I energidrikken Monster er det 55 gram tilsatt sukker, like mye som 28 minisukkerbiter! Foto: Vektklubb
Tilsatt sukker: Maten med mest og minst sukker
Elisabeth Stigum
Publisert: 2023-04-14 21:18
De fleste er klar over at det er mye sukker i brus, energidrikk, kjeks og syltetøy, men vet du hvor mye?
Mange bekymrer seg unødig for mengden sukker i yoghurt, kunne Vektklubbs matspaner og klinisk ernæringsfysiolog, Eli Anne Myrvoll, fortelle i en test av fruktyoghurt.
Det er ingen tvil om at et høyt inntak av sukker øker risikoen for å gå opp i vekt, overvekt og fedme. Dette kan igjen gi økt risiko for en rekke livsstilssykdommer, som diabetes type 2, ifølge Helsedirektoratet.
Det er anbefalt at mindre enn ti prosent av energien vi spiser bør komme fra tilsatt sukker. For menn betyr det et snitt på 60–70 gram om dagen og for kvinner utgjør det 50–55 gram. Oversett er man mengder til sukkerbiter (= 2,5 gram sukker):
Menn: 24–28 sukkerbiter
Kvinner: 20–22 sukkerbiter
I et porsjonsbeger med fruktyoghurt er det omtrent 6–7,5 gram tilsatt sukker, det vil si ca 2,5–3 sukkerbiter.
Forskjellen på naturlig og tilsatt sukker
Det er ikke grunn til å frykte sukker fullstendig, særlig ikke i mat der sukker forekommer naturlig, som i frukt, bær og melk.
– Det er sukker som er tilsatt i produksjonen eller tilberedning som regnes som tilsatt sukker, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.
I mango er det 10,4 gram sukkerarter (fruktose) per 100 gram. I 1 dl lettmelk er det 4,5 gram sukkerarter (laktose) og 0 gram tilsatt sukker. I frukt og melk vil man i tillegg få i seg mange nyttige næringsstoffer. Melk er en viktig kilde til protein, jod og kalsium. Frukt og bær er rik på vitaminer.
100 gram sjokolade har ca. 52 gram sukkerarter, der 45 gram er tilsatt sukker, det vil si 45 sukkerbiter.
Annonse
Bli medlem av Vektklubb
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Mat og drikke med mest tilsatt sukker
Det er brus, saft og godterier som er de største kildene til tilsatt sukker i kostholdet, i alle aldersgrupper, skriver Helsedirektoratet i de nasjonale kostrådene.
Disse mat- og drikkevarene kalles gjerne for «tomme kalorier» da de gir mye energi (kalorier) og tilsatt sukker, men svært lite næringsstoffer, vitaminer og mineraler. De metter heller ikke særlig, og kommer ofte i tillegg til annen mat og drikke.
Vi har laget lister for å bedre gi et bilde av hvor mye tilsatt sukker du finner i diverse mat- og drikkevarer. Ut ifra listen å bedømme er det heldigvis ikke «vanlig mat» vi trenger å bekymre oss over.
Tilsatt sukker i hverdagsmat:
Per 100 gram
Frukt: 0 gram
Brød: 0 gram
Knekkebrød: 0 gram
Gulost: 0 gram
Brunost: 0 gram
Skinke: 0,9 gram
Makrell i tomat: 1 gram
Peanøttsmør 89 % peanøtter: 3,4 gram
Polarbrød: 5,1 gram
Pølsebrød og hamburgerbrød: 5-6,5 gram
Prim: 9 gram
Søtet brunost (type Bestemorost): 18 gram
Lettsyltetøy: 25 gram
Syltetøy: 40 gram
Sjokoladepålegg: 58 gram
Det er store forskjeller i syltetøy. I enkelte typer er det 40 prosent sukker. Foto: Shutterstock
Yoghurt og frokostblanding
Per 100 gram
Yoghurt naturell: 0 gram
Gresk yoghurt naturell: 0 gram
Fruktyoghurt: 4–5 gram
Dessertyoghurt: 10–15 gram
Kornblanding 4-korn: 0 gram
Hjemmelaget granola: 3 gram
Weetabix: 5 gram
Kornblanding med frukt: 5–13 gram
Cheerios: 7 gram
