Test av brød uten gjær og mel

Publisert: 2016-01-12 08:44

Er det én ting vi nordmenn ikke kan motstå så er det vel nybakt brød! Om bakeferdighetene ikke er mye å skryte av, finnes det bakemikser i alle varianter. Sistemann ut er denne brødblandingen bestående kun av frø og nøtter, men hvor sunt er det?

Jan Petter Lynau / VG

Nyheten fra Regal er et litt annerledes brød av frø og nøtter, uten gjær eller mel.

Innhold:

Blandingen består av 90 prosent frø (linfrø, solsikkefrø, sesamfrø og gresskarfrø) og 10 prosent hasselnøtter og mandler. Selv tilsetter du fire egg, ¾ dl olje og 1 ts salt. Røres sammen og stekes i en brødform i en time på 160 grader. Ikke noe elting eller heving. Fort gjort, enkelt og greit.

Brødet kalles steinalderbrød. Om de spiste akkurat denne typen brød i steinalderen tviler jeg egentlig på, men brød uten mel, men med nøtter og frø, forbindes gjerne med det som mange kaller steinalderkost eller paleo.

Smak:

Et brød helt uten korn og mel vil naturlig nok ha en annen smak og konsistens enn det folk flest forbinder med brød. Det blir mye tygging når alt består av frø og nøtter, men jeg liker det. Mannen var ikke overbegeistret så han gikk over til knekkebrød etter en skive frøbrød. To av småjentene smakte på steinalderbrødet (som jeg kalte «nøttebrød» når jeg introduserte det), og de påsto at de likte det, men gikk likevel over til det høyt elskede polarbrødet da den halve skiva med nøttebrød var spist. Så satt mor igjen med steinalderbrødet sitt og tygde lenge, men fornøyd.

Jeg kan gjerne lage frø- og nøttebrød flere ganger for variasjonens del, men neste gang vil jeg finne en oppskrift og lage frøblandingen selv.

Hvor sunt er det?

Hvordan steinaldermenneskene spiste for tusenvis av år siden, om steinalderkosthold er et utelukkende sunt kosthold for Ola Nordmann å velge i 2016, og om det virkelig er slik at våre gener ikke er tilpasset et kosthold med korn og melk, det er en lang diskusjon med mange fasetter som jeg ikke vil begi meg utpå her. Men om Regals steinalderbrød (jeg liker bedre å kalle det frøbrød eller nøttebrød…) er sunt eller ikke, det skal jeg selvsagt si litt om.

Brødet består kun av frø, nøtter, egg, olje og salt. Det er rene, sunne (bortsett fra salt da) og næringsrike ingredienser med mye umettede fettsyrer, plante-omega-3, proteiner, kostfiber og mineraler. Så ja, frøbrødet er sunt og en nyttig variasjon til vanlig grovbrød. Frø, kjerner og olje er imidlertid fete og kaloririke ingredienser så mengden frøbrød (i gram) kan nok ikke være så veldig stor før Vektklubbmedlemmene vil merke det godt i kaloriregnskapet sitt. Kaloriinnholdet per 100 gram er omtrent dobbelt så høyt som i vanlig grovbrød. Til tross for et høyt kaloriinnhold synes jeg ikke dette brødet holdt meg lenger mett enn vanlig grovbrød eller grove knekkebrød.

Brødet inneholder store mengder linfrø. Linfrø inneholder cyanogene glukosider som frigjør blåsyre i magen. Dette kan i store mengder være ugunstig så det er anbefalt å holde inntaket på maks 2 spisesekjeer linfrø per dag. Når linfrøene er varmebehandlet ved 100 grader i cirka 20 minutter skal de være trygge å spise, så heldigvis behøver vi ikke tenke på dette når vi spiser brød med linfrø i.

Vær oppmerksom på at den høye mengden frø og kjerner vil kunne sette ekstra fart på fordøyelsessystemet, så om du blir litt løs i magen så er det forklaringen.

Næringsinnhold per 100 gram ferdig brød:

Energi: 500 kcal
Protein: 20 gram
Fett: 44 gram fett, hvorav mettet fett 5 gram,
Karbohydrat: 11 gram
Salt: 0,9 gram

Sammenlignet med annet brød, per 100 gram brød:

*Grovbrød, 75 prosent sammalt mel: 243 kcal, 2,6 gram fett, 41,4 gram karbohydrat og 9,4 gram protein. 1 vanlig skive på 40 gram gir cirka 85 kcal.
*Grov kneipp, 50 prosent grovt mel: 249 kcal, 2,2 gram fett, 44,2 gram karbohydrat og 9,4 gram protein. 1 vanlig skive på 35 gram gir cirka 87 kcal.
*Møllerens lavkarbobrød: 187 kcal, 10,6 gram fett, 12,9 gram karbohydrat og 5,9 gram protein. 1 skive på 40 gram gir cirka 75 kcal.

Følg matspaneren på instagram @matspaneren eller tagg bilder av matvarer du ønsker at vi skal teste med #matspaneren. Du kan også sende oss en mail til vektklubb@vg.no

Andre matvarer matspaneren har testet:

Kunstig søtning i bakst

Grov bunn til porsjonspizza
Sukkerredusert yoghurt på pose

Mat på farten: Orientals bulgursalat

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her