Den amerikanske klassikeren «pumpkin pie» er vanlig å bake til Thanksgiving, men også fin å lage til halloween.
Den amerikanske klassikeren «pumpkin pie» er vanlig å bake til Thanksgiving, men også fin å lage til halloween. Foto: Frukt.no - Opplysningskontoret for frukt og grønt

Sunnere gresskarpai til halloween

Elisabeth Stigum
Publisert: 2017-10-27 11:07

Elsker du pai, men hater overflødige kalorier? Da bør du prøve denne amerikanske klassikeren med fyll av søt gresskarpuré.

Et positivt aspekt ved at vi har adoptert den amerikanske halloween-feiringen er økt forbruk av gresskar - foruten at det selvfølgelig er en artig dag for barna hvor de kan kle seg ut i skremmende kostymer. Gresskar er en grønnsak vi absolutt bør spise mer av. Den er stappfull av vitaminer, mineraler og kostfiber i tillegg til at den inneholder veldig lite kalorier.

Lyst på gresskarsuppe? Sjekk oppskrift her

– Gresskar gjør seg utrolig bra i bakst og desserter på grunn av den gode sødmen som kommer frem etter varmebehandling, forteller Toril Gulbrandsen, som er matfaglig ansvarlig i Frukt.no.

Hun har bakt en gresskarpai til Halloween for Vektklubb.

Bunnen er laget med cottage cheese, og med gresskarfyllet blir den betydelig sunnere enn pai med krem-, sjokolade- eller karamellfyll.

Gresskarpai

Deler du paien i 12 stykker gir hvert stykke ca 200 kcal.

Paibunn:

60 g myk margarin
2½ dl hvetemel
1 dl melis
100 g cottage cheese

Fyll:

1 stk hokkaido gresskar (ca. 1 kg)
150 g sukker (gjerne brunt sukker)
1 ts ekte vaniljesukker
1 ss sitronsaft
2 ts kanel
1 ts ingefær
2 ts lakrispulver (eller knuste anis frø)
0,5 ts salt
3 egg
3 ss kakao

Slik gjør du det:

  1. Skyll gresskaret. Del det i to.
  2. Skrap ut kjernene (disse kan ristes og brukes som snaks).
  3. Bak gresskaret med skall, i ovn på 200 grader i ca. 20 minutter, til det er mørt. Avkjøl.
  4. Ha alle ingrediensene til paibunnen i en kjøkkenmaskin, og kjør det raskt sammen til en smidig deig.
  5. Ta litt mel på fingrene og klem deigen ut i en paiform - 24 cm i diameter. Sett formen i fryseren i 20 minutter.
  6. Prikk paibunnen med en gaffel og forstek bunnen i ca. 10 minutter på 200 grader.
  7. Ha det bakte gresskarkjøttet i en foodprocessor og kjør til du får en glatt og klumpfri mos. Tilsett resten av ingrediensene, bortsett fra kakao. Bland godt.
  8. Ta av 3 sleiver gresskarmos og bland med kakao. Denne massen brukes til å lage mønster.
  9. Hell fyllet i det forstekte paiskallet. Ha på kakaomosen i sirkler (bruk gjerne en sprøytepose eller frysepose og tegn ringer) og bruk en gaffel eller pinne til å lage mønster.
  10. Stek paien midt i ovnen ved 180°C i ca. 40 minutter. Dryss litt melis over før servering om du ønsker.
  11. Server gjerne med krem eller vaniljeis.

Lagre oppskrift her (kun VK-medlemmer)

Lag gresskarpuré med en foodprosessor eller stavmikser.
Lag gresskarpuré med en foodprosessor eller stavmikser. Foto: Toril Gulbrandsen

ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Gode tips til snikmosjon

Sunne oppskrifter med gresskar

Spis sunt for hjernens del

Slik svarer de på «smågodtkrigen»

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her