FYLLER OPP: Det høye fiber- og proteininnholdet virker svært mettende. Om du ikke er vant til å spise bønner bør du starte med en liten porsjon bønnepasta som tilbehør til kjøtt eller grønnsaker.

Glutenfri gladnyhet for slankere: Pasta du kan spise med god samvittighet

Publisert: 2014-08-05 10:04

Her er et sunnere alternativ til fullkornspastaen slankere ofte sverger til: Svartbønnespaghetti og mungbønnefettuccine.

Ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Vektklubbs matspaner Eli Anne Myrvoll Blomkvist, har tatt en nærmere titt på to typer bønnepasta laget i Sverige som fås kjøpt i norske helsekostforretninger.

Her er hennes dom:

- Pasta laget av bønner får en annen næringsstoffsammensetning enn pasta laget på mel. Bønner er som kjent rike på fiber, proteiner, langsomme karbohydrater, og det lille som finnes av fett er for det meste umettet, sunt fett. I tillegg er bønner naturlig glutenfrie og kan dermed fint brukes som et alternativ for de som ikke tåler gluten.

De fleste av oss spiser nok en del både pasta, ris og potet som tilbehør til middagsmaten, selv om både pasta, potet og andre karbohydratkilder synes å være nærmest bannlyst til tider. Karbohydrater-diskusjon vil jeg ikke gå inn på her, men det som er fint med slike debatter er at flere blir mer oppmerksomme på kostholdet sitt og om de spiser sunt og næringsrikt eller ikke.

Bønnepastaen vil holde deg mett lengre og de fleste vil klare seg med en mindre porsjon som hovedrett, enn med vanlig hvit eller fullkornspasta av durumhvete. Kaloriinnholdet i de tre pastatypene jeg har sammeliknet er nesten likt, men ved at du trenger en mindre porsjon for å bli mett, vil du spise mindre kalorier om du velger bønnepasta.

Dersom pasta skal være hovedretten er en porsjonsstørrelse 80 gram. Halvparten om pasta brukes som tilbehør til kjøtt, fisk eller grønnsaker. Siden proteininnholdet er så høyt trenger du ikke mye kjøtt ved siden av.

Disse to bønnepastavariantene jeg har testet har et svært høyt proteininnhold og er dermed en god proteinkilde for vegetarianere. Det høye innholdet av protein, fiber og langsomme karbohydrater gir dessuten en langvarig metthetsfølelse.

Porsjonsstørrelse

For eksemplets skyld veide jeg opp lik mengde mungbønnefettuccine, svartbønnespaghetti og vanlig fullkornspaghetti.


  • Hovedrett: En porsjon tørr pasta definerte jeg som 80 gram som er en ok porsjon dersom pastaen er hovedretten i måltidet. 80 gram tørr bønnepasta ga en større mengde ferdigkokt pasta enn 80 gram tørr fullkornspaghetti. 80 gram bønnepasta ga mellom 250 og 270 gram ferdig kokt vare, mens fullkornspagghettien veide 215 gram etter koking.

  • Tilbehør: Dersom bønnepastaen skal brukes som tilbehør til kjøtt eller fisk så bør porsjonen reduseres. I Vektklubb er en porsjon pasta gjerne definert som 40 gram tørr pasta når det brukes som tilbehør til middagsretter, altså halvparten av hovedrettmengden. En såpass liten porsjon forutsetter at du har noe fisk/kjøtt og grønnsaker til. Men med tanke på det høye proteininnholdet er dessuten kjøtt og fisk overflødig til denne pastaen, så benytt heller muligheten til å lage en helt vegetarisk middag. 50 gram tørr bønnepasta inneholder faktisk like mye protein som en kyllingfilet.

Smak og konsistens

Ja, dette er særdeles sunt, og et glimrende, og betydelig mer næringsrikt, alternativ til vanlig pasta som vegetarmiddag. Men hvordan smaker det? Det smaker ikke helt som vanlig durumhvetepasta, men hvis du har den innstillingen at man kan venne seg til å spise det meste av ny mat bare man er positiv til det, så tror jeg du kommer til å like det. Jeg synes i alle fall at mungbønnefettuccinen lignet nokså mye på vanlig tagliatelle, og med litt pesto og parmesan på kjente ikke jeg den helt store forskjellen, annet enn at jeg ble veldig mett da porsjonen nærmet seg slutten. Når det gjelder svartbønnespaghettien så ble jeg dessverre ikke like overbevist. Både konsistens og smak var nokså ulikt vanlig spaghetti, og jeg er usikker på om jeg kommer til å spise denne igjen. Mungbønnefettuccinen vil jeg derimot gjerne fortsette å bruke (hvis bare mannen vil godta det, han var dessverre ikke like begeistret).

Jeg prøvde begge pastavariantene med kun et par teskjeer pesto og et dryss parmesan. Det funket bra for mungbønnefettuccinen, men ikke like bra for svartbønnespaghettien. Som serveringsforslag til svartbønnespaghettien står en grønnsaksblanding med blant annet løk, sopp, squash, paprika og vinaigrattedressing. Det er mulig dette ville fungert bedre.

Uansett, jeg vil absoulutt anbefale bønnepasta (særlig mungbønnefettuccine) til de av dere som gjerne vil spise mer fiberrikt, oftere vegetarisk, mer proteinrikt, lavglykemisk, økologisk eller generelt sett litt sunnere.

Pris: 57 kroner hos Life for hver av bønnepastapakkene.

En pakke har 200 gram og rekker til 2-3 porsjoner som hovedrett, eller 4 mindre porsjoner dersom du har en del annet til.

Slik ser pastaen ut tilberedt. Mungbønne fettuccine:

262 KCAL: 80 gram tørr pasta blir til ca 250-270 gram kokt mungbønne fettucchine.

Sort bønne spaghetti:

258 KCAL: 80 gram tørr pasta blir til 250-270 gram kokt spaghetti av sorte bønner.

Fullkornspasta:

280 KCAL: 80 gram tørr pasta blir til 215 gram kokt spaghetti av durumhvete.

En porsjon mungbønnefettuccine med 2 teskjeer pesto og 10 gram parmesan ga i underkant av 400 kcal. Et absoulutt akseptabelt kalorinivå for en middag som holdt meg mett lenge.

Mungbønne fettucchine med pesto og parmesan.

Har du tips til andre matvarer vår matspaner bør legge under lupen? Send oss en mail!

Se alle matvarer vi har testet

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her