Øker eple-eddik tabletter forbrenningen?

Publisert: 2008-05-22 12:34

LES GJENNOMGANG AV STUDIER LENGER NED PÅ SIDEN</font><br />Ble fortalt at eple-eddik tabeletter kjøpt på helsekosten er med på å øke forbrenningen. Kan du si noe om det?<br />Mvh Anne<br />


Hei!
Eple-eddik har ikke dokumentert effekt på kroppsvekten. Det presenteres på visse nettsider som at vitenskapelige studier viser at man oppnår vektreduksjon når man inntar eple-eddik. Ved nærmere undersøkelser av kildene holder ikke påstandene hva som loves. Eple-eddik virker verken på forbrenning eller sultfølelse.
Jeg anbefaler at du bruker penger og oppmerksomhet på å få et sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet som du kan drive med daglig i minst 60 minutter. Det vil gi resultater om du følger opp over lang tid. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
Mer om eplecidereddik fra redaksjonen:
Det amerikanske medisinske nettstedet webmd.com har foretatt en gjennomgang av påstander og fakta om eplecidereddik.
Eplecidereddik har vært brukt i folkemedisinen i århundrer, og sies å skulle kunne kurere alt fra hårlus til vorter. I tillegg brukes den til alt fra å fjerne ugress, rense kaffemaskiner og pusse våpen, skriver nettstedet.
Siden femtitallet har eplecidereddik også blitt solgt som en "helsetonic" i USA, og påstås å ha en rekke fantastiske egenskaper, både mot diabetes og fedme.
Men ingen av disse påstandene er noensinne dokumentert, og et jevnlig inntak av eplecidereddik kan faktisk være skadelig, skriver nettstedet.
Seriøse studier har undersøkt om eplecidereddik - som inneholder eddiksyre - faktisk virker mot vorter og lus. Men forskerne fant ingen ting som kunne støtte opp om påstandene om epleciderens vidundervirkninger. "Andre studier har konkludert at eplecidereddik kan virke, men ikke like bra som andre midler. For eksempel, selv om eplecidereddik er antiseptisk, så dreper den ikke like mange bakterier som vanlige antiseptiske midler. Og til tross for at eplecidereddik hjelper mot svie fra brennmaneter, så hjelper det bedre å vaske huden med varmt vann", skriver nettstedet.
Virkningen av eplecidereddik på glukosenivået i blodet er en av de best studerte, og kanskje også mest lovende når det gjelder eplecidereddikens virkning, ifølge Webmd.com. En studie fra 2007 av 11 personer med type 2 diabetes fant at å ta to spiseskjeer med eplecidereddik før leggetid senket glukosenivået på morgenen med mellom 4 til 6 prosent.
En studie fra 2006 viste at eplecidereddik kunne gi lavere kolesterolnivåer, men siden studien ble gjort på rotter, vet man ikke om virkningen vil være den samme hos mennesker.
Det er også gjort seriøse studier om eplecidereddikens virkning på hjertesykdom og kreft, men ingen av studiene gir nye anbefalinger. For eksempel viste en studie at eddiken beskytter mot kreft i spiserøret, mens en annen konkluderte med at eplecidereddik gir økt risiko for blærekreft.
Positiv, men liten studie om vektnedgang
En studie fra 2005 om virkningen av eplecidereddik på vektnedgang, viste at eddiken kan gi en følelse av metthet. Studien, som bare omfattet 12 personer, viste at dem som spiste brød sammen med litt hvit eddik, følte seg mettere enn dem som bare spiste brød.
"Selv om resultatene av disse studiene er lovende, så er de bare foreløpige. Mange av studiene ble gjort på rotter eller på celler i laboratorier. Mange av studiene er små. Før vi med sikkerhet kan si at eplecidereddik er gunstig, trenger vi flere store studier", skriver webmd.com.
Mulige bivirkninger
Nettstedet skriver også om mulige bivirkninger av å spise eplecidereddik.
Å bruke litt eddik i matlagingen er OK, men å spise den i gitte mengder daglig kan gi ulike bivirkninger, så som:
* Eplecidereddik kan innvirke på effekten av hjertemedisiner, medisiner for diabetes, medisiner som brukes for fordøyelsen og urindrivende midler.
* Eddik inneholder krom, noe som kan forandre insulinbalansen i kroppen. Sjekk derfor med lege før du spiser eplecidereddik som kosttilskudd.
* Dersom du spiser eddik i konsentrert form (som pille / kapsel), så husk at disse ikke omfattes av det samme regelverket som medisiner. En sjekk i 2005 i USA av åtte ulike eplecidereddik-produkter, viste at:
* Ingrediensene på forpakningen stemte ikke med produktens egentlige innhold.
* Ingrediensene varierte kraftig fra merke til merke.
* Den anbefalte dosen varierte kraftig fra merke til merke.
Men mest bekymringsfullt, skriver webmd.com, så fikk de kjemiske analysene av vareprøvene forskerne til å tvile på om produktene inneholdt eplecidereddik i det hele tatt.
"Det finnes ingen dokumentasjon for at eplecidereddik faktisk virker på noe som helst. Siden fordelene er ukjente, er også risikoen ukjent", konkluderer artikkelen.
Les hele artikkelen her.

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her