Skal det være en fiskeburger?

Test av fiskeburger: - Ikke overbevist, dessverre

Publisert: 2023-04-19 16:42

Jeg synes ikke du skal velge disse helsprø burgerne i den tro at du skal servere en sunn fiskemiddag, skriver Vektklubbs matspaner.

Det kommer stadig noen nye fiskeprodukter i butikkene, og jeg tror nok målet er at vi som forbrukere skal oppleve det enklere å velge fisk til middag.

Men hvor mye fisk får vi i oss gjennom disse fiskeburgerne, og er de et sunt alternativ til andre fiskeprodukter? Jeg har sett nærmere på nyheten Lofoten helsprø fiskeburger.

Innhold:

Lofoten helsprø fiskeburger består av 67 prosent fiskeburger og 33 prosent panering.

  • Selve fiskeburgeren består av 67 prosent fisk, melk, 6 prosent smelteost (hvitost, vann melkeprotein, smeltesalter og melkefett), potetmel, løk 1,5 prosent krydderblanding (paprika, spisskumen, røkt paprika, sukker, oregano, pepper), rapsolje, chili, gressløk, hvitløk, sitronjuice og salt.
  • Paneringen består av 45 prosent maiscrisp (maismel, dekstrose) rismel, emulgator (difosfater) og fortykningsmiddelet xantangummi.

67 prosent fisk av 67 prosent fiskeburger skulle bli noe sånt som 45 prosent fisk i produktet.

En pakke med fire burgere koster mellom 60–72 kroner avhengig av hvilken butikk du handler i.

Hva smaker det?

Ungene var begeistret. De syntes fiskeburgeren var sprø med god konsistens og god smak. Og jeg var for så vidt enig med dem om det.

Dette funker godt som en erstatning for annen type burger i hamburgerbrød med salat og diverse tilbehør. Ingenting å si på smaken, med andre ord.

Hvor sunt er det?

Her er jeg ikke like overbevist, dessverre. Ingredienslisten er lang med en del tilsetningsstoffer som i alle fall ikke min mor bruker når hun lager fiskekaker og seikarbonader på sitt eget kjøkken.

Smelteoster har jeg bedømt sunnhetsgraden av før. Og fortykningsmiddelet xantangummi er omstridt.

Saltinnholdet på 1,4 prosent er dessuten litt i høyeste laget.

Det er dessverre mange typer fiskekaker som inneholder mye salt, men det finnes også noen varianter med et saltinnhold på cirka 1 prosent og mindre (se sammenligningen nederst i saken).

Produktet består av en tredjedel panering, som er laget av blant annet maiscrisp.

Innholdet av fisk er 45 prosent. Det vil si at hvis du spiser én fiskeburger så får du i deg 40 gram fisk. Helsedirektoratet oppfordrer til at vi spiser tilsvarende 300-450 gram ren fisk i uka. Da kommer du ikke så langt med 40 gram fisk til én middag. Dessuten blir kiloprisen for selve fisken urimelig høy.

Det er mange som ikke er så begeistret for ren fisk. Hvis fisk i ny innpakning, slik som disse helsprø fiskeburgerne kan få flere til å velge fiskeprodukter til middag, så kan det være bra det, i alle fall hvis det går på bekostning av pølser og hamburgere.

Innholdet av mettet fett er for eksempel veldig lavt i disse fiskeburgerne, og mye lavere enn tilsvarende burgere av kjøtt.

Men jeg synes ikke du skal velge disse helsprø burgerne i den tro at du skal servere en sunn fiskemiddag, da bør du heller gå for et renere fiskeprodukt med større andel fisk, eller helst ren fiskefilet.

Ulike fiskeprodukter i butikken har svært ulike ingredienslister. Noen inneholder mange tilsetningsstoffer, mens andre igjen inneholder få og kjente råvarer, så her gjør man lurt i å lese ingredienslisten og sammenligne ulike produkter i butikken.

Det beste vil være å velge den varianten du finner med en høy fiskeandel og samtidig få andre ingredienser og tilsetningsstoffer.

Fiskeburgeren anses som et ultraprosessert produkt, men samtidig er «all fisk» bedre enn ingen fisk.

Lag fiskeburger selv:

Visste du at du enkelt kan lage fiskeburgere selv? Det er enkelt, raskt, godt og veldig sunt. Men du får ikke den sprø paneringen utenpå da.

  1. Finhakk fiskefilet.
  2. Bland med litt salt og eventuelle smakstilsetninger som sitronsaft og litt finhakket vårløk eller purreløk, eller hvitløk og chili hvis du liker det.
  3. Noen fiskeslag kan i tillegg ha godt av et lite dryss potetmel og en skvett fløte som bindemiddel, men det er ikke alltid nødvendig.
  4. Form til fiskekaker og stek i panne.

