Kostholdsekspert Tine Sundfør har i en årrekke hjulpet nordmenn å spise sunnere.
Kostholdsekspert Tine Sundfør har i en årrekke hjulpet nordmenn å spise sunnere. Foto: Anita Sælø

Min sunne hverdag: Tine Sundfør

Elisabeth Stigum
Publisert: 2021-02-12 14:58

Ernæringsfysiologen lever etter mantraet sunnhet og nytelse kan kombineres. Dette er hennes beste tips til en sunnere hverdag.

I spalten Min sunne hverdag snakker Vektklubb med spreke, sunne og inspirerende folk om trening, kosthold, helse og motivasjon. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Yngvar Andersen, Annema Refsnes og Mari Eskerud.

Tine Mejlbo Sundfør (46) er kjent for sitt engasjement rundt mat og helse. Som en av landets fremste kostholdseksperter har hun figurert i mediene i en årrekke. Sundfør er klinisk ernæringsfysiolog, forsker, forfatter og rett før Norge ble coronastengt den 12. mars i fjor, rakk hun å disputere sin doktorgrad om hvordan periodisk faste eller jevn kalorirestriksjon virket på vektnedgang, vedlikehold av lavere vekt og risikofaktorer for hjerte- og karsykdom.

– Hva finner vi alltid i kjøleskapet ditt?

– Det er faktisk helt sant, kjøleskapet mitt bugner faktisk alltid av frukt og grønt. Det har det gjort helt siden jeg var student, da fikk jeg ofte klager på vorspiel fordi det var så mye frukt og grønt at det ikke var plass til øl.

– Hva spiser du helst til frokost?

– Jeg elsker «luksus-havregrøt» med masse «stæsj» til frokost i hverdagen. Toppingen varierer litt, akkurat nå er jeg inni en periode med kanel, appelsin, banan, blåbær, valnøtter, peanøttsmør og kokos. I helgene pleier jeg ofte å spise egg. Jeg er veldig glad i ristet brød med avokado, egg med smilende plomme og tomat. Etterfulgt av fruktsalat med cottage cheese og hakkede valnøtter og mandler til en god kopp kaffe. Jeg er veldig glad i en slags søt avslutning på alle måltider egentlig, men fruktsalat duger.

Les også: 11 oppskrifter med cottage cheese

– Sunn og smart mat på farten?

– Jeg er veldig glad i å bake og har min helt egen spesialoppskrift på verdens beste grove scones som jeg pleier å ha på fryseren. Disse sconesen baker jeg med grovt mel, yoghurt naturell blandet med hjemmelagede eplemos fra eplene i hagen, rosiner, biter av tørket aprikos og hasselnøtter. De er fantastisk gode og fantastisk mettende.

ELSKER GRØNNSAKER: Klinisk ernæringsfysiolog Tine M. Sundfør har et kjøleskap som er proppfullt av grønnsaker.
ELSKER GRØNNSAKER: Klinisk ernæringsfysiolog Tine M. Sundfør har et kjøleskap som er proppfullt av grønnsaker. Foto: Anita Sælø

– Hva liker du best å trene?

– Det er lettere for meg å svare på hvor og med hvem. Jeg liker best å trene ute sammen med gode venninner. Kombinasjonen av frisk luft, skravling og litt høy puls gir meg mye. Jeg løper absolutt mest, men er også glad i å gå på ski.

– Din favorittøvelse?

– Knebøy, enkel og effektiv!

– Hvordan sniker du inn trening i hverdagen?

– Jeg er veldig glad i å gå uansett hvor jeg skal, så mye av min hverdagstrim er transportetapper. Også er jeg det min kjære søster kaller et irriterende A-menneske, så hvis jeg har hektiske dager, koster det ikke mye for meg å ta en treningsøkt før de andre våkner. Vi er så heldige å ha et lite treningsrom hjemme, så da er det mye lettere også i de mørke, kalde månedene. Også lager jeg avtaler. Jeg har treningsavtaler med venninner og de gjør jeg alt for å rekke!

Sliten og trøtt? Slik orker du å trene likevel

– Hva er «god form» for deg?

– Det er å være i så god form at jeg kan dra på løpetur og ha det hyggelig underveis.

– Beste treningsmusikk eller låt?