Corn flakes: 8,8 gram
Havrefras: 8,8 gram
All-Bran: 12,5 gram
Special K: 17 gram
Crüsli frokostblanding: 22,7 gram
Coco pops frokostblanding med sjokoladesmak: 29 gram
Sauser:
Per 100 gram
Cæsardressing: 4 gram
Fersk dressing: 5 gram
Remulade: 5,5 gram
Vaniljesaus: 11 gram
Dressing, majonesbasert: 3–13 gram
Sennep: 14 gram
Ketchup: 15 gram
Barbeque-saus: 20 gram
Sjokoladesaus: 60 gram
Karamellsaus: 70 gram
Kaker og søtsaker:
Per 100 gram
Vafler hjemmelaget: 4,2 gram
Vafler (Toro): 8,3 gram
Hvetebolle: 10 gram
Fruktcocktail i lake: 11,4 gram
Hjemmelaget karamellpudding: 12 gram
Sjokoladepudding: 13 gram
Iskrem, fløtebasert: 13 gram
Skolebrød: 13,3 gram
Digestive kjeks: 15 gram
Panna cotta: 16,4 gram
Yoghurtis: 17 gram
Bløtkake: 18 gram
Sjokoladeis: 19 gram
Eplekake: 20 gram
Marie-kjeks: 20 gram
Marsipankake med syltetøy og krem: 22 gram
Blåbærmuffins, kjøpt: 23 gram
Søt havrekjeks med sjokolade: 25 gram
Barnekjeks: 28 gram
Små cookies med sjokoladebiter: 29,4 gram
Store cookies med sjokoladebiter: 37 gram
Brownies: 39 gram
Sorbé: 39 gram
Sjokoladekake med glasur: ca. 45 gram
Marsipan med sjokoladetrekk: 48 gram
Søt kjeks fylt med syltetøy: 50 gram
I 70 gram blandet smågodt er det cirka 40–45 gram tilsatt sukker. Foto: Elisabeth Stigum
Godteri:
Per 100 gram
Mørk sjokolade: 28 gram
Skumgodt: 41 gram
Sjokolade: 45 gram
Karamell: 51 gram
Konfekt, fylt: 52 gram
Gelégodteri: 53 gram
Lakris: 56 gram
Sukkertøy, drops: 78 gram
Drikke:
Per 100 gram/ml
Melk: 0 gram
Juice: 0 gram
Smoothie: 0 gram
Lettbrus: 0 gram
Energidrikk sukkerfri: 0 gram
Sjokolademelk: 4,1 gram
Iste: 4,5 gram
Iskaffe på boks: 5 gram
Nektar: 5,2 gram
Saft (utblandet): 10 gram
Brus: 10 gram
Energidrikk: 12 gram
I en boks Redbull er det 25 gram tilsatt sukker. På bildet ser du hvor mye 25 gram sukker ser ut i sukkerbiter. Foto: Vektklubb
Tilsatt sukker i porsjonsstørrelser
Rangert etter mengde tilsatt sukker per servering. Rundet opp til hel eller halv sukkerbit. Merk at det er stor forskjell i porsjonsstørrelsene:
Lite beger med fruktyoghurt (150 gram) gir 7,5 gram tilsatt sukker, dvs. 3 sukkerbiter.
En brødskive med søt brunost (15 gram) og syltetøy (1 ss) gir omtrent 9 gram tilsatt sukker, dvs. 3,5 sukkerbiter.
En Go’morgen-yoghurt med müsli (190 gram) inneholder 9,5 gram tilsatt sukker, dvs. 3,5 sukkerbiter.
Tre ruter melkesjokolade (25 gram) gir 11 gram tilsatt sukker, dvs. 4,5 sukkerbiter.
En brødskive med sjokoladepålegg (20 gram) gir omtrent 12 gram tilsatt sukker, dvs. 8 sukkerbiter.
En rislunsj med jordbær (150 gram) gir 12,3 gram tilsatt sukker, dvs. 5 sukkerbiter.
En krone-is jordbær (74 gram) gir 13 gram tilsatt sukker, dvs. 5 sukkerbiter.
Et skolebrød (115 gram) gir 15 gram tilsatt sukker, dvs. 6 sukkerbiter.
En krone-is sjokolade (73 gram) gir 16 gram tilsatt sukker, dvs. 6,5 sukkerbiter.
Et hjemmelaget vaffelhjerte (100 gram) med to spiseskjeer jordbærsyltetøy (30 gram) og brunost (15 gram): 16,2 gram tilsatt sukker (12 gram i syltetøyet), dvs. 6,5 sukkerbiter.
Hva med å lage vafler fremfor kaker? Sjekk ut oppskrift på gulrotvafler, grove vafler eller bananvafler. Topp gjerne med ost eller lettrømme og hjemmelaget jordbærsyltetøy.
Vafler kan være et godt alternativ til kaker. Foto: Eli Anne Myrvoll
Gå ned i vekt på den sunne måten!
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.