Hvilken bør du velge? Matspaneren har én klar favoritt.

Sammenligning av gresk yoghurt: Det er én som skiller seg ut

Publisert: 2023-07-14 07:29

Vektklubbs matspaner ble overrasket hvor store forskjeller det var i konsistens og smak mellom de tre yoghurtene som har mindre fett.

Det finnes flere yoghurter av gresk type i butikken. Salakis gresk og tyrkisk yoghurt har vært i butikkene så lenge jeg kan huske.

For en del år tilbake begynte også Synnøve Finden å produsere ulike varianter av gresk yoghurt, med og uten smakstilsetninger. Tine og Kolonihagen har også fulgt etter, og nå er det en rekke greske yoghurter å finne i de fleste butikker.

Men hva har disse til felles, og hva er eventuelt forskjellene? Jeg har testet gresk yoghurt fra fire store aktører i Norge for å sammenligne.

Innhold:

Alle de fire greske yoghurtene har kun to til fire ingredienser. Alle har pasteurisert melk og yoghurtkultur. Synnøve og Salakis har i tillegg fløte. Salakis har også oppgitt melkeprotein på listen. Ikke mye «fiksfakseri» å spore, altså. Tine oppgir at deres yoghurt er laktosefri.

Salakis sin yoghurt har 10 prosent fett, de andre har 2 prosent fett. Proteininnholdet ligger på 8-8,5 gram for alle de tre med 2 prosent fett, mens proteininnholdet i Salakis yoghurt er 5,2 gram.

Salakis og kolonihagens yoghurt kommer i et spann med 1 kilo, Tines i en litt mindre bøtte på 850 gram, mens Synnøve har både i spann med 750 gram og et mindre beger med 350 gram.

Ernæringsfysiologen: Maten du bør spise hver dag

Det er ganske store prisforskjeller, både mellom butikkjedene og yoghurtprodusenter, men det ser ut til at Tines yoghurt kommer best ut på kilopris her, uavhengig av butikk (se mer info om pris lenger ned).

Øverst fra venstre er Kolonihagen, så Salakis, under fra venstre er Tine og så Synnøve i lite beger.

Hva smaker det?

Først og fremst så smaker dette naturell yoghurt. Altså ikke søtt, men heller litt syrlig og mildt av melk.

Jeg visste på forhånd at yoghurten fra Salakis var den tykkeste av dem, noe som sikkert skyldes innholdet av fløte og fett, men jeg ble egentlig litt overrasket hvor store forskjeller det var i konsistens mellom de tre yoghurtene med 2 prosent fett.

 • Kolonihagens yoghurt opplevde jeg som den mest flytende og mest syrlige av alle yoghurtene. Den var mer lik vanlig naturell yoghurt enn det jeg forbinder med tykk og kremet gresk yoghurt.
 • Tines yoghurt var litt fyldigere og mildere i smaken. Smaken var nærmest litt søtlig, selv om den ikke inneholder tilsatt sukker, noe som kanskje kan forklares med at den er laktoseredusert.
 • Synnøves var den tykkeste av de tre magre yoghurtene, og lignet sånn sett mest i konsistens på «originalen» fra Salakis, som er en veldig tykk og fyldig yoghurt, nærmest med puddingkonsistens.
 • Salakis sin yoghurt ble litt kornete når jeg rørte rundt i den, så det passer nok bedre å bare løfte ut skjeer av yoghurten uten å røre så mye rundt i den. Salakis sin yoghurt var litt syrligere enn Synnøves, men mindre syrlig enn Kolonihagens.

Med såpass store forskjeller i smak og særlig i konsistens, kan det være greit å teste litt forskjellige varianter så du finner din favoritt.

100 gram salakis yoghurt med 10 gram honning og 10 gram valnøtter. Totalt 235 kcal. Ved å bruke tilsvarende mengde av for eksempel Tine sin yoghurt blir kaloriinnholdet i porsjonen totalt 165 kcal.

Hvis jeg skal ha den greske yoghurten slik jeg liker den best, med kun honning og valnøtter, så vil jeg nok velge en av de to tykkeste (Synnøve eller Salakis), men hvis jeg i tillegg skal ha litt musli vil jeg gjerne ha yoghurten litt mykere i konsistensen, og da synes jeg Tines passer best.

Hvor sunt er det?

De nye nordiske næringsstoffanbefalingene som ble publisert nå i juni anbefaler at kostholdet inkluderer et moderat inntak av meieriprodukter med lavt fettinnhold, tilsvarende 350–500 ml mager melk og melkeprodukter per dag.

Dette fordi meieriprodukter er en viktig kilde til blant annet proteiner, kalsium, jod, vitamin B12 og andre mikronæringsstoffer. Forskning viser dessuten at inntak av fermenterte (yoghurt og ost) og magre meieriprodukter kan moderere risikofaktorer for hjerte- karsykdommer og kolorektalkreft.

Av bærekraftshensyn bør imidlertid ikke inntaket av meieriprodukter, særlig ost, være overdrevent høyt (mer om bærekraft i neste avsnitt).

Dersom inntaket av meieriprodukter er lavere enn 350 gram per dag, kan man få dekket behovet for blant annet kalsium og jod ved å bruke berikede plantedrikker eller andre matvarer rike på disse næringsstoffene (for eksempel fisk, grønne bladgrønnsaker og belgfrukter).

Yoghurt er en fin base i måltider der man får i seg andre sunne matvarer som nøtter, müsli, frukt og bær.

Greske yoghurtvarianter er lite bearbeidet, eller prosessert, noe som er bra i vår tid da stadig mer av maten vi spiser er av det ultraprosesserte slaget. Yoghurtene inneholder dessuten en del proteiner som gir god metthet.