– Som sagt er jeg aller mest glad i å trene sammen med venninner og da blir det prating og ikke musikk. Når jeg løper alene i skogen trives jeg best med å løpe uten musikk, men når jeg løper alene i «asfaltjungelen» gir «Cant Stop the feeling!» med Justin Timberlake, meg en følelse av å fly når jeg løper – og det til tross for at jeg ikke løper så fort altså!

– Hva motiverer deg og hvordan holder du motivasjonen oppe?

– Jeg lager avtaler med venner og venninner, slik at jeg ser frem til treningsøktene. Jeg ser på trening som min egentid i en hektisk hverdag og sånn sett forbinder jeg dette med noe positivt.

– Når legger du deg om kvelden og når starter dagen?

– Vanligvis legger jeg meg cirka klokken 22 og står opp en gang mellom klokken 05.30 og 06.00. Nå i koronaperioden har jeg sittet mer på hjemmekontor og da har jeg lagt meg cairka klokken 22.30 og stått opp 06.15.

MORGENFUGL: Sundfør gjør gjerne unna treningen før resten av familien våkner hvis hun ikke har en treningsavtale med en venninne.
MORGENFUGL: Sundfør gjør gjerne unna treningen før resten av familien våkner hvis hun ikke har en treningsavtale med en venninne. Foto: Anita Sælø

– Hva er din «guilty pleasure»?

– Jeg liker egentlig ikke uttrykket «guilty pleasure», siden jeg ikke vil at god mat skal forbindes med dårlig samvittighet, men med nytelse og gode matopplevelser! Min favorittmat er hjemmelaget pizza med selvplukket kantarell, fersk mozzarella og parmesan, toppet med masse rucola og extra virgin olivenolje. Da ender jeg alltid opp med å spise litt for mye, sånn at jeg blir ubehagelig mett ...

– Har du et godt triks for å dempe søtsug?

– Jeg er veldig glad i en søt avslutning på måltidet, spesielt etter middag. For meg er oppskåret frukt med litt gresk yoghurt med vaniljesmak eller Cottage cheese og hakkede nøtter ofte «redningen» i hverdagen.

– Er det noe du aldri spiser?

– Jeg spiser aldri kokte wienerpølser, siden jeg ble bilsyk etter å ha spist dette en gang vi var på biltur til hytta på Sørlandet da jeg var liten. Nå er det helt uproblematisk å ikke like kokte pølser, men det var faktisk et problem da jeg var barn. Det ble alltid servert wienerpølser i barnebursdager før, og jeg var da det «litt vanskelige barnet» som ikke likte maten. Jeg pleide å spise lomper.

– Beste kjappe og sunne middag?

– Jeg er egentlig ikke den beste å spørre siden jeg pleier å bruke ganske lang tid på å lage middag også i ukedagene, siden jeg er så glad i å lage og spise mat! Når det skal gå kjapt så er fiskekake i grovt pitabrød med masse grønt og en dressing laget av Drømmelett og sweet chili en sikker vinner i vår familie.

Vektklubb-ekspertene: Våre raske hverdagsmiddager

– Favorittkrydder?

– Mitt favorittkrydder er jo egentlig ikke et krydder, men det gir definitivt mye smak, jeg bruker mye hvitløk i matlagingen.

– Hva liker du å spise på restaurant?

– Mange retter! Dette høres sikkert ut som et rart svar, men sannheten er at jeg elsker å gå på restauranter der man får servert mange små, ulike retter, noe veldig godt og noe veldig rart. Min beste restaurantopplevelse var på Noma i København i 2014. Da spiste vi 27 retter med tilhørende vinpakke, mye godt og mye rart. Jeg sto over den ene retten som var levende reke! Det er dyrt å gå på bedre restauranter, men vi er sjelden ute å spiser og unner oss heller litt ekstra av og til. Neste sommer planlegger vi en tur på Under, undervannsrestauranten med en stjerne i Michelin-guiden. Restaurant Under ligger på Spangereid i Lindesnes, verdens fineste sted. Mamma kommer fra Spangereid og mamma og pappa har hytte som ligger bare én kilometer fra restauranten.

– Ditt beste råd for å ha det bra med seg selv:

– «Godt nok». Jeg tror vi alle bør jobbe med å være mer tilfreds med det vi får til og bruke mindre tid på å «leke» «finn fem feil øvelsen» overfor oss selv. Ellers er et av mine mantra at «sunnhet og nytelse kan kombineres»!

Hvilke andre inspirerende personer bør vi snakke med? Send oss et tips her!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her