FØR og NÅ: På sitt tyngste veide Emmanuel 128 kilo, kanskje mer. Vennene kalte cola for «Emmanuels livsvann». Nå er han 35 kilo lettere og har ikke rørt brus på seks måneder.
FØR og NÅ: På sitt tyngste veide Emmanuel 128 kilo, kanskje mer. Vennene kalte cola for «Emmanuels livsvann». Nå er han 35 kilo lettere og har ikke rørt brus på seks måneder. Foto: Krister Sørbø / VG

Slanket vekk diabetes type to og høyt blodtrykk: - Jeg var ekstrem i matveien

Elisabeth Stigum
Publisert: 2014-04-25 13:42

Et fjell av ostesmørbrød til lunsj, brus hele tiden og gigantiske middagsporsjoner. Til slutt sa kroppen stopp.<br /></p><p>

VAFLER: Emmanuel innrømmer at kostholdet før var ekstremt.
VAFLER: Emmanuel innrømmer at kostholdet før var ekstremt.

En høstdag i fjor, midt i en trapp på jobben, var Emmanuel Dreier (34) nær ved å kollapse. Han veide 128 kilo.

Salgslederen fra Arendal hadde i mange år forsømt sin egen helse.

- Jeg kjente meg utslitt av anstrengelsen bare av å gå opp trappetrinnene, men tenkte først at det var røykingen siden tenårene som gjorde utslag på kondisjonen min. Så fikk jeg plutselig akutte smerter i brystet og problemer med å puste.

Emmanuel klarte å stavre seg til nærmeste PC for å søke på symptomene. Det han leste var langt fra beroligende.

- Jeg fikk panikk og var sikker på at jeg var på vei mot å få hjerteinfarkt!

Emmanuel fikk hastetime hos legen samme dag. Hjerteinfarkt hadde han heldigvis ikke, men han tok flere helsetester, blant annet en pustetest som måler lungefunksjonen. Resultatet var ikke bra.

- Jeg hadde ekstremt lav lungekapasitet og ble satt rett på astmamedisin.

Røyken hadde han stumpet for ett år siden. Følelsen av å «puste lite» eller å ikke få nok luft hadde blitt mer merkbar de siste årene, men han ignorert signalene fra den store, tunge kroppen. Emmanuel spiller tuba i korps på fritiden, og kombinasjonen marsjering og spilling, som i et 17.mai tog, var verst.

I tillegg til astmamedisinen måtte Emmanuel gå med et apparat som måler blodtrykk i ett døgn. Den viste at blodtrykket var altfor høyt for en 34-åring. Og det sluttet ikke der.

- Det aller verste var å få beskjed om at jeg hadde fått diabetes type to. Det føltes som å ha en fot nærmere graven.

De nedslående nyhetene om egen helse var det som skulle til for at Emmanuel endret livsstil.

- Legen ga meg klar beskjed om at jeg måtte ned i vekt, og at jeg måtte ut å gå en halvtime hver dag.

På det stadiet diabetesen til Emmanuel var, ville en halvtimes gåtur tilsvare en dagsdose med diabetesmedisin.

Emmanuel trener nå nesten hver dag etter jobb. Når vektmålet på 85 kilo nås, vil han bytte ut noe av kondisjonstreningen med styrke for å stramme opp kroppen.
Emmanuel trener nå nesten hver dag etter jobb. Når vektmålet på 85 kilo nås, vil han bytte ut noe av kondisjonstreningen med styrke for å stramme opp kroppen.

Mett av fett

Det var ikke bare mangelen på mosjon Emmanuel måtte ta tak i. De ekstreme mengdene cola og ostesmørbrød måtte det bli en slutt på. Før kunne Emmanuel kose seg med fire sjokolader og drikke tre colabokser tomme til en episode av «The Simpsons», som varer i tretti minutter. Det var gjerne etter en stor take-away pizza med masse kjøtt og rømmedressing til middag og kake til dessert.

