Noe å ruge på

Publisert: 2012-08-31 12:44

Rugbrød har både fukt og utholdenhet - en skikkelig grovis med andre ord.

Rugbrød inneholder sunne, langsomme karbohydrater. Men pass på tykkelsen på skivene! Den tykke skiven veier 124 gram og gir ca 274 kcal. Den tynne skiven veier 74 gram og 164 kcal.

Philip Larsen-Lund

Vi er en brødspisende nasjon. Hele 76 % av befolkningen spiser brødmat til frokost (kilde: undersøkelse om brødvaner fra 2011). Rug er en kornsort som ble benyttet mye i middelalderen, og i dag forbindes rug kanskje aller mest med danske eller tyske rugbrød.

Rug er svært fiberrikt og det binder vann som gir en fyldig smak til brød. De blir mer saftig og har lengre holdbarhet selv om brødene er tunge og kompakte.

En skive rugbrød veier derfor mer enn en vanlig skive grovt brød bakt på hvete og andre kornsorter. De tynne og ferdig oppskårede skivene av butikkjøpt rugbrød veier opp mot 60-70 gram og gir mellom 110 - 150 kcal per skive.

I Vektklubbs oppskriftsdatabase har vi lagt inn disse rugbrødoppskriftene:

Rugbrødoppskrifter

Pålegg som går godt til rugbrød:

  • Egg, tomat og basilikum
  • Leverostei og sylteagurk eller syltede rødbeter
  • Makrell i tomat og agurk
  • Cottage cheese, avokado, pepper og noen sitrondråper
  • Velmodnet gulost og appelsinmarmelade
  • Kokt skinke eller kaklunpålegg med grov sennep

Supersunt! Her har vi smurt makrell i tomat på den tynne rugbrødskiven. Det gir cirka 265 kcal.

Philip Larsen-Lund

Fingermat, tapas eller forrett

Hva med å prøve Rugbrødchips med tapenade eller Grove rug-pannekaker med røkelaks og kremost? Perfekt å servere i selskap med mange gjester.

Fristende fingermat med en sunnere vri. Rugbrødchips og pannekakerull med fyll gir cirka 80 kcal hver per stykk.

Brodogkorn.no - Opplysningskontoret for brød og korn

Rug med knekk

Varierende mengder rugmel er ofte å finne i grovbrød. Men har du også tenkt over at mange kjente og populære knekkebrød laget av grovt rugmel? Her en noen eksempler:

Rug-knekkebrød:

Tynne rug-knekkebrød:

Knekkebrød er en slankefavoritt. Mange er laget av grovt rugmel. Cottage cheese, eplesyltetøy og kanel smaker nydelig på grovt knekkebrød.

Magnar Kirknes / VG

Kilde: Brodogkorn.no - Opplysningskontoret for brød og korn,

Brødvaner spørreundersøkelse 2011.

Les også:

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her