Vi blir fetere og fetere

Publisert: 2012-05-04 15:38

Når du ser deg i speilet eller går ut av døren, ser du mest sannsynlig en overvektig person.

FØR OG NÅ: Siden 1980 er antallet menn med fedme firedoblet, mens tilsvarende tall for kvinner er nesten tredoblet. Bildet til høyre er manipulert.

Foto: YURI ARCURS, FOTOLIA

FEDMEEKSPERT: Overlege og fedmeforsker Jøran Hjelmesæth.

Foto: Støtvig Alf Øystein

I dag er det nemlig mer vanlig å være overvektig enn normalvektig.

De nyeste tallene viser at 70 prosent av voksne menn og 52 prosent av voksne kvinner har en BMI over normalvekt. I 1980 var de samme tallene 46 prosent for menn og 32 prosent for kvinner.

- I dag er det er unormalt å være normal, sier Jøran Hjelmesæth, leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold.

For fedmebølgen som har skylt over landet de siste 30 årene viser ingen nåde. Den rammer alle samfunnslag, kvinner som menn, unge som gamle.

- Bare se rundt deg, absolutt alle kan bli «rammet» av overvekt og fedme. Fedme er heldigvis noe mindre hyppig, og der er det nok slik at lav inntekt og utdanning er svært viktige risikofaktorer, sier Hjelmesæth.

Ifølge Hjelmesæth er fedme en underkategori av overvekt. Mens overvekt (BMI fra 25-30) gir en lett økt risiko for sykdom, gir fedme (BMI fra 30) en mye større risiko for sykdom og det er usunt for de fleste å ha en BMI over 30.

Én av fem

Mindre hyppig til tross - i dag lider én av fem av fedme, uavhengig av om du heter Kari eller Ola. Siden 1980 er antallet menn med fedme firedoblet. Andelen kvinner er nesten tredoblet.

- De ekstremt høye tallene bekymrer meg, og jeg føler meg ikke trygg på at toppen er nådd, sier Hjelmesæth.

Tallene er hentet fra Tromsøundersøkelsen fra 2008, og er det nyeste publiserte tallmaterialet for overvekt og fedme i Norge.

Fakta om Tromsøundersøkelsen

  • Undersøkelsene er gjennomført av Institutt for samfunnsmedisin (ISM) i samarbeid med Folkehelseinstituttet, Universitetssykehuset i Tromsø og Tromsø kommune.
  • Til sammen har 40 051 forskjellige personer deltatt i minst en av de seks undersøkelsene. 15 157 har deltatt tre eller flere ganger.
  • Siden første undersøkelsen i 1974 har det til sammen vært seks stykker, siste i 2008.
  • I alle undersøkelsene har man kombinert et tilbud om en helseundersøkelse med forskning, og hele aldersgrupper har blitt innkalt.
  • Sammen med HUNT-undersøkelsen ved NTNU er dette de nyeste tallene for overvekt og fedme i Norge. Også den viser en lignende utvikling.

Utgangspunktet for undersøkelsen er kvinner og menn 40-49 år, som er den aldersgruppen som har vært med i alle undersøkelsene.

Både Hjelmesæth og leder av Nasjonalt råd for ernæring, professor Haakon E. Meyer, mener samfunnsutviklingen er årsaken til at befolkningen eser ut.

Lett å være inaktiv

- Vi lever i et fedmefremmende samfunn hvor det er altfor lett å være inaktiv. Resultatet er at befolkningen legger på seg, mener Meyer.

Trine Moholdt ved det medisinske fakultet ved NTNU forteller at vi ikke får i oss mer kalorier i dag enn for ti år siden.

- Vi bruker altfor mye tid på å sitte stille. Vi sitter i bilen, foran TV-en, foran PC-en, og barn kjøres til både skole og trening. Den lette aktiviteten har gått betraktelig ned, og vi har blitt utrolig inaktive. Det er en skremmende utvikling, sier hun.

LES OGSÅ:

Like stor andel overvektige i Norge som i USA

Kom i gang med vårtrening!

Joggeprogram for nybegynnere

Gå ned i vekt på den sunne måten!

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her