De magre variantene (gjelder 3 av de 4 jeg har testet) har dessuten lite mettet fett og kan gjerne inngå i hverdagskostholdet.

Pris:

 • Kolonihagen (1 kg): ca. 79 – 82,60 kr
 • Salakis (1 kg): 70 – 82,60 kr
 • Tine (850 g): 44,10 – 53 kr (51,88 – 62,35 kr/kg)
 • Synnøve (350 g): 26,70 – 37,90 kr (76,29 – 108,29 kr/kg)
 • Synnøve (750 g): 56,90 – 67,90 kr (75,87 – 90,53 kr/kg)

Hvor bærekraftig er det?

Her er yoghurtene produsert:

 • Synnøves greske yoghurt er den eneste av disse fire som er produsert i Hellas.
 • Tine produserer sin yoghurt av norsk melk i Gudbrandsdalen. De kaller derfor heller ikke yoghurten sin «Gresk yoghurt», men «yoghurt naturell gresk type».
 • Salakis, som er en del av et stort fransk meieriselskap kalt Lactalis, oppgir på boksen at yoghurten er produsert i Slovenia eller Kroatia for Skåne mejerier.
 • Kolonihagens yoghurt er produsert i Danmark av Thise Mejeri for Rema 1000. De kaller sin yoghurt «Greskinspirert yoghurt». De skriver på nettsidene sine at de jobber med å få produsert yoghurten i Norge etter hvert.

Fra er bærekraftsperspektiv er det hensiktsmessig å produsere meieriprodukter i Norge. Både fordi det handler om norsk selvforsyningsgrad, men også fordi vi da har bedre kontroll på hvordan produksjonen foregår, både for melkekuene og bøndene.

I tillegg til at det selvsagt er mer kortreist enn ved å importere matvarer vi kan produsere i Norge.

Melkeproduksjon havner gjerne «midt på treet» når man sammenligner ulik matproduksjon hva klimaavtrykk angår. Kjøttproduksjon gir høyere klimaavtrykk, mens produksjon av plantematvarer som frukt, grønnsaker og bønner gir lavere klimaavtrykk.

Tine skriver på sine nettsider at det kreves 2,5 ganger så mye melk for å produsere gresk tykk yoghurt som vanlig yoghurt. Til gjengjeld får man mer proteiner gjennom denne konsentrerte yoghurten, og kan dermed kanskje bli mett av å spise litt mindre av den sammenlignet med vanlig yoghurt.

Eli Anne Myrvoll er klinisk ernæringsfysiolog, har en doktorgrad i ernæring og jobber nå som førsteamanuensis ved Universitetet i Agder. Myrvoll har vært matspaner og ekspert i Vektklubb siden 2005.

Matspanerens favoritt:

Med fare for å bli beskyldt for å være sponset av Tine (det er jeg altså ikke!), så vil jeg si at Tine sin greskinspirerte yoghurt kommer best ut i denne testen, og her er fire grunner til det:

 1. Produsert i Norge av norsk melk.
 2. Lavest pris.
 3. En av mine favoritter med tanke på smak og konsistens, men smak er som kjent subjektivt, så det er lov å være uenig med meg her.
 4. Lavest på kalorier og høyest på proteiner, noe som kan være gunstig for vektklubbmedlemmer som gjerne ser etter matvarer som metter godt med få kalorier.

Næringsinnhold per 100 gram vare:

 • Salakis gresk yoghurt: 135 kcal, 10 gram fett hvorav 6,6 gram mettet fett, 5,8 gram karbohydrat og 5,2 gram protein.
 • Synnøve Finden Gresk yoghurt: 71 kcal, 2 gram fett hvorav 1,5 gram mettet fett, 4,9 gram karbohydrater og 8,3 gram protein.
 • Kolonihagen greskinspirert yoghurt: 65 kcal, 2 gram fett hvorav 1,3 gram mettet fett, 3,7 gram karbohydrater og 8 gram protein.
 • Tine yoghurt naturell gresk type: 64 kcal, 2 gram fett hvorav 1,3 gram mettet fett, 3,3 gram karbohydrater og 8,5 gram protein.

Sammenlignet med lignende matvarer:

Listen er rangert etter kaloriinnhold fra høyest til lavest, men merk at det ikke nødvendigvis sier noe om hvilken type som er «mest eller minst» sunn.

 • Go vegan gresk type naturell (plantebasert av havre og åkerbønner): 98 kcal, 5,2 gram fett hvorav 4 gram mettet fett, 9,1 gram karbohydrat og 4 gram protein.
 • Berit Yokos naturell (plantebasert av kokosmelk): 89 kcal, 8,3 gram fett hvorav 7,7 gram mettet fett, 0,5 gram karbohydrat og 1 gram protein. (Mest kalorier og mettet fett, minst protein)
 • Rørosmeieriet yoghurt naturell: 71 kcal, 4 gram fett hvorav 2,7 gram mettet fett, 4m9 gram karbohydrat og 4,2 gram protein.
 • Tine yoghurt naturell: 69 kcal, 3,4 gram fett hvorav 2,3 gram mettet fett, 5,6 gram karbohydrat og 4,1 gram protein.
 • Q-yoghurt naturell klemmepose: 63 kcal, 3 gram fett hvorav 2 gram mettet fett 4 gram karbohydrat og 5 gram protein.
 • Alpro naturell (plantebasert av soyabønner): 50 kcal, 2,3 gram fett hvorav 0,4 gram mettet fett, 2,1 gram karbohydrat og 4 gram proteiner

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

 • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her