Fem proteinrike lunsjer som metter
Er du lei salat og brødskiver til lunsj? Prøv disse smakfulle lunsjalternativene som holder deg mett lenger.
Med disse enkle grepene kan du få i deg mer frukt og grønnsaker nesten uten at det koster deg en tanke
Sommerferien er ved sin vei ende, og skole og jobb står for tur. Feriemodusen må brått slås av, og det kan være tungt å komme tilbake til rutiner etter en lang og avslappende sommer. Noe så lite som matpakker kan være et ork å lage, og de kan fort bli ensidige og kjedelige.
Med litt planlegging trenger det ikke å være slik, og du kan variere i det uendelige. Ved å kombinere matpakken med en dose frukt og grønt, blir matpakken enda mer næringsrik.
Her er noen tips til hvordan du kan få matpakken variert, næringsrik og fristende med noen få enkle grep.
Husk frokosten også: Start dagen med en «eggroll-omelet»
Hvis du tenker gjennom hva du kan ha i matpakken på forhånd, så kan matpakken bli både mer fristende og næringsrik. Start allerede med handlelisten. Her kan du tenke ulike pålegg, nøtter, frukt og grønnsaker. Er du av de som er flink og lager matpakke til barna dagen i forveien, men glemmer deg selv? Da er det på tide å prioritere mat til deg selv også. Det tar liten tid ekstra og er gull verdt dagen etter.
Trenger du middagstips: Våre beste raske og sunne middager
Ta med mellommåltider selv om du spiser lunsjen i kantina. De fleste har en lang arbeidsdag, slik at det blir for lite med kun et måltid i løpet av jobbdagen. Er du blant de som blir for sulten til lunsj eller middag, så fyll gjerne på med et lite mellommåltid før lunsj, og etter lunsj. Er du av de som ikke blir for sulten gjennom dagen, kan det likevel være lurt å ha med noe hjemmefra.
De fleste kan med fordel spise mer grønnsaker, så det kan uansett være helsemessig lurt å ha med grønnsaker på jobb. Enkle sunne matvarer du kan ha med på kontoret eller i bilen kan være cherrytomater, gulrøtter, paprika, kålrot, sukkererter eller blomkål. Disse bidrar med lite energi, men helsefordelene av et økt grønnsaksinntak får du med deg.
Tidligere Vektklubbmedlemmer: Slik klarer de å holde på de gode vanene
Ha flere rom i matpakke, da er det enkelt å se om du har med de matvaregruppene du ønsker å ha med. Hvis du i matboksen har med grove kornprodukter, nøtter, frukt og grønnsaker, så vet du at du får i deg mange viktige næringsstoffer.
Hvis du ikke har en matboks med ulike rom, kan du enkelt øke næringsinnholdet i matpakka, om du pakker med en pose med grønnsaker ekstra.
Mange, store som små, liker eple, banan og gulrot. Når det gjelder frukt og spesielt grønnsaker, så er det en fordel å få i seg store mengder, derfor er det bedre å spise mye av de fruktene og grønnsakene du liker enn å spise lite og variert. For all del, variasjon er en fordel, også når det gjelder frukt og grønnsaker, men start med å øke inntaket. Liker du for eksempel gulrøtter, ha gjerne gulrot i matpakka hver dag.
Få kontroll på matinntaket: Enkle triks for å spise mindre
Få inn nøtter i de lengste periodene mellom hovedmåltidene. De er perfekte som mellommåltid fordi de er rike på fett, protein og fiber og er derfor mettende. Det er anbefalt å spise en neve med nøtter hver dag, så denne neven kan gjerne være med i matboksen.
Har du for eksempel fisk, wok eller salater til middag, bruk restene i matpakken dagen etter. Ørret og laks er godt på brødskiva dagen etter. Ha på purre, paprika, agurk eller majones etter ønske. Ovnsbakte grønnsaker kan være like gode kalde og kan dermed passe i matpakka dagen etter.
Bruk sesongens frukt, grønt og bær. Nå er det mulig å plukke sine egne bær, så ha gjerne med selvplukkede bær i matboksen. Bær er proppfulle av vitaminer og antioksidanter, så det er fint å fylle på med bær i sesongen når de er gode og kan være gratis.
Dette trenger du:
Til 12 muffins, 168 kcal per muffin
1 dl havregryn
0,5 dl vann
1,5 dl hvetemel
1,5 dl sammalt hvete
1 dl sammalt hvete, grovt
2 ts bakepulver
0,5 ts salt
4 ss fersk mynte
4 ss fersk basilikum
4 stk egg
50 gram rapsolje
4 dl yoghurt naturell
12 soltørkede tomater
Slik gjør du det:
1. Legg havregrynene til bløt i vann i cirka fem minutter
2. Hakk urtene
3 Bland mel, bakepulver og salt i en bolle sammen med urtene
4. Visp sammen egg, olje og yoghurt. Rør blandingene sammen og tilsett de bløtlagte havregrynene.
5. Bruk et muffinsbrett med plass til 20 små eller 12 store muffins. Plasser papirformer i muffinsbrettet, og fyll formene.
6. Pynt hver muffins med en soltørket tomat på toppen.
7. Stek muffinsene midt i ovnen på 200 grader i cirka 20-25 minutter. Avkjøl på rist.
Les også:
Sving deg i form med kettlebells
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Er du lei salat og brødskiver til lunsj? Prøv disse smakfulle lunsjalternativene som holder deg mett lenger.
Pakk med deg en sunn og god matpakke for ekstra turglede i helgen!
Vektklubb-ekspert Silje Bjørnstad viser hvordan du enkelt kan lage sunne matpakker.
Har du noen bær til overs, kan du bake dem inn i deilige muffins. Denne oppskriften inneholder yoghurt og grovt mel som gjør muffinsene saftige og sunnere.
Vil du bake noe sunt og godt som ikke tar for lang tid er grove scones noe for deg!
Trenger du inspirasjon til matpakken? Sjekk ut seks enkle og sunne oppskrifter fra matbloggerne som du enkelt kan lage selv!