Balanse i hverdagen, balanse mellom sunn mat og kosemat, det handler om summen av alt vi spiser, ikke enkeltmatvarer eller enkeltmåltider, sier Anne Marie Skjølsvik.
Balanse i hverdagen, balanse mellom sunn mat og kosemat, det handler om summen av alt vi spiser, ikke enkeltmatvarer eller enkeltmåltider, sier Anne Marie Skjølsvik. Foto: TINE

Min sunne hverdag: Anne Marie Skjølsvik

Elisabeth Stigum
Publisert: 2022-09-16 20:36

Anne Marie Skjølsvik er utdannet klinisk ernæringsfysiolog, og er særlig opptatt av å spise nok frukt og grønt. Da kan hun fint unne seg sjokolade midt i uken.

I spalten Min sunne hverdag snakker Vektklubb med spreke, sunne og inspirerende folk om trening, kosthold, helse og motivasjon. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Catrine Collins, Marte Kristoffersen og Vektlubbs egen matspaner; Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Anne Marie Skjølsvik (34) har alltid vært interessert i sammenhengen mellom mat og helse.

– Det at man kan endre kosthold og spise seg fri fra medisiner, for eksempel ved diabetes type to eller få bedre kontroll på et høyt blodtrykk, er eksempler på hvor stor betydning kostholdet har når helsen skranter, forteller Skjølsvik til Vektklubb.

– Det sier litt om hvor god effekt et godt kosthold kan ha på helsen.

Les også: Seks grep for å bedre et høyt blodsukker

Skjølsvik ønsker gjerne å formidle betydningen av å ha et godt kosthold gjennom livet. Men det betyr langt ifra at man må spise «perfekt» eller bare sunn mat til enhver tid.

– «Litt av alt og alt med måte» er en rettesnor jeg er tilhenger av, og selv lever etter, forteller ernæringsfysiologen.

Særlig etter hun ble tobarnsmor og hverdagene mer hektisk, opplever hun nødvendigheten av å ty til raske løsninger. Vektklubb har stilt Skjølsvik våre faste spaltespørsmål:

– Hva finner vi alltid i kjøleskapet ditt?

– Jeg har alltid følt at kjøleskapet er tomt om det mangler melk og ost, så det er alltid på plass. Ellers er jeg veldig påpasselig med å ha grønnsaker, og ender ofte opp med for mange agurker og paprikaer fordi jeg alltid tar det med når jeg er innom butikken.

– Hva spiser du helst til frokost?

– Havregrøt blandet med cottage cheese og med kanel og diverse bær på toppen. Smoothie bowl laget med melk eller yoghurt og granola til. Grov brødskive med variert pålegg som egg, hvitost, fiskepålegg eller banan om jeg har lyst på noe søtt. Prøver å ha grønnsaker til brødskivene, som paprika, tomater og agurk, men er ikke alltid like flink med det tidlig om morgenen.

– Sunn og smart mat på farten?

– Banan, eple, små gulrøtter og nøtter er jo naturens svar på fastfood og alltid en vinner om man blir sulten og er på farta. Og enkelt å ta med seg i vesken om man skal ut.

Sunn hurtigmat når man trenger energipåfyll.
Sunn hurtigmat når man trenger energipåfyll. Foto: Simen Øyen / Vektklubb

– Hva liker du best å trene?

– Jeg liker best å trene løping og styrketrening. CrossFit-økter hvor jeg får utfordret både styrke og kondisjon synes jeg er veldig moro.

– Din favorittøvelse?

– Knebøy. Trener beina godt, men også mye kjernemuskulatur. Veldig god favoritt når man kjører dem vanlig, og litt mer «hat» med tung vektstang oppå. Mitt beste tips for sniktrening er å ta 50 knebøy eller utfall mens jeg pusser tennene, morgen og kveld. Dette gjør jeg flere ganger i uken og er fin måte å få inn noe trening på.

– Apropos sniktrening, har du flere tips til hvordan man kan snike inn trening i hverdagen?

– Før trente jeg gjerne fem til seks ganger i uken, men nå er jeg tobarnsmor til ei på fire år og en på to år, og tiden strekker ikke helt til lengre. Jeg tenker derfor at litt er bedre enn ingenting og ser på alt jeg får til som en bonus. Så nå prøver jeg å ta noen styrkeøvelser på gulvet mens de leker, eller er ute på en lekeplass, eller få dem med på gåturer og aktiviteter. I tillegg prøver jeg å få inn korte løpeturer og styrketrening på kveldene etter leggetid. Selv om dørstokkmila noen ganger blir veldig lang, i hvert fall om jeg selv sovner i forsøket på å få barna til å sovne, men der er trikset å skifte til treningstøy før barna legger seg. Da er det mye lettere å komme seg ut, for jeg klarer ikke da å gå tilbake på badet og bare skifte før jeg har gjort noe.

Seks tips: Slik bekjemper du dørstokkmila

– Hva er «god form» for deg?

– Dette ville jeg nok definert veldig forskjellig før jeg fikk barn, da jeg trente mye mer og ønsket fortsatt å bli i bedre form, men generelt vil jeg si at god form er det som gjør at du kan håndtere hverdagens utfordringer. Både fysisk i form av å håndtere de påkjenningene man har i arbeidshverdagen og hva man liker å bruke fritiden på, men også mentalt. Jeg tenker også at jeg har en god form når jeg har overskudd til å gjennomføre og få til det jeg ønsker å få ut av hverdagen. For meg er god form å kunne leke, sykle, løpe, hoppe og turne med barna etter en lang dag på jobben, vise dem gleden med bevegelse – uten å bli utslitt selv.

