– Ikke sunnere enn lettbrus, konkluderer Vektklubbs matspaner.
– Ikke sunnere enn lettbrus, konkluderer Vektklubbs matspaner. Foto: Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren tester sparkling økologisk limonade

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2021-05-04 17:58

Økologisk limonade søtet med agavesirup høres jo bra ut, men er det sunnere enn vanlig brus eller lettbrus? Vektklubbs matspaner har smakt og sett nærmere på Kolonihagens nye brusende limonader.

Innhold:

Kolonihagens limonader er laget av økologiske ingredienser og består hovedsakelig av kullsyreholdig vann. Limonadene er søtet med åtte prosent agavesirup og inneholder 2-3 prosent konsentrert eplejuice samt konsentrert sitronjuice. I tillegg er det konsentrert druejuice, ingefærpuré og ingefæraroma i ingefærlimonaden, og sitronaroma i sitronlimonaden.

Pris: 23 kroner for en boks med 0,33 liter.

Agavesirup er en raffinert sirup som utvinnes av agaveplanter. En kuriositet er kanskje at den mest vanlige bruken av agavesirup er å fermentere den for å lage tequila.

Tidligere testet: Vegetarisk bacon

Hva smaker det?

Jeg synes begge limonadene smaker litt mindre søtt en vanlig brus. Sitronlimonaden er frisk, men jeg synes kanskje den smaker litt lite og kunne tenkte meg ennå mer syrlig sitron. Ingefærlimonaden smaker mer, den har en tydelig ingefærsmak og ble min favoritt av de to limonadene.

Begge limonadene har en mer naturlig smak enn vanlig brus slik som for eksempel Cola (hvilken smak er nå det egentlig?) eller Sprite, og det er kanskje ikke så rart når de inneholder ulike fruktjuicer i stedet for kun aromaer.

Les også: Syv ting du bør vite om sukker

Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er Vektklubbs matspaner.
Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er Vektklubbs matspaner. Foto: Petter Emil Wikøren / VG

Hvor sunt er det?

De små mengdene fruktjuice tilfører ikke noen vitaminer å snakke om, så i likhet med de fleste typer brus får du i deg hovedsakelig søtet og smaksatt vann. Limonadene inneholder imidlertid litt færre kalorier enn vanlig brus, men det er ikke så stor forskjell at det har noen egentlig praktisk betydning, om ikke du drikker store mengder brus da.

Les også: Derfor bør du spise frukten fremfor å drikke den

Agavesirup er cirka halvannen ganger søtere enn sukker og man behøver derfor mindre mengder for at det skal gi søt smak. Agavesirup består hovedsakelig av fruktose som har en lavere glykemisk indeks enn vanlig sukker.

Det betyr imidlertid ikke at agavesirup i seg selv er sunnere enn vanlig sukker, faktisk heller tvert imot. Fruktose metaboliseres i leveren og overflødig fruktose kan omdannes til fett og påvirke fettstoffene både i blodet og leveren.

Kolonihagen fås blant annet hos Rema 1000 og Kolonial.
Kolonihagen fås blant annet hos Rema 1000 og Kolonial. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

«Naturlig» gjør det ikke sunnere

Jeg har hørt noen argumentere med at agavesirup er et «naturlig» søtningsmiddel. Men hva legger man i begrepet naturlig? Sukker, (altså sukrose), kommer også fra planter og er like «naturlig».

Mange forsøker å unngå vanlig hvitt sukker og erstatter det med andre søtningsmidler slik som honning, agave, lønnesirup, kokosblomstsukker og andre varianter, men det er sjelden særlig sunnere enn å bruke vanlig sukker.

Her er det altså mengden søtningsmiddel som avgjør hvor «sunn» maten eller drikken blir, ikke hvilket søtningsmiddel som er brukt. Jeg slår fortsatt et slag for sukkerfri brus eller smaksatt farris som leskedrikk i stedet for vanlig brus eller lett sukkerredusert brus.

Kostholdseksperter slår fast: – Lettbrus er trygt

Jeg er usikker på hvem som er målgruppen for disse limonadene. Er det de som er opptatt av at matvarer helst bør være økologisk dyrket? Er det de som ønsker å redusere sukkerinntaket og som da tenker at agavesirup må være bedre? Eller er det de som synes «naturlig» appellerer? Kanskje alle de nevnte. Selv kan jeg godt kjøpe ingefærlimonaden igjen, ikke fordi den er så mye sunnere enn andre lignende drikker, men fordi jeg syntes den hadde god smak.

Næringsinnhold per 100 ml:

 • Sparkling ingefær: 31 kcal, 0 gram fett, 7,8 gram karbohydrater og <0,5 gram protein. En boks á 330 ml gir 102 kcal.
 • Sparkling sitron: 30 kcal, 0 gram fett, 7,5 gram karbohydrater og <0,5 gram protein. En boks á 330 ml gir 99 kcal.

Sammenlignet med lignende drikke per 100 ml

For sammenligningens del har jeg også satt opp hva 330 ml av de andre drikkene vil gi i kaloriinnhold selv om ikke alle drikkene kommer i den mengdeenheten. Produktene er rangert fra høyest til lavest kaloriinnhold.

 • Naturfrisk økologisk cola (kjøpes for eksempel i helsekostbutikker): 45 kcal, <0,1 gram fett, 10 gram karbohydrat og <0,1 gram protein.
  En flaske á 250 ml gir 112 kcal.
  330 ml vil gi 148 kcal.
 • Coca cola original: 42 kcal, 0 gram fett, 10,6 gram karbohydrater og 0 gram protein.
  En boks á 330 ml gir 139 kcal.
 • Naturfrisk økologisk sitronbrus (med 20 prosent sitronjuice og tilsatt sukker): 38 kcal, <0,1 gram fett, 9,4 gram karbohydrater og <0,1 gram protein.
  En flaske á 250 ml gir 95 kcal.
  330 ml vil gi 125 kcal.
 • Whole earth organic sparkling lemonade (økologisk limonade søtet med agavesirup): 34 kcal, 0 gram fett, 8 gram karbohydrat og 1 gram protein.
  En boks á 330 ml gir 112 kcal.
 • Mountain Dew sukkerredusert brus (inneholder både sukker og søtstoffer): 29 kcal, 0 gram fett, 7,1 gram karbohydrat og 0 gram protein.
  En flaske på 0,5 liter gir 145 kcal. 330 ml vil gi 96 kcal
 • Solo super rabarbra og bringebær (uten tilsatt sukker, med søtstoffer): 4 kcal 0,5 gram fett, 0,8 gram karbohydrater og 0,5 gram protein.
  330 ml vil gi cirka 13 kcal.

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

 • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her