NYE KLÆR: 3. mars var en ny milepæl for 34-åringen, det var dagen han veide under 100 kilo. Det hadde han ikke gjort siden 2003.
NYE KLÆR: 3. mars var en ny milepæl for 34-åringen, det var dagen han veide under 100 kilo. Det hadde han ikke gjort siden 2003.

- Jo fetere maten var, jo bedre smakte det. Jeg visste jo egentlig at det ikke var sunt. Hadde ikke legen satt ned foten, ville jeg nok bare utsatt å endre livsstil.

At legen hadde troen på at han kunne klare å rette opp skaden ved livsstilsendring, har hatt stor betydning for motivasjonen. I tillegg har Emmanuel mottatt mye støtte fra venner når han fra tid til skriver oppdateringer på Facebook om sitt slankeeventyr.

For å få hjelp med kostholdet meldte Emmanuel seg inn i Vektklubb.no i oktober 2013.

- Det har nesten gått sport i å registrere kalorier og holde seg innenfor grensen. Jeg har ikke lidd noen nød selv om jeg har slanket meg, for jeg lever godt på 2500 kcal om dagen, forteller han.

Nå fyller Emmanuel handlekurven med knekkebrød, magerost, linser, grønnsaker og magre meieriprodukter. Gresk yoghurt er favoritten, og hvis han skal kose seg kjøper han heller en liten belgisk sjokolade enn de store platene som før gikk ned på høykant.

Her er Emmanuel stylet av stylist Tom Greni og frisør Una Namløs i forbindelse med Vektklubbs annonsekampanje. Han har på seg Chitch dark age jeans fra HEVN (2798 kr), Oill sko fra ShoeBar (699 kr), Homebound t-shirt (199 kr), Wesc skjorte (799 kr) og Sadler belte (349 kr) fra Carlings.
Her er Emmanuel stylet av stylist Tom Greni og frisør Una Namløs i forbindelse med Vektklubbs annonsekampanje. Han har på seg Chitch dark age jeans fra HEVN (2798 kr), Oill sko fra ShoeBar (699 kr), Homebound t-shirt (199 kr), Wesc skjorte (799 kr) og Sadler belte (349 kr) fra Carlings. Foto: Krister Sørbø / VG

- Til middag spiser jeg helst ferdigmåltider fra Toro, Fjordland og Sarita. Det gjør det lettere å holde seg til riktig porsjonsstørrelse, forteller Emmanuel.

Bestevenn med tredemøllen

6. november fikk Emmanuel førerkort og fant fort veien til treningssenteret.

- Jeg stilte inn tredemøllen på bratt motbakke og gikk i 30 minutter. Etter en måned med kondisjonstrening kunne jeg ta mine første joggesteg! Jeg har også vært opptatt av å trene styrke og spesielt kjernemusklatur for å styrke kroppen og stramme opp.

Treningen og kostendringene ga resultater på helsetestene.

- Etter en vektnedgang på åtte kilo kunne legen fortelle meg at blodtrykket var normalt og at diabetesen var borte!

På seks måneder har Emmanuel slanket vekk 35 kilo og lungekapasiteten har økt fra 25 prosent til 79 prosent.

- Nå som jeg har gått ned så mye i vekt og har blitt kvitt diabetes type to, så har jeg faktisk ikke like stor lyst på usunn mat lenger.

Han kan fortsatt unne seg en sjokolade eller litt usunn mat, men i helt andre mengder enn før.

- En ting er i hvert fall sikkert, jeg hadde ikke klart å komme så langt med dette her hvis ikke det hadde vært for Vektklubb, med mindre jeg hadde reist til USA og fått delta i «The Biggest Loser» med Jillian Michaels skrikende inn i øret mitt på tredemølla!

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem

Les også:

Marte sluttet med snop, gikk ned 17 kilo

For tykk for forsikring! Da gikk Anniken ned 20 kilo

Gikk til og fra jobb, kvittet seg med 25 kilo

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her