Det kan være lett å momse i seg mer snacks enn man tror foran TV-en.

Fem grep for å unngå vektøkning om høsten

Publisert: 2022-11-11 15:20

Lavere energinivå, mer sofakos og økt matinntak. Kjenner du deg igjen? Her er rådene som gjør det enklere å kontrollere vekten i høstmånedene.

Høsten som byr på kortere og kaldere dager kan gjøre det utfordrende å holde på gode vaner med regelmessig fysisk aktivitet og å spise sunt. I tillegg starter førjulstiden med julebord og julevarer i butikk allerede fra oktober.

Resultatet kan for mange bli at du spiser mer og beveger deg mindre - det stikk motsatte av det som er anbefalt når målet er vektreduksjon eller å holde deg vektstabil.

PSST! Er du interessert i helse og livsstil, men ikke medlem i Vektklubb? Da vil vi gjerne høre fra deg. Vi har laget en liten spørreundersøkelse, og setter stor pris på om du tar deg tid til å si din mening!

Med disse fem tipsene blir det enklere å få en lettere høst, både fysisk og mentalt.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

1. Skriv ned fysisk aktivitet i timeplanen

Hvor mange ganger har du ikke tenkt at du burde reist på trening den neste uken? Eller kanskje du har sittet på jobb med planer om å gå en lang kveldstur, men så skjedde ikke likevel.

Det høres kanskje banalt ut, men det er ikke uten grunn for at vi skriver ned ting i kalenderen.

I en travel hverdag er det mye man skal rekke over. Når alle gjøremål og avtaler står oppført i timeplanen er det jo også større sannsynlighet for at det blir gjennomført. I denne oversikten er det derfor viktig å skrive ned din egentid der du henter energi og overskudd. En avtale med deg selv er like viktig som andre avtaler!

Finn ut hvilke dager og tidspunkter det passer for at du skal kunne gjennomføre en form for fysisk aktivitet og få det ned i timeplanen.

Å spise sunt og bevege deg er noe positivt du gjør for deg selv, din kropp og din helse, sier kostholds- og treningsekspert i Vektklubb, Silje Bjørnstad.

2. Allier deg med andre

Du er garantert ikke alene om å tenke at «jeg burde ha kommet meg ut og gått en tur» eller «jeg burde ha trent mer».

Aktivitetsavtaler med en eller flere gjør det enklere og mer motiverende å komme i gang. Du kan for eksempel avtale faste treningstidspunkter med en venn eller kollega, eller du kan delta på ulike gruppetimer på et treningssenter.

Begynne å trene: Slik får du treningsmotivasjon

Et annet alternativ er å investere i din egen personlig trener der du da får treningsøkter som er individuelt tilrettelagt for deg og dine mål.

I dag er det også mange arbeidsplasser som har sine egne interne aktivitetskonkurranser, treningstimer og lignende som virkelig kan være den inspirasjonen du trenger for å komme deg ut.

TURVENN: Det blir vanskeligere å droppe planlagte treningsøkter når du har en avtale med andre.

3. Bruk digitale verktøy

En treningsklokke, aktivitetsmåler eller en app kan gi økt motivasjon for å redusere stillesitting og øke det daglige aktivitetsnivået.

Mange får seg en skikkelig overraskelse når de oppdager hvordan man ligger an når det gjelder hverdagsaktivitet. Hvor mye du beveger deg i hverdagen har stor innvirkning på vekt og den generelle helsen di.

Ofte vil mer hverdagsaktivitet og «NEAT» være viktigere enn mer trening når målet er vektreduksjon. NEAT står for non-exercise activity thermogenesis og sier noe om energiforbruket ved annen aktivitet enn trening.

Dette kan være småaktivitet som å gå trapper, sykle til jobb eller butikken, husarbeid og så videre. Alle aktiviteter og bevegelse vi utfører koster energi. Småaktiviteten er helt vesentlig for energiforbruket i hverdagen og som derfor kan ha stor betydning for vekten.

Snik inn litt sofaløft når du støvsuger og du får garantert opp pulsen og forbrenningen! Pass på løfteteknikken før du gyver løs.

4. Vær bevisst på tilgjengelighet

Hva du har tilgjengelig hjemme er naturligvis av stor betydning for hva man ender opp med å spise og drikke. Her gjelder det å være bevisst på hva som havner i handlekurven når du er på butikken.

Unngå å ha kaloribomber og søtsaker tilgjengelig i hjemmet hvis du egentlig vil holde deg unna, men vet at du ikke klarer! For mange kan bare det å vite at det ligger noe søtt i kjøkkenskapet trigge en følelse av søtsug.

Skriv handleliste og forhold deg til denne. Sett heller frem sunn snacks som oppskjært frukt og grønt fremfor skåler med chips og sjokolade når du bare må ha noe.

5. Vær obs på porsjonsstørrelsen

En «normal porsjon» i dag er noe ganske annet enn det man så for 30-40 år siden. I butikkene finner vi større forpakninger, hos bakeren får vi større boller, og på kjøkkenet har vi større tallerkener og romsligere glass.

Det er godt dokumentert at det visuelle har mye å si for hvordan hjernen oppfatter porsjoner. Forskning viser at jo større tallerken eller skål vi bruker, desto mer spiser vi. Unngå derfor svære tallerkener og store skåler når du skal forsyne deg med mat - og fyll opp med salat og grønnsaker først.

Husk også at det er forskjell på enhet og porsjon. Ulike matprodukter og snacks merkes med informasjon om næringsinnhold per porsjon.

Et eksempel er potetgullposen du skal kose deg med på kvelden hvor det kan stå at én porsjon er angitt som 30 gram, mens hele posen kanskje er på 200 gram. Det er ikke alltid så enkelt å anslå hvor mye 30 gram er når man først har begynt å spise chips, og dermed kan det totale kaloriinnholdet fra potetgull fort bli høyere enn det som angis å være «én porsjon».

Et annet eksempel er frokostblandinger og müsli hvor også én porsjon ofte defineres som 30 gram. For de aller fleste blir det ofte mer når man begynner å helle i skåla. Det er ikke uvanlig å spise det dobbelte, og kanskje mer enn det også.

Resultatet kan være at du spiser dobbelt så mange kalorier enn det du tror du gjør.

25 gram, cirka åtte stykk er «1 porsjon» Smash! i følge produsenten Nidar. Det gir 134 kcal.
Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her