REN SMAK: Økoligsk iskaffe uten tilsatt sukker og stortsett bestående av stort sett melk og kaffe.
REN SMAK: Økoligsk iskaffe uten tilsatt sukker og stortsett bestående av stort sett melk og kaffe. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Matspaner: Honest Organic Coffee

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2018-09-28 13:38

Akkurat passe stor til at det tilfredsstiller behovet for iskaffe, men liten nok til at den nærmest går under radaren kalorimessig. 

MATSPANER: Klinisk eræringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
MATSPANER: Klinisk eræringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Foto: Jan Petter Lynau/VG

Det finnes allerede mange iskaffetyper fra ulike produsenter i butikkhyllene, så er det egentlig marked for flere?

Ja, det tror jeg nok, særlig når det kommer nye varianter med lite sukker, men samtidig uten kunstige søtningsmidler, og som er økologiske.

Jeg har testet Honest økologisk iskaffe.

Tidligere Matspaner: Er Matcha sunt?

Innhold:

Honest iskaffe består stort sett av bare melk og kaffe. Drøyt halvparten av drikken er økologisk skummet melk. 39 prosent er økologisk arabica kaffe, så er det 6 prosent fløte, bitte litt økologisk rørsukker (mindre enn 0,2 prosent) og stabilisatorer som gjør at ikke iskaffen skiller seg under lagring. Mocha og Cappuccino inneholder i tillegg til dette 0,2 prosent økologisk kakaopulver.

Iskaffeduell: Tre «lette» iskaffer mot hjemmelaget

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Hvor sunt er det?

Honest iskaffe består nesten bare av melk og kaffe. Så er det den lille fløteskvetten som trekker fettinnholdet noe opp, men iskaffen har likevel ikke mer enn 1,8 gram fett per 100 gram, så det er ikke galt. Det svært lave sukkerinnholdet gjør sitt til at kaloriinnholdet ikke blir høyere enn i vanlig lettmelk.

Det er et pluss at størrelsen er akkurat passe stor til at du får tilfredsstilt iskaffebehovet, men liten nok til at den nærmest går under radaren kalorimessig.

Innholdet i denne iskaffen er slett ikke galt og den vil nok appellere til mange tror jeg.

Hva smaker det?

Jeg liker at Honest iskaffe er lite søt, samtidig som det lille hintet av sødme gjør den veldig lett å like. Det jeg først og fremst la merke til var den «ærlige», rene smaken av kaffe og melk. Mange iskaffevarianter i butikken har en aroma som jeg best kan beskrive som «falsk» vanilje, og den aromatilsetningen, som gir en emmen ettersmak, er ikke jeg personlig noe glad i.

LETT: Honest iskaffene inneholder først og fremst kaffe og skummet melk.
LETT: Honest iskaffene inneholder først og fremst kaffe og skummet melk. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Jeg var derfor veldig glad for at denne iskaffen manglet denne aromaen. Denne blir min nye iskaffefavoritt (i alle fall fra butikk)!

De tre variantene smaker nokså likt, jeg klarer nesten ikke å skille de fra hverandre i smak. Hvis jeg skal velge en favoritt så tror jeg at jeg holder en knapp på lattevarianten, den hadde den aller reneste smaken av kaffe og melk synes jeg. Mocha seiler opp som en god nummer to. Men som sagt: her er det små forskjeller i smak, og alle er gode i min gane.

Pris: kr 32,- for en flaske med 240 ml, kjøpt i kiosken på Kristiansand kino. Hva den vil koste i vanlige butikker vet jeg ikke, for jeg har ennå ikke lykkes med å finne den i noen butikk her i Kristiansand. Jeg har sendt forespørsel til Honest for å høre hvor man kan få kjøpt drikkene deres, men har foreløpig ikke fått svar. Honest iskaffe er et nytt produkt i Norge, så jeg håper og tror at den snart kommer til en butikk nær meg, til en rimeligere penge enn det de tar for den på kinoen. Jeg mistenker at den allerede selges flere steder i Oslo.

Flere Matspanere finner du på Matspanerens Instagram-konto.

Næringsinnhold per 100 ml:

45 kcal, 1,8 gram fett hvorav 1,1 gram mettet fett, 4,9 gram karbohydrat, 2,2 gram protein og 0,08 gram salt. En flaske à 240 ml gir 108 kcal.

Sammenlignet med lignende iskaffe:

NB! Forskjellige størrelser på flaskene/boksene.
*Tine Iskaffe Cappuccino Uten: 41 kcal, 1,1 gram fett, 5 gram karbohydrat, 2,8 gram protein og 0,22 gram salt. En boks à 330 ml gir 135 kcal. (Uten tilsatt sukker, med søtstoffer.)
*Tine Iskaffe original cappuccino: 58 kcal, 1,1 gram fett, 9,5 gram karbohydrat, 2,6 gram protein og 0,3 gram salt. En boks à 330 ml gir cirka 190 kcal. (Med 5 prosent sukker.)
*Tine Iskaffe Caffe Latte Uten: 49 kcal, 1,3 gram fett, 5,5 gram karbohydrat, 3,1 gram protein og 0,3 gram salt. En boks à 330 ml gir 162 kcal.
*Tine Iskaffe original mocha: 56 kcal, 1,1 gram fett, 9 gram karbohydrat, 2,6 gram protein og 0,3 gram salt. En boks à 330 ml gir 185 kcal.
*Starbucks Cappuccino: 71 kcal, 2,5 gram fett, 9,2 gram karbohydrat, 2,8 gram protein og 0,08 gram salt. En boks à 220 ml gir cirka 156 kcal
* Starbucks Skinny Latte: 35 kcal, 0,9 gram fett, 4 gram karbohydrat, 2,8 gram protein og 0,09 gram salt. En boks à 220 ml gir 77 kcal.
*Hjemmelaget iskaffe med 1/3 kaffe og 2/3 ekstra lett melk: Et glass på totalt 1,5 dl iskaffe gir 38 kcal, 0,7 gram fett, 4,6 gram karbohydrat og 3,4 gram protein. Et større glass på 3 dl gir cirka 76 kcal. Med en teskje sjokoladesaus i blir det totalt 100 kcal i et stort glass hjemmelaget ismokka.

Les også tidligere Matspanere:

Dr. Oetkers grønnsakspizza: Holder mål sammenliknet med frossen pizza

Meatfree Veggis pølser: Sunnere enn vanlige pølser

Smaksatt melk: Vil dette få deg til å drikke mer melk?

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her