– Beste treningsmusikk eller låt?

– Musikk med fart og energi i, som gjør meg giret. Jeg har lenge vært instruktør for gruppetrening, og merker at jeg fort kan bli giret av musikk med bra beat.

Foto: TINE

– Når legger du deg om kvelden og når starter dagen?

– Jeg har et mål om å legge meg mellom 22.00 og 22.30, men som småbarnsmor blir kveldene ofte for korte for alt som skal gjøres både før og etter at barna er lagt, så det blir ofte nærmere 23.00 ( jeg jobber med å få lagt meg tidligere). Dagen starter som regel mellom 05.30-06.00, kommer an på om jeg må ha på vekkerklokke for å reise inn til jobb, eller jeg kan bruke toåringen som vekkerklokke som pleier å være punktlig med å starte dagen klokken 06.00. Jeg føler meg som regel alltid trøtt når jeg våkner, og skulle som regel alltid sett at jeg kunne sovet lengre, men når jeg er kommet meg opp og i gang, etter 10–15 minutter synes jeg det er veldig deilig å komme seg opp om morgenen og komme i gang med dagen. Så de morgenene jeg får til å stå opp tidlig, eventuelt trene før jobb, da føler jeg virkelig at jeg får et forsprang på dagen.

– Hva motiverer deg og hvordan holder du motivasjonen oppe?

– Jeg liker at dagene er fulle av aktiviteter og liker godt å føle at jeg har mye energi. For å være i en sånn flytsone så vet jeg at jeg trenger å spise riktig og mosjonere jevnlig, så jeg har overskudd og energi nok. For å holde motivasjonen oppe på trening så pleier jeg ofte å melde meg på et løp eller flere i løpet av sesongen, slik at jeg vet at jeg har noe jeg må trene mot, og et mål jeg skal nå. Det gjør at jeg kommer meg ut på dager hvor det frister lite å trene.

– Hva er din «guilty pleasure»?

– Jeg tror ikke jeg har så mange guilty pleasures, da jeg tenker at dersom man stort sett spiser sunt, og lever et aktivt liv, så kan man kose seg og nyte litt kos av og til. Det viktigste er å ha balanse, både mellom hvilke matvarer vi spiser, balanse mellom hverdag og kos og balanse mellom hvor mye vi spiser og hvor aktive vi er. Så jeg kan nyte litt sjokolade midt i uken, og kose meg med det – uten å føle dårlig samvittighet for det.

– Har du et godt triks for å dempe søtsug?

– Måltider med mye frukt og bær, for eksempel smoothies, smoothie bowls, fruktsalat med kesam til eller grove lapper laget på havremel med syltetøy. Det metter godt.

– Er det noe du aldri spiser?

– Hm.. Det er få ting jeg ikke liker, men en (kanskje stor) innrømmelse her og nå er at jeg aldri har spist en kebab før.

ALDRI SMAKT: Ernæringsfysiologen har aldri før spist en kebab.
ALDRI SMAKT: Ernæringsfysiologen har aldri før spist en kebab. Foto: Mattis Sandblad / VG

– Beste kjappe og sunne middag?

– Som ernæringsfysiolog er jeg litt opphengt i at jeg må få i meg nok grønnsaker til middag og derfor er beste kjappe og sunne middag for meg wok. Det går superkjapt, enten om jeg bruker frosne grønnsaker i tidsnød eller kutter opp i forkant, samt enkel måte å bruke opp rester på. Å kutte ned på matsvinn er kjempeviktig og wok er super måte å blande litt diverse grønnsaker man har til overs. Og så liker jeg godt at det er utallige måter å variere en wok rett på både med grønnsaker, type proteinkilde som kjøtt, kylling, fisk, scampi, type saus og ikke minst annet tilbehør.

Populær oppskrift: Knasende god kyllingsalat med asiatiske smaker

– På travle dager, har du noen barnevennlige middagstips?

– Heldigvis er det fiskeprodukter som fiskepinner, fiskegrateng og fiskekaker som er favorittene her i huset, men det kan også varieres på mange måter med tilbehøret. For eksempel fiskepinner med poteter og grønnsaker eller fiskepinner i wraps med salat. Fiskeburger er også en gjenganger. Jeg velger helst nøkkelhullsmerkede fiskeprodukter.

– Hva liker du å spise på restaurant?

– Jeg er veldig glad i å teste nye retter når jeg er ute og spiser, og ofte velger jeg fisk eller sjømat på restaurant.

– Ditt beste råd for å ha det bra med seg selv:

– For meg er det viktig å sette av tid til trening eller fysisk aktivitet i løpet av uken. Det gjør meg mentalt godt, ved at jeg føler meg mer skjerpet, gir meg mer overskudd og gjør meg mer effektiv.

– I tillegg så tar jeg meg tid til å tenke over hva jeg er takknemlig for hver kveld. Det er et ordtak som sier «det er ikke alle dager som er like gode, men det er noe godt i alle dager» og det prøver jeg å tenke på. At selv om jeg kanskje har hatt en tøff dag, en litt lei dag, en slitsom dag, så prøver jeg alltid å oppsummere på kvelden to eller tre ting jeg er takknemlig for, enten med dagen eller hva jeg kan ta med meg som læring fra dagen. Og på den måten blir det mye lettere å se positivt på tilværelsen, selv på dager eller perioder hvor livet er litt mer utfordrende.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her