Hvor bærekraftig er Helsprø fiskeburger?

Fisk og sjømat er generelt mindre miljøbelastende enn kjøtt, og det mest bærekraftige er å velge villfisk og vill sjømat fra bærekraftige bestander. Her kommer blant annet hyse, som ofte brukes i fiskekaker og fiskekarbonader, godt ut. Det er hyse som er brukt i Lofotens helsprø fiskeburgere.

Lofoten helsprø burger er laget i Norge av fisk fanget i nordøstlige Atlanterhavet.

Pris: 60 kroner hos KIWI og Oda for en pakke med fire fiskeburgere, totalt 360 gram. Dette gir en kilopris på 168 kroner.
På Meny koster den samme pakken 72 kroner, tilsvarende 200 kroner kiloen.

Næringsinnhold per 100 gram vare:

Energi: 231 kcal
Fett: 12 gram, hvorav 1,5 gram mettet fett
Karbohydrater: 20 gram, hvorav 1,2 gram sukkerarter
Protein: 9,8 gram
Salt: 1,4 gram

En fiskeburger á 90 gram gir cirka 208 kcal, 9 gram protein og 1,3 gram salt.

Kjapp og enkel fiskeburger kan være en grei middag på travle dager.

Sammenlignet med lignende fiskeprodukter:

Her har vi rangert fiskeproduktene etter andel fisk. Dersom fiskeinnholdet er likt har vi vektet det laveste saltinnholdet høyere.

  • Salmaburger (99 prosent fisk): 207 kcal, 13,5 gram fett hvorav 2,6 gram mettet fett, 0 gram karbohydrater, 20,7 gram protein og 0,9 gram salt.
  • Fiskeriet fiskeburger hyse og torsk (80 prosent fisk): 135 kcal, 5,6 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 6,2 gram karbohydrater hvorav 0,7 gram sukkerarter, 15 gram protein og 0,88 gram salt.
  • Lofoten skreiburger (80 prosent fisk): 132 kcal, 5,9 gram fett hvorav 1,8 gram mettet fett, 4,4 gram karbohydrater hvorav 0,6 gram sukkerarter, 15 gram protein og 0,9 gram salt.
  • Fiskemannen fiskekaker (80 prosent fisk): 134 kval, 7,2 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 3,2 gram karbohydrater hvorav 0,6 gram sukkerarter, 14,2 gram protein og 1,2 gram salt.
  • Fiskemannen fiskekaker (65 prosent fisk): 130 kcal, 5,9 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 7,8 gram karbohydrater hvorav 1,1 gram sukkerarter, 11,4 gram protein og 1,1 gram salt.
  • Fiskemannen hjertefiskekaker (60 prosent fisk): 117 kcal, 3,8 gram fett hvorav 0,3 gram mettet fett, 9,7 gram karbohydrater hvorav 0,3 gram sukkerarter, 10,9 gram protein og 1 gram salt.
  • Coop fiskekake av skrei (60 prosent fisk): 140 kcal, 5,7 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 8,5 gram karbohydrater hvorav 2 gram sukkerarter, 13 gram protein og 1,1 gram salt.
  • Lofoten hjemmelagde fiskekaker (60 prosent fisk): 135 kcal, 7 gram fett hvorav 2,6 gram mettet fett, 6,6 gram karbohydrater hvorav 1,2 gram sukkerarter, 11 gram protein og 1,3 gram salt.
  • Lofoten matpakkekaker (60 prosent fisk): 161 kcal, 8,9 gram fett hvorav 0,7 gram mettet fett, 9,1 gram karbohydrater hvorav 0,6 gram sukkerarter og 1,5 gram salt (NB! Høyt saltinnhold).
  • Engerviks hjertefiskekaker (54 prosent fisk): 121 kcal, 4,6 gram fett hvorav 1,1 gram mettet fett, 9,6 gram karbohydrat hvorav 1,7 gram sukkerarter, 10 gram protein og 1,8 gram salt (NB! Høyest saltinnhold)
  • Fiskeriet fiskekaker av hyse og sei (53 prosent fisk): 121 kcal, 4 gram fett hvorav 0,4 gram mettet fett, 5,9 gram karbohydrater hvorav 1 gram sukkerarter, 15 gram protein og 1,2 gram salt.
  • First price fiskekaker (52 prosent fisk): 119 kcal, 4,2 gram fett hvorav 0,3 gram mettet fett, 10,3 gram karbohydrater hvorav 0,4 gram sukkerarter, 10,1 gram protein og 1 gram salt.

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan sette under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tag #matspaneren på Instagram.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her