FRØ- OG NØTTEBRØD: Om steinalderkosthold er et utelukkende sunt kosthold for Ola Nordmann å velge i 2016, er usikkert. Det som er helt sikkert er at en skive av Steinalderbrødet har dobbel mengde kalorier som en vanlig grov brødskive. Alle foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist
FRØ- OG NØTTEBRØD: Om steinalderkosthold er et utelukkende sunt kosthold for Ola Nordmann å velge i 2016, er usikkert. Det som er helt sikkert er at en skive av Steinalderbrødet har dobbel mengde kalorier som en vanlig grov brødskive. Alle foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Test av brød uten gjær og mel

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2016-01-12 08:44

Er det én ting vi nordmenn ikke kan motstå så er det vel nybakt brød! Om bakeferdighetene ikke er mye å skryte av, finnes det bakemikser i alle varianter. Sistemann ut er denne brødblandingen bestående kun av frø og nøtter, men hvor sunt er det?

Hver måned tester klinisk eræringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist, sunnhetsgraden av nye matvarer.
Hver måned tester klinisk eræringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist, sunnhetsgraden av nye matvarer. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Nyheten fra Regal er et litt annerledes brød av frø og nøtter, uten gjær eller mel.

Innhold:

Blandingen består av 90 prosent frø (linfrø, solsikkefrø, sesamfrø og gresskarfrø) og 10 prosent hasselnøtter og mandler. Selv tilsetter du fire egg, ¾ dl olje og 1 ts salt. Røres sammen og stekes i en brødform i en time på 160 grader. Ikke noe elting eller heving. Fort gjort, enkelt og greit.

Brødet kalles steinalderbrød. Om de spiste akkurat denne typen brød i steinalderen tviler jeg egentlig på, men brød uten mel, men med nøtter og frø, forbindes gjerne med det som mange kaller steinalderkost eller paleo.

Smak:

Et brød helt uten korn og mel vil naturlig nok ha en annen smak og konsistens enn det folk flest forbinder med brød. Det blir mye tygging når alt består av frø og nøtter, men jeg liker det. Mannen var ikke overbegeistret så han gikk over til knekkebrød etter en skive frøbrød. To av småjentene smakte på steinalderbrødet (som jeg kalte «nøttebrød» når jeg introduserte det), og de påsto at de likte det, men gikk likevel over til det høyt elskede polarbrødet da den halve skiva med nøttebrød var spist. Så satt mor igjen med steinalderbrødet sitt og tygde lenge, men fornøyd.

Jeg kan gjerne lage frø- og nøttebrød flere ganger for variasjonens del, men neste gang vil jeg finne en oppskrift og lage frøblandingen selv.

Hvor sunt er det?

Hvordan steinaldermenneskene spiste for tusenvis av år siden, om steinalderkosthold er et utelukkende sunt kosthold for Ola Nordmann å velge i 2016, og om det virkelig er slik at våre gener ikke er tilpasset et kosthold med korn og melk, det er en lang diskusjon med mange fasetter som jeg ikke vil begi meg utpå her. Men om Regals steinalderbrød (jeg liker bedre å kalle det frøbrød eller nøttebrød…) er sunt eller ikke, det skal jeg selvsagt si litt om.

Ingrediensene du trenger for å lage brødet.
Ingrediensene du trenger for å lage brødet.

Brødet består kun av frø, nøtter, egg, olje og salt. Det er rene, sunne (bortsett fra salt da) og næringsrike ingredienser med mye umettede fettsyrer, plante-omega-3, proteiner, kostfiber og mineraler. Så ja, frøbrødet er sunt og en nyttig variasjon til vanlig grovbrød. Frø, kjerner og olje er imidlertid fete og kaloririke ingredienser så mengden frøbrød (i gram) kan nok ikke være så veldig stor før Vektklubbmedlemmene vil merke det godt i kaloriregnskapet sitt. Kaloriinnholdet per 100 gram er omtrent dobbelt så høyt som i vanlig grovbrød. Til tross for et høyt kaloriinnhold synes jeg ikke dette brødet holdt meg lenger mett enn vanlig grovbrød eller grove knekkebrød.

Brødet inneholder store mengder linfrø. Linfrø inneholder cyanogene glukosider som frigjør blåsyre i magen. Dette kan i store mengder være ugunstig så det er anbefalt å holde inntaket på maks 2 spisesekjeer linfrø per dag. Når linfrøene er varmebehandlet ved 100 grader i cirka 20 minutter skal de være trygge å spise, så heldigvis behøver vi ikke tenke på dette når vi spiser brød med linfrø i.

– Jeg skar brødet veldig tynt, og en tynn skive av dette brødet veide cirka 20 gram og gir dermed 100 kcal, forteller Vektklubbs matspaner Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
– Jeg skar brødet veldig tynt, og en tynn skive av dette brødet veide cirka 20 gram og gir dermed 100 kcal, forteller Vektklubbs matspaner Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Vær oppmerksom på at den høye mengden frø og kjerner vil kunne sette ekstra fart på fordøyelsessystemet, så om du blir litt løs i magen så er det forklaringen.

Næringsinnhold per 100 gram ferdig brød:

Energi: 500 kcal
Protein: 20 gram
Fett: 44 gram fett, hvorav mettet fett 5 gram,
Karbohydrat: 11 gram
Salt: 0,9 gram

Sammenlignet med annet brød, per 100 gram brød:

*Grovbrød, 75 prosent sammalt mel: 243 kcal, 2,6 gram fett, 41,4 gram karbohydrat og 9,4 gram protein. 1 vanlig skive på 40 gram gir cirka 85 kcal.
*Grov kneipp, 50 prosent grovt mel: 249 kcal, 2,2 gram fett, 44,2 gram karbohydrat og 9,4 gram protein. 1 vanlig skive på 35 gram gir cirka 87 kcal.
*Møllerens lavkarbobrød: 187 kcal, 10,6 gram fett, 12,9 gram karbohydrat og 5,9 gram protein. 1 skive på 40 gram gir cirka 75 kcal.

Følg matspaneren på instagram @matspaneren eller tagg bilder av matvarer du ønsker at vi skal teste med #matspaneren. Du kan også sende oss en mail til vektklubb@vg.no

Andre matvarer matspaneren har testet:

Kunstig søtning i bakst

Grov bunn til porsjonspizza
Sukkerredusert yoghurt på pose

Mat på farten: Orientals bulgursalat

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her