Sunnere blåbærterte til kakebordet
Denne blåberterten er så god at du knapt tror den er sunn!
Ingen grunn til å droppe desserten selv om du vil velge sunt!
Hører du dessertmagen rope etter søtsaker, enda du er mett etter middag? Du er ikke alene. Faktisk har mennesket et slags nedarvet nytelsessenter i hjernen som fyser på fett og søtt, har klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson tidligere forklart Vektklubb. Disse signalene kan bli kraftigere etter en vektnedgang, siden kroppen svarer med å øke appetitten på raske kalorier (sukker og fett) for å prøve å vinne tilbake den tapte vekten.
Urettferdig? Å ja.
I stedet for å spise kaker, sjokolade godteri eller snacks, kan du prøve en sunnere dessert. For eksempel denne chiapuddingen toppet med naturens smågodt; frukt og bær. Desserten er både søt og mettende, uten å bidra med for mange kalorier, kun ca. 81 kcal per 100 gram.
Chiapudding lages ved å la de tørre chiafrøene trekke til seg væske. De knøttsmå frøene kan absorbere hele 12 ganger sin egen vekt, og får en geléaktig konsistens som minner om pudding. Siden chiafrø i seg selv ikke smaker noe er det gjennom væsken de får smak. Du kan bruke melk, juice, kokosmelk eller annen plantedrikk. La det gjerne stå over natten eller minimum seks timer.
Matspaneren tester: Er chiafrø «supermat»?
Kvinnen bak oppskriften er Lotta Talbot som du også finner på Instagram under navnet @spiselsktren. Talbot er utdannet konditor, opprinnelig fra Drøbak og bor for tiden i Nederland med mann og barn.
Oppskriften hun deler med Vektklubb passer perfekt for deg som er glad i dessert, men som også vil spare inn på kaloriene.
En stor skål, cirka 6 porsjoner (160 gram) á 130 kcal:
Chiapudding:
4 dl kokosmelk
6 ss chiafrø
Frukt og bærsalat:
1 kurv blåbær
1 kurv bjørnebær
1 kurv jordbær
1 stk. pitahaya
Pynt med mynte og spiselige blomster
Slik gjør du det: Bland kokosmelken og chiafrøene godt sammen og hell blandingen i en dyp skål. Det skal være plass til frukt og bær på toppen når chiapuddingen er klar.
La stå i kjøleskap over natten eller minimum seks timer.
Skjær jordbær i skiver og bland alle bærene sammen. Del pitahayaen i to og skrap ut frukten. Hvis du vil at det skal se litt ekstra fint ut kan du bruke et kulejern for å ta det ut, og forme det til kuler. Ta ut chiapuddingen og topp med frukt og bær. Pynt med mynte og spiselige blomster.
Lagre oppskriften til senere (kun VK-medlemmer)
Andre gode oppskrifter fra Lotta:
Hjemmelaget yoghurtis med jordbær
Havregrynskopper med yoghurt og bær
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Denne blåberterten er så god at du knapt tror den er sunn!
Her er frokosten som står klar og venter på deg før du har stått opp.
Chiafrø i kjøleskapgrøten kan bidra til langsommere blodsukkerstigning og bedre metthetsfølelse. Men er chia et superfrø? Neppe, ifølge ekspertene.
Kombinasjonen kokos og sjokolade er populær hos mange. Her er lørdagsgodtet du enkelt kan lage selv!
Lag myke banankjeks av kun tre ingredienser!
Lag en sunn og fløyelsmyk yoghurtis med kun fire ingredienser.