» er gjerne kaloririk, fet og salt med ymse snacks som dessert.

I tillegg er det mange som kan oppleve å få vondt i magen og utfordringer med fordøyelsen fordi kroppen plutselig får i seg store mengder av mat og snacks man ikke har spist på en stund.

Videre kan innføring av juksemåltider skape negative følelser og dårlige valg. Uten en plan er det fort gjort å spise alt man kommer over.

Kan bli vanskelig

For mange kan det være utfordrende å begrense seg når man først tillater seg noe mer eller annerledes. Dette kan føre til at man havner i en ond sirkel hvor man mister kontroll og føler seg mislykket.

I verste fall kan «cheat days» bidra til at du får et forstyrret forhold til mat og måltider.

Husk at mat ikke skal gjøre deg stresset eller gi deg en negativ følelse om at du ikke er flink nok. Det er ikke farlig eller helseskadelig å unne seg litt mer av og til.

Det ligger mye klokt i Vektklubbs motto: «Du kan spise alt, men ikke alltid».

Tre tips for å lykkes med cheat day:

1. Planlegg!

Planlegging av måltider og matinnkjøp er en viktig del av det å lykkes med å spise sunt og oppnå vektnedgang. Dette gjelder også på «cheat days» og vil sikre at du ikke går bananas i matskapet.

Samtidig kan det være enklere å faktisk nyte utskeielsene når det først skjer, fordi du likevel har kontroll på grunn av god planlegging.

2. Hold på gode rutiner

Selv om det er «cheat day» så er det fortsatt viktig å ta smarte valg og å holde på de gode vanene. Med en god start fra morgenen av har du satt standarden for de kommende timene og det er lettere å fortsette den gode flyten.

Få inn hverdagsaktivitet, bruk vann som tørstedrikk, reduser stillesitting, spis frukt og grønt som snacks og så videre.

3. Vær aktiv, også i helgene

Å være fysisk aktiv bidrar med mange positive helseeffekter og når du beveger på kroppen øker også forbrenningen din.

Mosjon gir deg både overskudd og bedre humør, og mange opplever at det blir enklere å ta smarte matvalg etterpå fordi man føler seg sunn og bra.

Selv om du har «cheat day» så kan fysisk aktivitet gjøre det enklere å begrense seg når du skal spise.

Er du interessert i kosthold og helse kan du lese flere artikler på Vektklubb.no. Ønsker du hjelp til å gå ned i vekt, kan du bruke smarte verktøy for å få oversikt over hvor mye du spiser med Vektklubbs app. Les mer her!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her