–30 KILO: Bård har gått opp og ned i vekt flere ganger. Problemet var at han mistet motivasjonen for å leve sunt etter en stund. Nå har han alliert seg med kona og lært seg å starte med ny frisk etter små utskeielser fremfor å gi opp hele slankeprosjektet.
–30 KILO: Bård har gått opp og ned i vekt flere ganger. Problemet var at han mistet motivasjonen for å leve sunt etter en stund. Nå har han alliert seg med kona og lært seg å starte med ny frisk etter små utskeielser fremfor å gi opp hele slankeprosjektet. Foto: Privat

Kandidat 8 til kåring av Årets Vektklubb-medlem 2015: Bård holdt på å miste jobben på grunn av vekten

Elisabeth Stigum
Publisert: 2015-11-23 16:30

Bård Arne Arnljot (60) fra Kirkenes veide så mye at han hadde utviklet diabetes type 2. Det betydde at jobben som flygleder sto i fare hvis han ikke tok grep om kostholdet.

Derfor slet jeg med vekten:

Overvektig har jeg vært lenge. Har vært medlem i Vektklubb i noen år og har vel hatt tre ordentlige forsøk på å gå ned i vekt, før det denne gangen ble «kniven på strupen». Har i flere år hatt noe høyt blodtrykk. Ikke faretruende, men dog for høyt.

Er i utgangspunktet glad i mat, og har vel vent meg til å spise selv etter at jeg er mett fordi det er godt. Glad i å lage mat er jeg også.

Vendepunktet:

For drøyt et år siden fikk jeg diagnosen diabetes type 2 og da var brått jobben i faresonen. Jeg jobber som flygeleder og hvis jeg må bruke medisiner mot diabetes kan jeg ikke lenger jobbe. Så i oktober 2014 satte jeg i gang, nok en gang på Vektklubb, men med ganske alvorlig motivasjon denne gangen.

STEM HER!

Slik gikk jeg ned:

FØR: Her kjører Bård trailer. En stillesittende arbeidsdag og dårlig kosthold gjorde at han utviklet diabetes type 2.
FØR: Her kjører Bård trailer. En stillesittende arbeidsdag og dårlig kosthold gjorde at han utviklet diabetes type 2. Foto: Privat

Jeg startet med å veie alt jeg spiste og legge det inn i dagboken på Vektklubb.no. Har gått over til å spise mye salatblandinger. Mager mat er tammere enn fet mat, for det sitter mye smak i fettet, men da bruker jeg krydder for å gi mer smak.

Har kuttet ned drastisk på bruken av potet. Bruker krydret couscos og grov ris som erstatning. Spiser mye fisk og magert kjøtt. Satser på grove fullkornsprodukter med mye fiber for det holder mettheten lengre.

Å endre livsstil og å gå ned i vekt er vanvittig mye lettere om man ikke er alene om det. Jeg har drevet på sammen med kona og vi har inspirerte og støttet hverandre hele veien. Hun har gått ned omtrent det samme som meg. Det er uvurderlig å ha en partneren som støtter deg. Det finnes nok av bekjente som mer eller mindre ubevisst kan sabotere for kostholdsplanen ved å gjøre fristende mat litt for tilgjengelig enn du ønsker.

Nå har jeg gått ned 30 kilo fra 116,5 kilo til 85 kilo, og har et tilnærmet normalt blodtrykk. Blodsukkerverdiene er helt normale, slik at jeg så lenge jeg holder lav vekt er «frisk» fra sukkersyken. Dog vil den komme tilbake om jeg ikke fortsatt holder den lave vekten. Har gått ned i buksestørrelser fra 44 tommer livvidde til at jeg i dag bruker 34 tommer. En viss forskjell!

Veien videre, slik skal jeg holde vekten:

FØR: Her er Bård på skytebanen. Han har alltid vært aktiv og sosial selv om vekten har vært for høy.
FØR: Her er Bård på skytebanen. Han har alltid vært aktiv og sosial selv om vekten har vært for høy. Foto: Privat

Jeg har nok nådd et delmål for jeg skal videre ned mot 80 kg, men har det slett ikke travelt med det. I løpet av våren 2016 eller der omkring regner jeg med å være på plass på +/- 80kg.

Regner med å fortsette med veiing, en kostholdplan og Vektklubb i alle fall i tre år etter at jeg er nede på målvekta. Jeg skal også fortsette med mosjon selv når målet er nådd.

FÅ TIL AVSTEMNING!

Mine 3 beste tips til andre:

1. Fokuser på maten fremfor trening. Gå først ned noen kilo før du begynner å trene seriøst. Man går ikke ned i vekt med det man trener, men med det man IKKE stapper i munnen! Jeg gikk ned cirka 10 kilo før jeg begynte å gå. Har dårlig kne og det hadde ikke holdt om jeg hadde belastet det mens jeg veide som mest.

2. Vær veldig måteholden med alkohol. Alkohol forstyrrer forbrenningen og hvis man blir lett beruset svekkes viljen til å stå over snop. Viktig å føre inn i tabellen det man drikker om man gjør det, og alt snop som spises ved siden av. Jeg bruker alkoholfritt øl som alternativ. Smaker like godt, men har ikke alkohol og mindre kalorier en vanlig øl.

3. Ikke gi opp uansett hva som skjer. Noen dager går alt rett vest, man faller utfor planen og spiser feil ting og alt for mye. Det vil alle oppleve! Da er det viktig at man ikke gir opp men fortsetter ufortrødent neste dag. Panisk «snopgnafsing» er normalt av og til, prøv å unngå det mest mulig og fortsett neste dag som ingenting har hendt. Ikke prøv å kompensere for mye en dag med for lite neste dag, det kan også ende feil.

OVERSIKT: Se alle 10 kandidater til Årets medlem 2015

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Hvem blir Årets Medlem 2015?

Alle kandidatene er nominert av andre Vektklubb-medlemmer. Dette er ingen kilokonkurranse, men en premiering av vanlige mennesker som har klart å motstå utallige fristelser, bekjempet dørstokkmila og gått ned i vekt ved å erstatte dårlige uvaner med en sunn livsstil.
Sammen med VGs lesere vil en fagjury stemme frem hvem som stikker av med den gjeve seieren. I juryen sitter Vektklubbs fageksperter på kosthold og trening: Christian A. Drevon er lege og professor i ernæring, Anne Mette Rustaden er utdanner fysioterapeut og tar doktorgrad i styrketrening, Anette Skarpaas Ramm er klinisk ernæringsfysiolog og Roger Holmedal er personlig trener og foreleser.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Storeeller i Google Play

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Flere artikler

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her