Er Yoplait double 0 % sunt? – Lite å tilby, synes matspaneren
Den fettfrie yoghurten double 0 % uten tilsatt sukker har vært en favoritt blant slankere i årevis. Men ikke hos Vektklubbs matspaner.
Vektklubbs matspaner ble overrasket hvor store forskjeller det var i konsistens og smak mellom de tre yoghurtene som har mindre fett.
Det finnes flere yoghurter av gresk type i butikken. Salakis gresk og tyrkisk yoghurt har vært i butikkene så lenge jeg kan huske.
For en del år tilbake begynte også Synnøve Finden å produsere ulike varianter av gresk yoghurt, med og uten smakstilsetninger. Tine og Kolonihagen har også fulgt etter, og nå er det en rekke greske yoghurter å finne i de fleste butikker.
Men hva har disse til felles, og hva er eventuelt forskjellene? Jeg har testet gresk yoghurt fra fire store aktører i Norge for å sammenligne.
Alle de fire greske yoghurtene har kun to til fire ingredienser. Alle har pasteurisert melk og yoghurtkultur. Synnøve og Salakis har i tillegg fløte. Salakis har også oppgitt melkeprotein på listen. Ikke mye «fiksfakseri» å spore, altså. Tine oppgir at deres yoghurt er laktosefri.
Salakis sin yoghurt har 10 prosent fett, de andre har 2 prosent fett. Proteininnholdet ligger på 8-8,5 gram for alle de tre med 2 prosent fett, mens proteininnholdet i Salakis yoghurt er 5,2 gram.
Salakis og kolonihagens yoghurt kommer i et spann med 1 kilo, Tines i en litt mindre bøtte på 850 gram, mens Synnøve har både i spann med 750 gram og et mindre beger med 350 gram.
Ernæringsfysiologen: Maten du bør spise hver dag
Det er ganske store prisforskjeller, både mellom butikkjedene og yoghurtprodusenter, men det ser ut til at Tines yoghurt kommer best ut på kilopris her, uavhengig av butikk (se mer info om pris lenger ned).
Først og fremst så smaker dette naturell yoghurt. Altså ikke søtt, men heller litt syrlig og mildt av melk.
Jeg visste på forhånd at yoghurten fra Salakis var den tykkeste av dem, noe som sikkert skyldes innholdet av fløte og fett, men jeg ble egentlig litt overrasket hvor store forskjeller det var i konsistens mellom de tre yoghurtene med 2 prosent fett.
Med såpass store forskjeller i smak og særlig i konsistens, kan det være greit å teste litt forskjellige varianter så du finner din favoritt.
Hvis jeg skal ha den greske yoghurten slik jeg liker den best, med kun honning og valnøtter, så vil jeg nok velge en av de to tykkeste (Synnøve eller Salakis), men hvis jeg i tillegg skal ha litt musli vil jeg gjerne ha yoghurten litt mykere i konsistensen, og da synes jeg Tines passer best.
De nye nordiske næringsstoffanbefalingene som ble publisert nå i juni anbefaler at kostholdet inkluderer et moderat inntak av meieriprodukter med lavt fettinnhold, tilsvarende 350–500 ml mager melk og melkeprodukter per dag.
Dette fordi meieriprodukter er en viktig kilde til blant annet proteiner, kalsium, jod, vitamin B12 og andre mikronæringsstoffer. Forskning viser dessuten at inntak av fermenterte (yoghurt og ost) og magre meieriprodukter kan moderere risikofaktorer for hjerte- karsykdommer og kolorektalkreft.
Av bærekraftshensyn bør imidlertid ikke inntaket av meieriprodukter, særlig ost, være overdrevent høyt (mer om bærekraft i neste avsnitt).
Dersom inntaket av meieriprodukter er lavere enn 350 gram per dag, kan man få dekket behovet for blant annet kalsium og jod ved å bruke berikede plantedrikker eller andre matvarer rike på disse næringsstoffene (for eksempel fisk, grønne bladgrønnsaker og belgfrukter).
Greske yoghurtvarianter er lite bearbeidet, eller prosessert, noe som er bra i vår tid da stadig mer av maten vi spiser er av det ultraprosesserte slaget. Yoghurtene inneholder dessuten en del proteiner som gir god metthet.
De magre variantene (gjelder 3 av de 4 jeg har testet) har dessuten lite mettet fett og kan gjerne inngå i hverdagskostholdet.
Her er yoghurtene produsert:
Fra er bærekraftsperspektiv er det hensiktsmessig å produsere meieriprodukter i Norge. Både fordi det handler om norsk selvforsyningsgrad, men også fordi vi da har bedre kontroll på hvordan produksjonen foregår, både for melkekuene og bøndene.
I tillegg til at det selvsagt er mer kortreist enn ved å importere matvarer vi kan produsere i Norge.
Melkeproduksjon havner gjerne «midt på treet» når man sammenligner ulik matproduksjon hva klimaavtrykk angår. Kjøttproduksjon gir høyere klimaavtrykk, mens produksjon av plantematvarer som frukt, grønnsaker og bønner gir lavere klimaavtrykk.
Tine skriver på sine nettsider at det kreves 2,5 ganger så mye melk for å produsere gresk tykk yoghurt som vanlig yoghurt. Til gjengjeld får man mer proteiner gjennom denne konsentrerte yoghurten, og kan dermed kanskje bli mett av å spise litt mindre av den sammenlignet med vanlig yoghurt.
Med fare for å bli beskyldt for å være sponset av Tine (det er jeg altså ikke!), så vil jeg si at Tine sin greskinspirerte yoghurt kommer best ut i denne testen, og her er fire grunner til det:
Listen er rangert etter kaloriinnhold fra høyest til lavest, men merk at det ikke nødvendigvis sier noe om hvilken type som er «mest eller minst» sunn.
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Den fettfrie yoghurten double 0 % uten tilsatt sukker har vært en favoritt blant slankere i årevis. Men ikke hos Vektklubbs matspaner.
Pizzasnurr kan være en fin variasjon i matpakken, og disse kjøpes nok igjen av Vektklubbs matspaner – om hun er tom for egne hjemmelagede.
Har du hørt om jackfrukt? Den tropiske frukten har visstnok en tekstur og smak som gjør at det kan erstatte kjøtt. Men er det godt eller sunt? Vektklubbs matspaner har testet.
Sunt til middag, fastslår matspaneren! Men er det på grunn av middagsbollene av fisk, tilbehøret eller sammensetningen? Les vurderingen.
Å velge grønt tilbehør er utvilsomt sunt, men denne kan jeg lage bedre og billigere selv, er dommen til Vektklubbs matspaner.
En av tingene matspaneren aldri spiser er hurtignudler. Til denne testen har hun gjort et unntak.