Tore Gundersen ønsker å knekke koden som gjør at han klarer å holde på sunne vaner – resten av livet!
Tore Gundersen ønsker å knekke koden som gjør at han klarer å holde på sunne vaner – resten av livet! Foto: Janne Møller-Hansen / VG

10 uker med Vektklubb: Slik motstår han fristelser

Elisabeth Stigum
Publisert: 2021-11-05 09:03

Ved å lage en handlingsplan og sette av litt tid i forkant, unngår Tore Gundersen de største utskeielsene på fest og i selskap.

I hverdagen, som ofte består av rutiner, jobb og familieliv, synes Tore Gundersen (47) det går greit å ta sunne valg. Det er i møte med spesielle situasjoner, som selskap, feiringer og førjulstiden vi nå går inn i, at fristelsene kommer på løpende bånd og kan gjøre det vanskelig å unngå utskeielser.

Det er derfor han lager handlingsplaner.

– Når jeg skal i selskap så vet jeg jo at jeg kommer til å kose meg. Det er en del av livet og jeg vil ikke være han som takker nei til festligheter og går glipp av det som er gøy, forteller Tore.

Tore er en av de tre deltagerne i «10 uker med Vektklubb» som skal dele stort og smått fra livsstilsreisen. Sammen får de også støtte fra Vektklubbs eksperter.

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse
Annonse

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Utskeielser koster mer enn det smaker

Selv om det er gøy med sosiale sammenkomster og selskap ønsker ikke Tore at utskeielsene skal gå over stokk og stein og ødelegge for livsstilsendringen. Derfor gjør han en tankejobb i forkant av festen.

– Med en handlingsplan så bestemmer jeg meg for hva jeg vil kose meg med, og hvor mye. Det gjør at jeg slipper å gå rundt å gruble på hvor mye jeg skal ta av det ene og det andre, og kan slippe å bruke energi på å motstå alle fristelsene når jeg står midt oppi det, for da har jeg tenkt gjennom på forhånd hva og hvor mye jeg vil unne meg, sier Tore.

Suksesskriterier: Hemmeligheten bak varig lavere vekt

Å lage en handlingsplan gjorde han senest for noen uker siden da han skulle i 50-årslag.

– Det skulle serveres tapas så jeg bestemte meg for at jeg ville prioritere å spise mer av middagen, for jeg synes sånn mat er veldig koselig og godt. Da kunne jeg heller bare ta et lite kakestykke til dessert. Mer av maten, mindre av desserten. Det var sånn jeg prioriterte denne gangen, forteller han.

Det kan være mye god tapas å velge mellom. Tenk gjerne som med twist-posen; vern om dine favorittbiter.
Det kan være mye god tapas å velge mellom. Tenk gjerne som med twist-posen; vern om dine favorittbiter. Foto: Krister Sørbø / VG

Kan dukke opp overraskelser

Uansett hvor forberedt man er så kan det dukke opp overraskelser som man ikke har tenkt gjennom erfarer Tore.

– Jeg var ikke forberedt på ostefatet, nattmat og alle drinkene som ble servert. Det kom overraskende på meg, men jeg fikk i hvert fall en liten personlig seier ved at jeg klarte middagen og desserten som jeg hadde brukt mye tid å tenke på, forteller han.

Nå mens han øver seg på å endre vaner, synes Tore at han har veldig god nytte av å lage seg handlingsplaner og tenke ut på forhånd hva han vil spise mer eller mindre av i selskap.

– Ting som dette vil nok gå litt mer automatisk etter hvert når jeg får øvelse på det, sier han.

Lyst på noe søtt: Dessertmagen sitter i hodet

I forkant av festen valgte Tore å spare opp litt kalorier.

– Jeg tok litt sunnere valg gjennom dagen for å kunne ha litt mer å gå på til kvelden.

– Nyt det du bestemmer deg for å spise

Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm roser Tore for å ha kommet i gang med å lage handlingsplan for fest og selskap, noe som kan ha mye å si i årene fremover.

– Å endre livsstil er ikke det samme som å gi avkall på det som er lystbetont, men det er smart å være realistisk og legge til rette for at mat og drikke kan nytes i sosiale settinger, men i mindre mengder enn tidligere, sier Ramm.

Psykologen: Slik danner du vaner som varer

Det kan kreve planlegging og fokus underveis for å klare å bryte gamle vaner og mønstre.

– Er man vant til å takke ja til alt som tilbys kan det fort bli en del som spises og drikkes uten at man egentlig nyter det skikkelig. Derfor gjør Tore så riktig i å ta denne vurderingen på forhånd. Kanskje han til og med nyter det han har bestemt seg for å spise i større grad, sier Ramm.

– Det Tore beskriver om å forsøke å unngå for store utskeielser i selskap kan være svært gjenkjennelig for mange, sier klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.
– Det Tore beskriver om å forsøke å unngå for store utskeielser i selskap kan være svært gjenkjennelig for mange, sier klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Alle er forskjellige

Siden vi alle liker forskjellig type mat, er nøkkelen å begrense ut ifra preferanser, råder kostholdseksperten.

– Noen kan lett hoppe over desserten, andre vil gjerne ha dessert, men får til å spise ett kakestykke i stedet for tre. Det kan også være greit å kutte ut det som spises og drikkes kun for å være høflig.

Ned i vekt? Du trenger ikke kutte sjokoladen

Hun oppfordrer andre til å lytte mer til seg selv enn andre når det gjelder å finne ut av hva som kan være smart å gjøre i en livsstilsendring.

– At Tore selv har kommet på dette tiltaket, at dette er noe han selv ønsker, gjør at jeg har stor tro på at han klarer å gjennomføre, sier ernæringsfysiologen.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her