KOSTHOLD ELLER TRENING? Det hjelper ikke å gjøre hundrevis av sit ups, det er kjøkkenbenken som avgjør hvor mye beltet strammer.
KOSTHOLD ELLER TRENING? Det hjelper ikke å gjøre hundrevis av sit ups, det er kjøkkenbenken som avgjør hvor mye beltet strammer. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Dette må du må droppe: Magevennlige matvalg for en smalere midje

Maria Tveiten Helgeby
Publisert: 2014-09-26 17:44

Smarte og enkle grep i matveien gir stor effekt for midjemålet. Her er tipsene du trenger for å spise vekk kulemagen.

Klinisk ernæringsfysiolog Marianne H. Wennersberg er ekspert i Vektklubbs fagpanel.
Klinisk ernæringsfysiolog Marianne H. Wennersberg er ekspert i Vektklubbs fagpanel. Foto: Karin Beate Nøsterud / VG

– Alle som ønsker å slanke seg bør dele tallerkenen inn i tre. Tenk at hver middag skal bestå av en tredjedel grønnsaker, en tredjedel fullkornspasta, ris eller poteter, og en tredjedel rent kjøtt, fisk eller belgfrukter, sier klinisk ernæringsfysiolog Marianne Hauge Wennersberg til VG.

Hun understreker at det er viktig å få med grønnsaker til hvert måltid – også frokost og lunsj.

– Du kan for eksempel ha grønnsaker på brødskiven eller i lunsj-smoothien. Dette inneholder fiber og er både sunt og mettende. Overspising kan du unngå ved å spise regelmessig. Da holdes i tillegg forbrenningen i gang, sier Wennersberg.

Maten du bør shoppe og droppe

1.

OST er en kaloribombe. Velg helst ost med 10 prosent fett eller mindre. Mager ost har dårlig smelteegenskaper, bruk da heller litt mindre av vanlig ost.
OST er en kaloribombe. Velg helst ost med 10 prosent fett eller mindre. Mager ost har dårlig smelteegenskaper, bruk da heller litt mindre av vanlig ost. Foto: Magnar Kirknes / VG

Dropp: Fete meieriprodukter

Shop: Velg lettere eller magre varianter av hvitost, brunost og smøreost, og drikk skummet- eller ekstra lett melk istedenfor lettmelk og helmelk.

2.

FETT OG SALT: Vanlig salami har en fettinnhold på 35-40 prosent. Det betyr at mer enn 80 prosent av energien kommer fra fett. Resten er protein.
FETT OG SALT: Vanlig salami har en fettinnhold på 35-40 prosent. Det betyr at mer enn 80 prosent av energien kommer fra fett. Resten er protein. Foto: Geir Olsen / VG

Dropp: Fettholdig pålegg som majones og salami.

Shop: Prøv å holde deg til magert kjøttpålegg som helst inneholder under ti prosent fett. Skinke av enten svin, kylling eller kalkun er alle sunnere og magrere enn for eksempel fårepølse og servelat.

3.

RASKE KARBOHYDRATER gir rask blodsukkerstigning. Det spiller ingen rolle hva slags kornsort melet er laget av, det er grovheten som er av betydning for hvor raskt kroppen tar opp karbohydratene.
RASKE KARBOHYDRATER gir rask blodsukkerstigning. Det spiller ingen rolle hva slags kornsort melet er laget av, det er grovheten som er av betydning for hvor raskt kroppen tar opp karbohydratene. Foto: Krister Sørbø / VG

Dropp: Fint brød. Det gir deg ikke den samme metthetsfølelsen, og kan dermed føre til at du spiser mer mat og dermed flere kalorier.

Shop: Grovbrød som inneholder mellom 50 og 75 prosent grovt mel og hele korn inneholder masse fiber som både holder deg mett lenge, og er viktig for trening av tarmen. Du kan ikke se på et brød om det er grovt, så les varedeklarasjonen. Farge kan være tilsatt som gjør det mørkere.

4.

KLASSIKER? Maisflarn med melk og sukker gir i hvert fall blodsukkeret et kick, og er neppe det sunneste du kan fylle frokostbollen med.
KLASSIKER? Maisflarn med melk og sukker gir i hvert fall blodsukkeret et kick, og er neppe det sunneste du kan fylle frokostbollen med. Foto: Magnar Kirknes / VG

Dropp: Søte frokostblandinger. Mange kornblandinger som ser sunne ut kan være tilsatt masse sukker.

Shop: Pass på at den du kjøper er med minst mulig sukker, helst under ti prosent. Gjør den eventuelt søtere med frisk frukt og bær. Andre alternativer er havregryn, flerkornmüsli og granola med mindre enn ti prosent tilsatt sukker.

Slik blir du kvitt den farlige kulemagen

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Fullkornsgrøt er fast food som kroppen elsker

Lavkarbo eller lavfett - hvilken diett funker best?

5 styrkeøvelser du bør slutte med

Deler seg ned i vekt på sosiale medier

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her