Mat som gir lengre metthetsfølelse

Publisert: 2008-09-12 11:17

To ganger i uken jobber jeg fra 14.00 - 21.00 med 15 minutters spisepause. Jobber i resepsjon og jeg har ikke lov til å spise der, så all spising må gjøres på de 15 minuttene. Jeg lurte på hva jeg kan spise som gir lang metthetsfølelse og er raskt å spise?! Pausen min er fra 16.00 - 16.15.<br /><br />Hilsen Elisabeth

En vanlig sammensetning av ingrediensene i omelett er egg, melk, grønnsaker, ost og litt kjøtt. Velger du mager melketype, lettost, og magert kjøtt som skinke, kalkun eller kylling, vil du få et mettende måltid som ernæringsfysiologen anbefaler, med noe redusert kalorimengde.


Hei Elisabeth!
For det første vil jeg si at 15 minutters spisepause i løpet av en syv timers arbeidsdag er veldig lite. Har du ikke krav på en halvtime, eller i det minste 20 minutter?
For å beholde metthetsfølelsen lenge, er det lurt å sette sammen et måltid som har relativt mye proteiner, litt fett og langsomme karbohydrater (ikke loff og sukker).
Eksempler kan være:
1: Omelett som du har laget på forhånd av to egg, litt grønnsaker, skinke og ost, sammen med en til to skiver skikkelig grovt brød.
2: Halvannen dl yoghurt naturell som du blander med en tredjedel boks cottage cheese, tilsett to spiseskjeer hakkede nøtter, to ss kornblanding og én frukt hakket i biter.
3: To grove brødskiver (for eksempel dansk rugbrød) med litt sennep eller lettmajones, to fiskekaker og én tomat.
Lykke til, håper du får utvidet spisepausen din med noen minutter!
Vennlig hilsen Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
Ost- en fettbombe
Redaksjonen tilføyer fakta om de ulike næringsstoffene:
Proteiner og karbohydrater
Hva finnes hvor? Proteiner finnes det mye av i matvarer som kommer fra dyre- og fugleriket, i meieriprodukter (f eks ost) og i fisk. Også i belgvekster som erter og bønner finnes det en del proteiner, samt i grønnsaker som brokkoli.
Karbohydrater finnes det mye av i korn, og i grønnsaker og frukt.
Du bør lære deg forskjellen på de "raske" (også kalt "enkle") karbohydratene, og de "langsomme" (også kalt "kompliserte").
Raske karbohydrater får blodsukkeret ditt til å stige raskt, slik at du raskt blir sulten igjen. De inneholder også flere kalorier enn de langsomme karbohydratene. Raske karbohydrater finnes det mye av i sukker og hvetemel, og i bakevarer som er laget av hvetemel, f eks loff, baguetter, og pølsebrød, samt i hvit (vanlig) ris, pasta og poteter.
Langsomme karbohydrater holder blodsukkeret mer stabilt, og er generelt sunnere.
Langsomme karbohydrater finnes i kornblandinger med mye grove kornsorter, i grovt brød og knekkebrød, i naturris, og i fiberrike pastavarianter. De finnes også i de fleste grønnsaker, og i frukt.

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex

Flere artikler

Mindre energi med mindre kalorier

Mindre energi med mindre kalorier

Hei! Jeg skal ned 13 kilo som jeg har lagt på meg i forbindelse med to svangerskap de siste fem årene. På Vektklubb har jeg fått anbefalt et daglig kaloriinntak på 1570 kalorier. Jeg har nå gått ned to kilo på to uker, men føler at jeg trenger mer mat. Hvis det går mer enn tre timer mellom måltidene, får jeg skjelvinger, blir slapp og kjenner meg "treg."<br /> <br />Jeg har kuttet masse ned på raske karbohydrater, og har kuttet ut godterier og kaker på hverdager. Jeg har oppdaget at jeg likevel har et relativt høyt inntak av fett (nøtter og middagsmat). Jeg lurer egentlig på om ikke kroppen snart vil venne seg til et lavere kaloriinntak? Jeg plages ikke med sult, kjenner bare at jeg har mindre energi, beveger meg saktere, orker ikke ta i på trening osv. Eventuelt bør jeg få ned fettinnholdet i kosten og heller ligge litt høyere på karbohydrater for å holde energien oppe i det daglige?<br />Mvh Trønderkvinne

Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her